Obavijesti

Promo sadržaj

Makedonija - destinacija za vaše iduće putovanje

Makedonija - destinacija za vaše iduće putovanje
1

Makedonija je mala zemlja u srcu Balkana sa mnogim prirodnim ljepotama, koja se prostire na 25.713 km2 i ima oko dva milijuna stanovnika

VIDEO

Ima 38 planina, sa 20 vrhova preko 2.000 metara, bogate prirodnim rezervatima, 3 nacionalna parka i 43 jezera, od kojih su najveća Ohridsko, Prespansko i Dojransko jezero.

Ohridsko jezero, koje je pod zaštitom UNESCO-a kao prirodna baština, staro je oko 4 milijuna godina, sa 200 endemičnih vrsta, uključujući i čuvenu ohridsku pastrvu. Na obali jezera nalaze se dva veća grada - Ohrid i Struga. Ohrid se također naziva "Jeruzalem na Balkanu", jer u njegovoj okolici ima 365 crkava, od kojih su neke izgrađene tek u 9. stoljeću.

Makedonija je zemlja gurmana i ekskluzivne gastronomije. Možete osjetiti sve vrste okusa zdrave i prirodne hrane, kao i autentično vino, čija proizvodnja ima veliku tradiciju i datira stoljećima unazad i smatra se najboljim na Balkanu.

Makedonija je raskrižje različitih kultura i civilizacija, od Rima i Vizantije do osmanskog razdoblja, s mnogim samostanima, crkvama, džamijama i oko 4.000 atraktivnih arheoloških nalazišta, uključujući Plaošnik u starom Ohridu, gdje je u X Stoljeću izgrađen prvi slovenski Univerzitet u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavni grad Skopje, sa 2000 godina povijesne i kulturne baštine, danas je moderna metropola s kontrastima u arhitekturi između starog i novog, kroz kojeg  protječe rijeka Vardar i koji je okružen s nekoliko planina, od kojih je planina Vodno najbliža, do  čijem vrhu možete putovati žičarom. U blizini Skoplja nalaze se zimski skijaški centri Mavrovo i Popova šapka.

Skoplje je poznati grad i zato što je rodno mjesto Svete Majke Tereze, za koju je 2009. godine izgrađena Memorijalna kuća posvećena njezinom životu i radu.

U blizini Kumanova nalazi se megalitska opservatorija Kokino iz 1800. godine prije Krista, a arheološko nalazište iz vremena Rimljana, Stobi, nalazi se na području Demir Kapije.

U Makedoniji postoji oko 1.600 slikovitih sela koja omogućuju razvoj ruralnog i eko-turizma. Može se uživati u prirodnim ljepotama, čistom zraku i zdravoj i prirodnoj hrani koju nude brojna planinska sela i sela smještena uz rijeke ili jezera. Takvo je, primjerice, selo Trpejca na obalama Ohridskog jezera.

Makedonija nudi idealne uvjete za razne sportske i rekreativne aktivnosti kao što su planinarenje, brdski biciklizam, penjanje, paragliding, kajak, lov, ribolov i skijanje. Makedonija je idealan izbor za ljubitelje ekstremnih i avanturističkih sportova i aktivnosti. # avantura.

Makedonsko nebo je pravi paraglajderski raj, s klubovima u Skoplju, Prilepu, Mavrovu i Kruševu, gdje se svakog svibnja održava Svjetsko prvenstvo u paraglajdingu.

Kajak je vrlo popularan sport u Makedoniji, posebno u kanjonima Ohridskog i Prespanskog jezera, kao i u kanjonu Matke, u blizini Skoplja, s brojnim kajak klubovima na mirnim i divljim vodama sa međunarodnim standardima.

U Makedoniji postoji 346 špilja koje imaju podzemne rijeke, jezera i špiljske ukrase, stalaktite i stalagmite. Možda najdublja podzemna špilja u Europi – Vrelo, nalazi se u kanjonu Matke, koja je sustav od dvije pećine jedna iznad druge, koje su dugačke oko 6 metara i koje su prava turistička atrakcija. 

Ohrid - dodir s prirodom i poviješću

Ohrid je grad smješten u jugozapadnom dijelu Makedonije na obalama Ohridskog jezera. Ohrid je središte kulturne baštine i povijesti Makedonije, najvažniji obrazovni centar i izvor pismenosti slovenskih naroda. Također se naziva kolijevkom kulture, zbog najstarijeg univerziteta u Europi (IX. Stoljeće) i prosvjetiteljske djelatnosti sv. Klimenta i Nauma. Grad je poznat kao balkanski i europski Jeruzalem, jer u gradu i okolici postoji 365 crkava i samostana, među kojima su najpoznatije crkva sv. Jovana - Kanea, Plaošnik, samostanski kompleks i crkva sv. Naum Ohridski, Sv. Sofija, Sv. Kliment, Pantelejmon i mnogih drugih.

Ohrid, koji se naziva i biser Makedonije, ne samo zbog proizvodnje izvornih ohridskih bisera, već i zbog prirodnih ljepota koje ga okružuju, pruža brojne mogućnosti za odmor, opuštanje i uživanje. Tijekom ljetnog turističkog razdoblja u Ohridu održavaju se brojna kulturna događanja međunarodnog karaktera. Osim tradicionalnog Ohridskog ljeta, manifestacija koja je jedna od najposjećenijih i na kojoj su dosad prisustvovale vrhunske svjetske glazbenike i druge umjetnike, postoji i nekoliko međunarodnih znanstvenih seminara i konferencija, sportskih događaja poput međunarodnog Ohridskog maratona i polumaratona.

Stari dio Ohrida smješten je na brdu ispod poznate srednjovjekovne Samoilove tvrđave, gdje se nalazi i poznato antičko kazalište, isprepleteno uskim kamenim ulicama , gdje se nalaze i mnogi restorani sa tradicionalnim makedonskim jelima, iz kojih se pruža predivan pogled na Ohridsko jezero i nijegovu okolinu. Mladi turisti mogu pronaći ugodnu zabavu u brojnim pubovima, barovima i klubovima, koji su smješteni uz samo jezero.

Ako ne posjetite Samoilovu tvrđavu, kompleks Sv. Naum, crkve Sv. Sofija i Sv. Kaneo, antičko kazalište, Biljanine Izvore, ako se ne vozite brodom uz Ohridsko jezero i posjetite Trpejcu, Peštani, Gradište i Radoždu, ako se ne prošetate u Potpešu, kroz čaršiju i pored rivijere i luke, kao da niste ni bili, a ni iskusili Ohrid i njegove prirodne ljepote.   
 
OHRIDSKO JEZERO

Ohridsko jezero je zbog svojih prirodnih ljepota i brojnih rariteta proglašeno svjetskom baštinom i zaštićeno je od strane UNESCO-a. To je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Europi (između 4 i 10 milijuna godina), sa više od 200 endemičnih vrsta životinja i flore, okruženo planinama, od kojih je najviša planina Galičica, koja je proglašena i nacionalnim parkom. Jezero nudi dvostruko zadovoljstvo za ljubitelje vodenih i avanturističkih sportova, kao i jedinstveno iskustvo ronjenja u podvodnim arheološkim nalazištima i atraktivnim endemskim oblicima života, kao što su Ohridska okrugla spužva i specifične ribe iz vida pastrve i belvice.

Šetnja kroz Staru Skopsku čaršiju

Na lijevoj strani rijeke Vardar nalazi se Stara skopska čaršija, gdje možete osjetiti duh glavnog grada. Stara skopska čaršija je mjesto gdje se tradicija i povijest spajаju sa modernim vremenima i to je neka vrsta gradskog krvotoka. Stara skopska čaršija također odražava multikulturalnost našeg društva.

Stara skopska čaršija živi već više od sedam stoljeća i izgrađena je u bizantskom stilu. Proteže se od Kamenog mosta do Bit pazara i do Kalea. U 16. i 17. stoljeću postala je jedna od najvažnijih orijentalnih čaršija na Balkanu sa oko 2.150 trgovina. Iako je preživjela nekoliko katastrofa (požar 1689. i potres 1963.), čaršija je opstala i predstavlja turističku atrakciju grada.

Posebne znamenitosti su anovi, među kojima su: Suli an, Kapan an i Karvan Saraj Kuršumli an; kao i amami kao što su Cifte ili Daut Pašin amam. Gotovo sve ove važne objekte čaršije sada su pretvorene u galerije ili muzeje.

Kao simbol grada Skoplja su i  tvrđava Kale i Kameni most preko rijeke Vardar, koji povezuje trg "Makedonija" sa Starom skopskom čaršijom. Od Kaleta kao nekad impozantne tvrđave, danas je ostalo samo 121 metar dugog zida, tri kule, kao i veliko blago otkrivenih arheoloških nalaza, uključujući I brončanu monetu Aleksandra III.

Smatra se da je kameni most izgrađen u 6. stoljeću kada je imao drugačiji oblik nego danas. Most je više puta oštećen i obnovljen, a najznačajnija restauracija dogodila se 1579. Kameni most danas je namijenjen samo pješacima i povezuje dvije obale rijeke Vardar, točnije povezuje stanovnike Skoplja sa lijeve i desne strane rijeke i simbolički je most njihovih kultura.

Šetnja uskim ulicama sa kamenim pločama pravi je izazov i atrakcija koju ne smijete propustiti i posjetiti brojne zanatske radnje, probati lahmadun, kebap ili burek, ili lokum i tulumbu sa čajem!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača
Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.