Obavijesti

News

Komentari 57

Maras: Dosta je, neće nama u Italiji određivati visinu kamata

Maras: Dosta je, neće nama u Italiji određivati visinu kamata
1

Nakon što je Vlada srezala zatezne kamate s 12 na 8% i najveće dopuštene kamate za potrošačke kredite s 11 na okvirno 10%, pobunili su se bankari

VIDEO

Nakon što je Vlada srezala najveće zatezne kamate s 12 na približno 8 posto i najveće dopuštene kamate za potrošačke kredite s 11 na okvirno 10 posto, pobunili su se bankari. Iz njihove udruge traže reakciju Europske komisije.

Iz Italije se u emisiju Hrvatskog radija Poligraf javio predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček. Rekao je da nisu zaprijetili Europskom komisijom, već će argumentima tražiti zaštitu Europske komisije. On smatra da ne stoji glavni vladin argument da želi pomoći građanima. 

- Građanima neće pomoći već će proizvesti niz negativnih efekata. Banke su trgovačka društva i kao i ostali trgovci prodaje svoj proizvod. Administrativno određivanje cijena naših proizvoda je kršenje temeljnih prava igre na tržištu. Tuđim novcem ne smije se kupovati popularnost... Ako je htjela pomoći građanima, Vlada je mogla odrediti cijenu mlijeka - naglasio je Bohaček.

'Dosta je dvostrukih kriterija'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako se ne boje reakcija iz Bruxellesa. Pomalo zlobno je komentirao da je Bohaček vjerojatno u Italiji na konzultacijama s vlasnicima najvećih banaka u Hrvatskoj. Pozvao ga je da prvo prijavi talijansku vladu Bruxellesu.

- Dosta nam je dvostrukih kriterija, neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite - naglasio je Maras. Istaknuo je kako su banke postigle 2,5 milijardi dobiti u prošloj godini i da  prema tome mogu dati svoj doprinos teškoj gospodarskoj situaciji. 

Ovu mjeru drži dobrom mjerom u pomoći građanima i odbacuje sve insinuacije da je ovo samo još jedan predizborni potez. Sve četiri godine Vlade su predizborne, naglasio je.

'Hajka na banke je besmislena'

U zaštitu banaka stao je ekonomski analitičar Damir Novotny rekavši kako je pomoć socijalna kategorija i ne treba je rješavati preko tržišnih mehanizama, već preko socijalne države. 

- Vlada može samo ograničiti tvz. lihvarske kamate. Iako su kamate u Hrvatskoj više nego u ostatku Europe, ne možemo govoriti o lihvarskim kamatama. Mi imamo visoke kamate zbog visokog rizika kojem je zemlja izložena. Hajka prema bankama je besmislena - istaknuo je.

'Banke su prijetnja'

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, naglasio je da se bankarski sustav ne može prepustiti tržištu.

- On je krvotok gospodarstva i Vlada mora imati pravo regulirati određene stvari u tom sektoru. Banke su prijetnja ne samo gospodarskom rastu već i demokraciji - istaknuo je Ribić.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag