Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
144 komentara

Magična fotka: 'Točno se vidi da zna što radi, nema straha...'

Da je ostao živ legendarni Blago Zadro danas bi slavio 76. rođendan. Tim povodom još jednom donosimo priču o fotografiji na kojoj vukovarski heroj pretrčava prugu. Rijedak prikaz Zadre u pokretu...

Foto: Mišo Lišanin
144 komentara

 - Mogu skromno reći da je fotografija posebna jer nije namještena i pozirana. Na licu Blage Zadre ne mogu se vidjeti ni strah, ali ni zabrinutost. Vidi se čovjek koji točno zna što i kako radi. Prikazuje se zapovjednik u akciji. Pustio je prvo nas, a onda je došao za nama da nam pazi na leđa. Bio je vrlo pokretan i miran. Na tome mjestu je bilo puno pucnjava od strane četnika.

Tu se gubila glava, ali Zadro je bio hladan kao špricer. Iako nije imao vojno obrazovanje, uvijek je mislio dva koraka unaprijed. Mogao je poslati nekog običnog vojnika da nas odvede do silosa, ali nije. On je sam kao zapovjednik vodio nas novinare da nam prikaže strateško mjesto za obranu. Kad god ga je netko trebao pitati nešto, uvijek je bio spreman razumno i mirno odgovarati. Nikad ga nisam vidio nervoznog, ljutog ili uplašenog - ispričao nam je svojedobno fotograf Mišo Lišanin, tad 24-godišnji mladić zatečen usred rata...

'Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago'

Bila je to nedjelja, točan datum je 8. rujna 1991. godine, 12 sati. Rat još nije bio u pravom zanosu, ali miris straha bio je u zraku, prisjetio se Mišo.

 - Otišli smo do kriznog stožera u Vukovaru i htjeli ići vidjeti silos u polju u kukuruzištu. Pristali su, a do tamo nas je vodio glavom i bradom Blago Zadro, tadašnji zapovjednik 3. bojne 204. brigade HV-a za Borovo naselje i Trpinjsku cestu. Kako bismo došli do silosa, morali smo prijeći prugu, a tu je neprijatelj vrebao i čekao neku pogrešku kako bi pucao. Hrvatski vojnici su postavili vlak te su prugu pomoću njega, skrivajući se od neprijateljske vojske, prelazili. Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku je bio zadnji - kazao nam je Mišo.

Foto: Mišo Lišanin

Nastala slučajno i neplanirano

- U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i ‘opalio fotografiju’ svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i motorolom u šprintu stigao do nas  - rekao je Mišo, koji je tada bio student, ali nije htio sjediti doma pa je tražio od HRT-a da ga vode sa sobom na ratište.

BLAGO ZADRO 'Hrabar, pravi vođa, genij. Sve se raspalo kad je on poginuo'

Preko svog profesora koji ga je povezao s Večernjim listom postao je njihov fotoreporter. Fotografija je nastala slučajno i neplanirano te je bila splet okolnosti. Mišo je oko ramena uvijek imao svoj poluamaterski fotoaparat Minoltu 9000.

- Stalno sam žicao od HRT-a da i mene uzmu kad idu raditi reportaže te su pristali. Kako u Vukovaru nismo mogli razvijati fotografije, te sam filmove slao u Zagreb. Tako se i ova fotografija razvila u labosu Večernjeg lista. Bila je vrlo tamna, vagon je bacao sjenu na Zadru. A kad su je razvijali, bilo je prašine te je cijela slika bila vrlo nezgrapna i puna nekih crta. Ni lice mu nije bilo zorno prikazano. Iako sam bio amater i bez velikog iskustva, nisam bio zadovoljan. Ali uz pomoć kolega, prvenstveno Patrika Maceka, uspjeli smo je srediti tako da bude koliko-toliko uredna - rekao je Mišo i dodao da je ovo rijedak prikaz Zadre u pokretu.

Foto: Screenshot/hrt

Zapovjednik Blago Zadro, heroj s Trpinjske ceste i simbol otpora vukovarske tragedije poginuo je 16. listopada 1991. Pokošen je rafalom kod Vinogradske ulice u Vukovaru.

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message