Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'Manjinski izbori': Za vijeća će glasati gotovo 255.000 birača

Pripadnici 20 manjina birat će u petak svoje predstavnike u 20 županija, 34 grada i  jednoj općini, na izbornim listama su 242 kandidata

2 komentara

Pripadnici nacionalnih manjina, njih gotovo 254 tisuće, moći će u nedjelju, 5. svibnja birati članove vijeća nacionalnih manjina, a njih oko 14 i pol tisuća predstavnike nacionalnih manjina, toliko ih je, naime, upisano u popise birača za spomenute, pete po redu 'manjinske izbore'.

Članove vijeća birati će 14 nacionalnih manjina, predstavnike njih 20.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Članovi manjinskih vijeća birati će se u 20 županija, 68 gradova i 108 općina, na izbornim listama ukupno je 6.882 kandidata.

Pripadnici 20 manjina birat će svoje predstavnike u 20 županija, 34 grada i  jednoj općini, na izbornim listama su 242 kandidata.

Za sve izbore nije bilo kandidata

Vlada je raspisala izbore za 515 manjinskih vijeća  i za 144 predstavnika, no za sve njih ovlašteni predlagatelji, a to su manjinske udruge i birači, nisu predložili kandidate, pa će se u nedjelju birati članovi 'samo' 352 vijeća i 109 predstavnika, sveukupno njih 461.

- U odnosu na ukupan broj raspisanih izbora za članove vijeća, izbori se, jer nije bilo predloženih kandidata, neće održati u dvije županije, 25 gradova i u 110 općina, a iz tog se razloga neće održati izbori za manjinske predstavnike u 12 županija i u 11 gradova, precizira Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Pripadnici manjina koji imaju biračko pravo, a dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu u nedjelju svoje pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, sa adresama i brojevima telefona. 

Članovi manjinskih vijeća i manjinski predstavnici biraju se neposredno tajnim glasovanjem, na četiri godine. Biraju ih hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, pripadnici manjine za čije su vijeće, odnosno predstavnika izbori raspisani. Uvjet je da prebivaju u županiji, gradu, općini gdje se izbori provode.

Nadoknada za troškove promidžbe

Vlada je odredila visinu naknade za troškove izborne promidžbe, pravo na nju  imaju manjinske udruge koje su predložile kandidate, a koje dobiju najmanje jednog člana vijeća ili predstavnika u jedinici. Ako su, pak, članove vijeća i predstavnike kandidirali birači, troškovi će se naknaditi vijeću, odnosno predstavniku nacionalne manjine koji je izabran.

Vijeće nacionalne manjine županije i Grada Zagreba ima po svakom članu pravo na 750 kuna naknade, a vijeće grada i općine po 500 kuna, isti iznos pripada i predstavniku nacionalne manjine. Pravo na naknadu troškova ostvaruje se tek nakon što se objave službeni izborni rezultati, a sredstva za tu namjenu osiguravaju se u proračunu županije, grada i općine u kojoj su izbori provedeni.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message