Obavijesti

News

Komentari 204

Mamić oslobođen krivice: 'Nije dokazano da je ikome prijetio'

Mamić oslobođen krivice: 'Nije dokazano da je ikome prijetio'
1

Mamić je oslobođen krivnje da je prijetio ocu, obiteljskom prijatelju i menadžeru mladog nogometaša Roberta Murića 2013. godine koji je bio na odlasku iz kluba

VIDEO

Zdravko Mamić, nekadašnji savjetnik Dinama koji se već nekoliko mjeseci nalazi na međunarodnoj tjeralici, odlukom Županijskog suda u Zadru pravomoćno je oslobođen krivnje za prijetnju izrečenu 9. prosinca 2013. godine. 

Tada se u Dinamu održavao sastanaka oko uvjeta za sklapanje novog ugovora za tada maloljetnog Roberta Murića. 

Kako stoji u optužnici ODO-a Zagreb, kako bi zastrašio Robertovog oca Branka, obiteljskog prijatelja Željka Pakasina te nogometnog menadžera Davora Čurkovića, Mamić im je proučio da će ih "ubiti, pobiti i odslužiti" ako mu uzmu Roberta. U tom trenutku je mladi igrač bio na odlasku iz kluba, a Mamiću je prijetila opasnost da izgubi milijune. 

Konačna odluka: Mamić neće biti izručen iz BiH u Hrvatsku
Konačna odluka: Mamić neće biti izručen iz BiH u Hrvatsku

Općinski kazneni sud u Zagrebu oslobodio ga je krivnje 2016. godine, a presudilo je to što su Pakasin i Murić na raspravi promijenili iskaz. Općinsko državno odvjetništvo žalilo se na tu odluku. 

- Oštećenik Branko Murić da je ponašanjem okrivljenika bio skamenjen i zbog toga je ostao po pozivu okrivljenika u njegovom uredu nakon inkriminiranog događaja, a to znači da je bio u strahu od prijetnje smrću koje mu je izrekla "osoba za koju smatra da je moćna osoba…".

Što se tiče oštećenika Davora Ćurkovića, nesporno je da je zbog straha od okrivljenika postavio video nadzorne kamere na svoju obiteljsku kuću, a njegova supruga navela je kako su oštećenici bili u vidnom strahu te uznemireni i zabrinuti zbog izrečenih prijetnji, a što je svjedokinja potvrdila i na raspravi govoreći da su "svi troje djelovali zabrinuto i uznemireno…".

'Zdravko Mamić ima velikoga neprijatelja - Zdravka Mamića'
'Zdravko Mamić ima velikoga neprijatelja - Zdravka Mamića'

Što se tiče iskaza svjedoka/oštećenika Željka Pakasina, na raspravi je, nakon što mu je predočen raniji iskaz pred državnim odvjetništvom naveo "da je vjerojatno to tako i bilo, odnosno da bi to bila istina…" - navodilo se u žalbi

No, Županijski sud u Zadru presudio je da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da "nije dokazano da je okrivljenik inkriminirane prigode prijetio većem broju osoba i da je takva namjera postojala kod okrivljenika odnosno da su se svo troje oštećenih osjećali ugroženo i prestrašeno ponašanjem okrivljenika".

'Rekli su mi da se sprema moja otmica, osjećam da lov traje...'
'Rekli su mi da se sprema moja otmica, osjećam da lov traje...'

- Jer zaista osobe koje se straše za svoj život, koje prijetnju ozbiljno shvaćaju ne idu nakon izgovorenih prijetnji u kafić, pa na ručak, a potom tek poslije sedam dana podnose kaznenu prijavu. Isto tako, osoba koja se plaši ne ostaje u prostoriji sa osobom koja mu prijeti i još k tome nakon obavljenog razgovora oko situacije s njegovim djetetom – igračem Dinama, traži ranije obećani poklon svjedoku Željku Tihavi, koji poklon okrivljenik (trenirke i jakne) predaje na rastanku oštećeniku/svjedoku Branku Muriću, ovaj uzima taj poklon i o tome telefonom obavještava Željka Tihavu.

Oštećenici/svjedoci su na raspravi iskazali i to Branko Murić, kako je bio zabrinut i osjećao je strah za karijeru tada maloljetnog sina, Željko Pakasin je iskazao da se jer ga solidarizirao sa Brankom Murićem i Davorom Ćurkovićem jer ga je bilo strah za karijeru Roberta Murića, a svjedok Davor Ćurković je iskazao da se osjećao ugroženim, jer se okrivljenik obraćao upravo njemu, ali da nije zainteresiran za vođenje kaznenog postupka.

Mamić na sudu: 'Tu štite moja prava, u mojoj drugoj domovini'
Mamić na sudu: 'Tu štite moja prava, u mojoj drugoj domovini'

Kraj ovakvog iskaza oštećenih kao svjedoka nije izvan svake razumne sumnje moguće zaključiti da je okrivljenik počinio kazneno djelo prijetnje prema većem broju osoba - navedeno je u obrazloženju pravomoćne presude koju je potpisao sudac Hrvoje Visković, piše Zadarski.hr. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer