Obavijesti

News

Komentari 2

Madrid poručuje da neće tolerirati nasilje prema policiji

Madrid poručuje da neće tolerirati nasilje prema policiji
4

Nakon što je u petak navečer, u dosad najžešćim prosvjedima bilo 182 ozlijeđenih, u Barcelonu je iz Madrida doputovao španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska

VIDEO

Madrid još nije odgovorio na zahtjev predsjednika katalonske vlade da odredi već danas datum za pregovore, no oglasio se španjolski ministar unutarnjih poslova koji je u subotu doputovao u Kataloniju suočenu s nasilnim prosvjedima i poručio da neće tolerirati nasilje prema policiji. 

Nakon što je u petak navečer, u dosad najžešćim prosvjedima bilo 182 ozlijeđenih, u Barcelonu je iz Madrida doputovao španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska.

„Neću tolerirati agresiju prema policiji. Odgovarajuće ćemo djelovati na na ovaj jako organizirani vandalizam“, rekao je Grande-Marlaska na konferenciji za medije u Barceloni, jednome od turistički najposjećenijih gradova u Europi.

„Nasilje nije, niti će ikada biti naša zastava. Niti u Barceloni, niti Tarragoni, Llleidi i Gironi“, rekao je u subotu predsjednik katalonske vlade Quim Torra u javnom obraćanju u Barceloni, spominjući gradove u kojima je došlo do nasilja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zatražio je pregovore sa središnjom vladom u Madridu.

Neredi u Barceloni, Sánchez zasad protiv izvanrednih mjera
Neredi u Barceloni, Sánchez zasad protiv izvanrednih mjera

„Tražimo od predsjednika španjolske vlade (Pedra Sáncheza) da još danas odredi datum za razgovore. To je njegova obveza. Hitnija je nego ikada“, istaknuo je Torra.

Španjolski premijer Pedro Sánchez i njegova vlada još se nisu oglasili o tom zahtjevu.

300 policajaca ozlijeđeno, 300 osoba privedeno

Od ponedjeljka, kada su buknuli prosvjedi u Barceloni i drugim katalonskim gradovima, ozlijeđeno je oko 300 policajaca u „teškom nasilju“, rekao je i dodao "Istražujemo profil nasilnika. To su ljudi sa strategijom, pripremljeni za provođenje nasilja. Svi uhićeni ovih dana povezani su s nasiljem nastalim u Kataloniji“,

Ministar je dodao da je od ponedjeljka bilo privedeno 300 osoba. 

Neki mediji navode kako su se katalonskim prosvjednicima za nezavisnost priključile anarhističke i ljevičarske skupine iz drugih dijelova Španjolske te Grčke, Francuske, Italije i Njemačke.  Grande-Marlaska to nije niti potvrdio niti demantirao. Odbio je otkriti profil uhićenih.

„Evidentno je da postoji radikalno zagovaranje neovisnosti Katalonije. Moguće je da postoje i neki elementi sa strane“, odgovorio je i poručio da je „Situacija pod kontrolom (...) nismo poljuljani. Policija na terenu odgovara proporcionalno situaciji, slijedi međunarodne protokole“. „Sve demokracije suočavaju se s narušavanjem javnog reda i mira. To smo mogli vidjeti i u Francuskoj i Njemačkoj".

Novi prosvjed, ali protiv policijskog nasilja  

Vatrene ulice u Barceloni, a u grad stižu tisuće prosvjednika
Vatrene ulice u Barceloni, a u grad stižu tisuće prosvjednika

Lijeva skupina mladih Arran pozvala je na nove prosvjede u 18 sati u Barceloni protiv „policijskog nasilja“ i za „oslobođenje svih političkih zatvorenika“.

Prosvjedi diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna na sjeveroistoku Španjolske, počeli su ponedjeljak nakon što je Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne. 

Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Prosvjednici na ulicama traže primjenu neovisnosti i oslobođenje zatvorenih političara. U petak se u mirnom prosvjedu u središtu Barcelone okupilo 525.000 zagovornika neovisnosti. Na drugom dijelu grada, ispred zgrade španjolske policije, sukobili su se prosvjednici i policija.

