Obavijesti

News

Komentari 14

Maglena prašina oko Šibenika: Građani osjećali kiselkast okus

Maglena prašina oko Šibenika: Građani osjećali kiselkast okus
1

S cijelim slučajem upoznata je i policija kao i Sektor za zaštitu prirode pri Ministarstvu. Već su izdavana upozorenja za prekrcavanje gnojiva u luci, a u ponedjeljak će se opet izaći na teren...

VIDEO

Oblaci prašine i magla koja zaudara na kemikalije u subotu navečer između 20 i 22 sata su izazvali zabrinutost stanara šibenskih četvrti koja se nalaze uz gradsku luku.  

Dojavu o zraku zagađenom česticama prašine i parama kemikalija koji nadražuje i pecka sluznicu usta i nosa te cjelokupni dišni sustav Centar 112 je proslijedio policiji i inspektorima Sektora za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. 

Iako ne radi vikendom, inspektorica Živana Krnić javila se na poziv Centra 112 i obavijestila kako je zagađenje posljedica pretovara umjetnih gnojiva u Luci Šibenik. 

Subotnje zagađenje nije bilo prvo, te je Ministarstvo zaštite okoliša šibenskoj luci već ranije izreklo upozorenje. Najavljeno je da će inspektori u ponedjeljak ponovno posjetiti luku. Zanimljivo da je zrak bio toliko zagađen da su se izmaglica i prašina u zraku vidjeli na nadzornim kamerama Centra 112. 

Problem nastaje jer tvrtka Luka Šibenik pri utovaru i istovaru umjetnog gnojiva ne koristi vakuum pumpe, koje bi trebale usisati otrovne čestice koje su se sada našle u zraku. Iz Luke Šibenik kažu da se incident dogodio kada se s vlaka na brod prekrcavala urea, mineral koji se koristi za prihranu bilja.

Smatraju da se zagađenje događa zbog temperaturnog šoka koji gnojivo doživi na putu iz tvornice do luke, odnosno da se pojavljuje kao posljedica razlike u temperaturi mjesta na mjestu ukrcaja i iskrcaja uree. 

Davor Škugor, predsjednik Uprave Luke Šibenik najdublje se ispričao zabrinutim sugrađanima. Iako on tvrdi da je izmaglica koja  je uznemirila posve bezopasna, o tome će konačni sud dati Ministarstvo zaštite okoliša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca