Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Madrid Vatikanu: 'Ne miješajte se u Francovu ekshumaciju!'

Potpredsjednica španjolske vlade Calvo je reagirala na izjavumsgr. Renza Fratinija, koji je optužio premijera Pedra Sancheza da želi ekshumirati diktatora potaknut "ponajprije političkim motivima".

FILE PHOTO: Spain suspends Franco exhumation planned for Monday
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
2 komentara

Španjolska socijalistička vlada poslat će formalni prosvjed Vatikanu zbog "miješanja" u unutarnja pitanja nakon što je predstavnik Svete Stolice u Španjolskoj kritizirao plan ekshumacije bivšeg španjolskog diktatora Franca, kazala je u ponedjeljak potpredsjednica španjolske vlade.

- Danas, najkasnije sutra, Vatikan će primiti službeni prosvjed Španjolske zbog tog miješanja u unutarnja pitanja, rekla je Carmen Calvo za radio Cadena Ser.

Calvo je reagirala na izjavu apostolskog nuncija msgr. Renza Fratinija, koji je optužio premijera Pedra Sancheza da želi ekshumirati diktatora iz njegova monumentalnog mauzoleja potaknut "ponajprije političkim motivima".

- Oživjeli su Franca. Bilo bi bolje da su ga pustili na miru, to misli većina ljudi, političara. Mrtav je već 40 godina, učinio je što je učinio, Bog će suditi, rekao je Frattini.

Calvo ga je pozvala da "ne ulazi u unutarnja pitanja države, a još manje kada je riječ o tako važnim pitanjima".

Španjolska socijalistička vlada pokušava već godinu dana, za sada bez uspjeha, ekshumirati bivšeg diktatora iz njegova groba u velikoj bazilici nedaleko od Madrida, koju je sam dao sagraditi, kako bi ga pokopala na nekom diskretnijem mjestu.

Pitanje je izazvalo težak sudski spor između vlade i potomaka diktatora, koji je vladao Španjolskom željeznom rukom od 1939. do svoje smrti 1975.

Vatikan, koji je nadležan za tu baziliku, ne protivi se ekshumaciji, no do sada se držao jako po strani u tom slučaju koji je jako politički osjetljiv u toj zemlji.

(mz)

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message