Obavijesti

News

Komentari 50

Mali dobavljači: Zašto Agrokor još nije platio stare dugove?

Mali dobavljači: Zašto  Agrokor još nije platio stare dugove?
1

Mali dobavljači pozivaju ministra Tolušića da se uključi u upravljanje Agrokorom. Također, kritziraju Antu Ramljaka zbog "zbog prakse neinformiranja" o problemu isplate

VIDEO

Obećali su nam da će OPG-ovi biti u prvom redu isplate. Oni još uvijek nisu isplaćeni - rekao je Tihomir Jaić, predstavnik Hrvatske udruge poljoprivrednika. Ispred uprave Agrokora Jaić je istaknuo kako mali dobavljači imaju nekoliko problema zbog Agrokora.

POGLEDAJTE VIDEO:

HUP o isplatama Agrokora malim dobavljačima: Jesu li ispoštovali rok? Reporterka: Antonija Šipušić

Posted by 24sata on 4. srpnja 2017

- Prvi problem je taj da Agrokor od njih uzima sve manje robe, a sve više uvozi. Drugi problem su žitarice. Postavlja se pitanje da li im dati žitarice - rekao je Jaić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako poljoprovrednici ipak najviše strahuju kako će Agrokor preplaviti strana poljoprivredna roba. 

Oni i dalje nastavljaju opskrbljivati Agrokor robom, kaže, iako je staro dugovanje prema malim dobavljačima oko 36 milijuna eura. 

- Ona su velika, a od njih poljoprovrednici žive - nastavlja.

Pozivaju ministra Tolušića da se uključi u upravljanje Agrokorom. Također, kritziraju Antu Ramljaka zbog "zbog prakse neinformiranja" o problemu isplate.

Dobra stvar za male dobavljače je to što im se nova roba isplaćuje u roku od 30 do 60 dana. 

Agrokor: Nema kašnjenja u isplati starog duga 

 Iz Agrokora su u utorak odbacili navode nekoliko poljoprivrednih udruga kako kasni s plaćanjem dugovanja malim proizvođačima te da su Agrokor, odnosno Konzum najveći generator uvoza.

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruga u utorak su upozorili kako malim dobavljačima, poljoprivredno-prehrambeni proizvođačima Agrokor još uvijek nije isplatio oko 36 milijuna eura potraživanja, iako je izvanredni povjerenik Ante Ramljak obećao da će oni biti u prvom isplatom redu, a da paralelno s time Agorkor, odnosno Konzum generira prekomjerni uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koje čak i plaća avansno.

To je rečeno na konferenciji za novinare koju su ispred Agrokorovog tornja jutros održali predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Zelene liste, Nezavisnih seljaka Hrvatske i Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske.

Savjetnik izvanrednog povjerenika Agrokora za poljoprivredu Vlado Čondić-Galiničić kazao je kako odbacuje svaku riječ po kojoj su Konzum i Agrokor generatori, inicijatori ili netko tko je prouzročio povećan uvoz voća i povrća u Hrvatsku jer, kaže, to u brojkama ne stoji.

Prošle je godine, kako je naveo, na policama Konzuma bilo gotovo 80 posto svježeg voća i povrća koje je proizvedeno u Hrvatskoj od ukupno prodanog.

"Dakle, gotovo 80 posto police su bile popunjene domaćom proizvodnjom. Volio bih da neke druge kompanije koje se bave sličnim poslom iznesu podatke koliko je svježeg voća i povrća iz Hrvatske prodano na njihovim policama", istaknuo je Čondić-Galiničić.

Ako se govori o prvih pet mjeseci ove godine, ta brojka je čak i nešto veća od 80 posto, kazao je Čondić-Galiničić napominjući kako "Konzum uvijek preferira kupnju domaćih proizvoda ne licitirajući s njihovom cijenom". 

Kada se spominje uvoz od 20 posto, kako je pojasnio, to je onda zbog dva razloga. Hrvatska, osim krumpira i mandarina, ne proizvodi niti jedan proizvod u dovoljnoj količini. Drugi je razlog sezonalnost. Naime, Hrvatska nekada ne može proizvoditi kao neke druge zemlje koje imaju bolju klimu, pa se odluči za uvoz, pojasnio je.

Što se tiče priče oko uvoza jaja, jabuka i mliječnih proizvoda, Čondić-Galiničić kazao je kako to nije točno.

Iznio je podatke da je Konzum lani 99 posto jabuka na svojim policama imao iz domaće proizvodnje. Kad su u pitanju jaja, lani je bilo 96,4 posto domaćih jaja na policama Konzuma, a ove godine u prvih pet mjeseci je uvoznih bilo 10 posto, ali zato što tijekom Uskrsa nije bilo domaćih jaja. Očekuje da će se lanjske brojke ponoviti i ove godine.

"Još jednom odbijam bilo kakve izjave i imputiranje Agrokoru i Konzumu da je generator uvoza svježeg voće i povrća i mliječnih proizvoda. Mi, bez obzira na sve, i dalje preferiramo domaću proizvodnju, iako nam je ona tržišno skuplja i od toga nećemo odustati", poručio je Čondić-Galiničić.

Vezano uz prozivke nekoliko poljoprivrednih udruga da im Agrokor ne plaća dugovanja, Čondić-Galiničić je kazao kako je dio starog duga plaćen odmah iza 10. travnja i kako je planirano i najavljivano, iz druge tranše novog kreditiranja će se isplatiti preostali dio dugovanja prema OPG-ima, prema malim proizvođačima, odnosno mikropoduzećima i individualnim proizvođačima.

"Sutra je vjerovničko vijeće koje će razgovarati o kriterijima, o cifri koja je planirana, a radi se o 30 milijuna eura, koja će im biti plaćena i podijeljena. Očekujemo i da ćemo to izvršiti do kraja srpnja i na taj način dugovanja koja smo mi naslijedili u roku od 3,5 mjeseca će im potpuno biti namirena", istaknuo je.

Agrokor: Isplate OPG-ima do kraja srpnja 

Iz Agrokora su izvjestili i kako će do kraja tjedna imati više informacija o sudjelovanju drugih financijskih institucija u financijskom aranžmanu koji je potpisan s fondom Knighthead Capital Management i Zagrebačkom bankom, a iz kojeg je od prve tranše u iznosu od 100 milijuna eura dio već investiran u nove nabavke roba i usluga od brojnih dobavljač, kako bi Agrokorove kompanije sezonu odradile na najbolji mogući način.

Iz slijedećih tranši novog financiranja dogovoren je iznos od 150 milijuna eura za plaćanje starog duga dobavljačima i jasno su iskomunicirani svi koraci koji prethode isplati sredstava, ističu iz Agrokora.

Ti koraci su, kako navode, prije svega utvrđivanje točnog iznosa duga, zatim priprema jasnih kriterija isplate, potom prihvaćanje tih kriterija od strane Privremenog vjerovničkog vijeća, pa priprema prijedloga plaćanja koju također odobrava Privremeno vjerovničko vijeće i na kraju isplata.

"Sukladno navedenom, ne može se govoriti ni o kakvom kašnjenju u isplati starog duga, kao što od nekih interesnih skupina slušamo ovih dana, već se proces odvija u skladu s najavom. Informacija s rokovima u kojima će ovi koraci biti odrađeni bit će prezentirana Privremenom vjerovničkom vijeću u srijedu. Ukoliko sve bude išlo prema planu, očekujemo da bi plaćanja prema OPG-ovima te drugim mikro dobavljačima mogla ići do kraja srpnja", poručuju iz Agrokora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje