Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Majstorica za slova: Anna je Tesla i izdala je prvu slikovnicu

Anna Tesla (12) iz Starigrada pričom o zgodama jednog mačka u Londonu osvojila je prvu nagradu između 781 priče iz 210 škola. Tiskali su joj knjigu..

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
5 komentara

Mačak je krenuo u Ameriku, ali je ispao u Londonu, a nakon što su mu londonske mačke pokazale znamenitosti cijeloga grada te je posjetio i kraljicu, našao je boljeg gazdu i ostao u inozemstvu.

Priču “Mačak u Londonu” napisala djevojčica Anna Tesla (12) iz Starigrada podno Velebita, a njezina mentorica Andrijana Milovan, profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Starigrad, priču je lanjskog proljeća poslala na državno natjecanje “Moja prva knjiga” u Karlovac. Annina priča je potom u konkurenciji od 781 priče iz 210 škola iz cijele Hrvatske, izabrana za najbolju. Nagrada je - tiskanje knjige. Posebnost nadarene djevojčice je u tome što je ona slikovnicu napisala i ilustrirala - nacrtala je sve slike koje prate tekst.

- Zapravo, da nije bilo moje mame, ja je ne bih nikad završila - priznaje nam iskrena i izravna djevojčica koja je htjela odustati pred sam kraj crtanja ilustracija jer joj je sve to skupa dosadilo nakon mjesec dana upornog slikanja. Ali mama k’o mama, natjerala ju je da dovrši projekt.

Knjiga je tiskana u 300 primjeraka, a stoji 49 kuna. Anna je za nagradu dobila 40 knjiga, a njezina škola deset. Sve su u knjižnici i djeca ih posuđuju i čitaju. Može se kupiti preko mrežnih stranica udruge za promociju kulture čitanja Kalibra. Annu, njezine roditelje i mentoricu pozvali su u Karlovac na dodjelu nagrada, no prije toga, Anna je morala doći i dokazati da je zbilja sama ilustrirala slikovnicu.

- Rekli su mi da nacrtam nešto, ali čim sam povukla dvije linije kazali su da ne treba više, da je to to. Škola je organizirala odlazak na dodjelu nagrade, a najčudnije od svega mi je bilo što su me djeca koja su kupila knjigu tražila da im je potpišem! Napisala sam “Ugodno čitanje” i potpisala se - kaže mala umjetnica, kojoj nikako ne odgovara pozornost koju je dobila.

- Sad više i ne želim ići u London, prošlo me. O tom gradu sam puno čitala i gledala slike pa sam zato mogla bez problema nacrtati sve njegove znamenitosti. Pisala sam o mačku i Londonu jer su to bila dva moja neostvarena sna. Još uvijek želim imati mačku. Volim se igrati s pitomim mačkama, s onima koje ne bježe od mene - kazala nam je Anna.

Anna ima peticu iz engleskog pa bi se u Londonu bez problema snašla, ima peticu iz likovnog, što je razumljivo svakome tko je vidio njezine ilustracije, ali iz hrvatskog, kod svoje mentorice ima - četvorku. Andrijana Milovan kaže da se Anna potrudila baš zato što ju je malo “pritisnula”:

- Znala sam da Anna dobro piše i crta te da bi mogla nešto kvalitetno napraviti. Donosila mi je crteže i tekst pa bismo to zajedno pogledale i zaključile što se tu još može doraditi. Anna je prava umjetnica. Udubljena je u ono što radi, no nije navikla biti pod svjetlima reflektora. Unatoč tome, sve je odradila, čak i jedan intervju. Bila je jako uzbuđena, a na dodjeli nagrade zbilja su joj dali na važnosti, što nije očekivala. Članica žirija književnica Sanja Pilić nije krila oduševljenje Anninim djelom - zaključila je profesorica Milovan.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message