Španjolski premijer Sánchez, koji se 10. studenog sa svojom strankom lijevog centra PSOE suočava s parlamentarnim izborima u Španjolskoj, prošli tjedan je rekao da u Španjolskoj „nitko nije osuđen zbog svojih ideja, nego zbog kršenja zakona“. Rekao je kako osuđeni moraju odslužiti kazne čime je odbio ideju o amnestiji. Također je odbio zahtjev španjolskih oporbenih stranaka s desnice koja traže uvođenje direktnog upravljanja nad Katalonijom u smirivanju situacije.

Kaos u Barceloni: Prosvjednici su se sukobili s policajcima
Kaos u Barceloni: Prosvjednici su se sukobili s policajcima

Torra je, pak, prošli tjedan poručio kako do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine želi organizirati novi referendum o nezavisnosti i uspostaviti republiku Kataloniju. Sánchez je ranije rekao da ustav to ne dopušta te da su moguće jedino stvari unutar ustava.

Nakon što je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju 1978. godine, Katalonija ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

Sánchez odbio pregovore s Torrom, prosvjedi u Kataloniji 

Španjolski premijer Pedro Sánchez odbio je u subotu poziv predsjednika katalonske vlade Quima Torre na pregovore o samoodređenju Katalonije poručivši da je na prvom mjestu zakon a onda razgovori, izvijestila je španjolska javna televizija TVE pozivajući se na neimenovane izvore iz španjolske vlade.

Nakon petodnevnih nasilnih prosvjeda u katalonskim gradovima u kojima zagovornici nezavisnosti Katalonije traže oslobođenje svojih čelnika osuđenih na zatvorske kazne od 9 do 13 godina, te primjenu nezavisnosti proglašene 2017. Torra je u subotu javno pozvao Sáncheza da sjednu za stol.

Izvori iz španjolske vlade u Madridu potvrdili su da je Torra jutros telefonski nazvao no da je Sánchez poručio „da je na sastanku, te da će biti vremena za razgovore“. Sánchez mu je pri tome postavio uvjete ako želi razgovore.

 „Prvo mora odlučno osuditi nasilje, priznati posao policije i solidarizirati se s ozlijeđenim policajcima a što se tiče samoodređenje, na prvom mjestu je zakon a onda razgovor“, izvijestio je TVE.

Time su se dodatno zaoštrili odnosi Barcelone i Madrida, u trenutku kada se u Kataloniji šestu noć zaredom održavaju prosvjedi.

Torra je zatim poslao pismo Sánchezu pismo u kojem ga proziva za „apsolutnu neodgovornost“ uslijed aktualne situacije u autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

„Odbijati dijalog u ovom trenutku je apsolutna neodgovornost. Uvjeren sam da međunarodna zajednica to neće razumjeti“, napisao je Torra.

„Vi mi ne biste trebali davati lekcije o osudi i borbi protiv nasilja jer ja, baš kao i pokret za nezavisnost, svih ovih godina smo osuđivali i borili se protiv svih oblika nasilja“, dodao je.

Sánchez se zatim oglasio preko Twittera.

“Nasilnici nikada neće razbiti državu. Koordinacija svih policijskih tijela bila je za primjer u Kataloniji“, rekao je.

Sánchez je prošli tjedan poručio da španjolski ustav ne dopušta referendum u Kataloniji.

U subotu navečer opet su se u Barceloni okupile tisuće prosvjednika s istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost Katalonije.

„Sloboda političkim zatvorenicima“ i „Ulice će uvijek biti naše“, viču na jednom od središnjih trgova u Barceloni. Policija je na prilazima prema trgu postavila kontrole te je pregledavala osobe koje su ondje pristizale, uključujući ruksake s kojima su ulazili. Ispred prosvjednika se nalazi interventna policija i deseci policijskih kombija s upaljenim rotirajućim svjetlima.

Unatoč napetostima zasad nema nereda.

U noći na subotu bile su ozlijeđene 182 osobe te 83 privedene.

„Puno je stresa“, rekao je Miquel Cervello, predstavnik sindikata katalonske policije.

U Madridu je u subotu prosvjed održao sindikat španjolske nacionalne policije JUPOL zatraživši ostavku španjolskog ministra unutarnjih poslova Fernanda Grande-Marlaske jer je „poslao policiju u Kataloniju bez dovoljne opreme za suzbijanje nereda“ te zbog uvjeta u kojima rade.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda