Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
162 komentara

Mali korak, velika laž? Tvrdi da Apollo 11 nije bio na Mjesecu

Teoretičari zavjere tvrde da Armstrong nikada nije kročio na Mjesec. Tvrde kako je SAD-u trebalo nešto čime će prestići Ruse, a slijetanje na Mjesec je bilo idealno

24sata
Foto: 24sata
162 komentara

Tijekom prve šetnje po Mjesecu 20. srpnja 1969. godine Neil Amstrong izgovorio je rečenicu: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo”. Međutim teoretičari zavjere smatraju kako na Mjesec nikad nije kročio.

Tvrde kako je u jeku hladnoga rata SAD-u trebalo nešto čime će prestići Ruse i njihov svemirski program, a slijetanje na Mjesec za to je bilo idealno. Joseph Skipper iz SAD-a zavjerama se bavi već 11 godina.

Tvrdi kako je na snimkama s Mjeseca pronašao neobjašnjive zamjerke. Na snimci površine Mjeseca vidi se kabel, koji ondje ne bi trebao biti, a nije jasno ni kojoj opremi pripada. S obzirom na sjenu koju baca, tvrdi, morala su postojati dva izvora svjetla. Ističe kako se na fotografiji koja prikazuje astronauta uz podložak Apolla 11 zlatna folija čini previše čistom. Ako je letjelica sletjela na Mjesec, objašnjava, podložak bi trebao biti pun prašine. Zbunila ga je i posve ravna, gotovo netaknuta površina tla ispod potisnika letjelice.

Tvrdi kako bi, da je Apollo stvarno sletio, površina trebala biti neravna i udubljena zbog sile potisnika. Povijest ipak bilježi da su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin sletjeli na Mjesec. Njihov kolega Michael Collins upravljao je zapovjednim modulom u orbiti oko Mjeseca. 

Bili su spremni za iste uvjete

Astronauti su se za misiju pripremali u NASA-inim posebnim poligonima. Teoretičari zavjere tvrde da su za prve snimke navodnog slijetanja na Mjesec u NASA-i rabili upravo te poligone.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message