Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Maketa čuvene 'Bajamontuše' izložena je u atriju Banovine

Riječ je o jednom od glavnih punktova u gradu tako da mi je i drago što će građani i posjetitelji Splita moći vidjeti jedan izgubljeni biljeg identiteta našeg grada, rekao je splitski gradonačelnik

Foto: Mateo Ivić/24sata
1 komentara

U atriju splitske Gradske uprave izložena je maketa monumentalne fontane, čuvene "Bajamontuše" koja je krasila Split od 1880. do 1947. godine. Bila je postavljena na zapadnom dijelu splitske Rive, današnjem Trg Franje Tuđmana.

Maketa je postavljena u atriju "Banovine" kako bi je svi zainteresirani građani mogli vidjeti,a  temeljem Ugovora o njenom privremenom čuvanju između splitskog Društva prijatelja kulturne baštine i Grada Splita.

"Fontana je nedvojbeno dio identiteta grada Splita, neovisno o njenoj umjetničkoj vrijednosti. S obzirom na to logično je da njena maketa bude u atriju Gradske uprave – mjestu koje je otvoreno za sve građane. Riječ je o jednom od glavnih punktova u gradu tako da mi je i drago što će građani i posjetitelji Splita moći vidjeti jedan izgubljeni biljeg identiteta našeg grada. Nju će se ovdje čuvati u nadi da će doći vrijeme kada će se prostor na kojem je ona bila oplemeniti kako je i bilo zamišljeno“, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

Maketu je izradio Dimitrij Barba iz Betera pokraj Jastrebarskog. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message