Obavijesti

News

Komentari 5

Mare ide u 4. razred: Želim cijelu godinu biti u školi, učiti je zabavnije kad si s prijateljima

Mare ide u 4. razred: Želim cijelu godinu biti u školi, učiti je zabavnije kad si s prijateljima
1

Plan je da škole ostanu otvorene što dulje, maske će morati i dalje nositi učenici starijih razreda, cijepljenje nije obavezno, a nastavnici neće trebati ni Covid potvrde, što je već propisano u nekim državama EU

VIDEO

Ljetni praznici su pri kraju. Većina roditelja već nabavlja školske potrepštine za svoje školarce, dodatni pribor, oprema, odjeća, obuća. Osnovce će udžbenici plaćeni iz proračuna i ove godine dočekati na klupama u cijeloj Hrvatskoj. Napokon su i nadležne institucije potvrdile, školska godina započet će u školama.

U domu pulske obitelji Bužimkic-Uzelac sve je kupljeno na vrijeme jer, kako kažu, ništa ne prepuštaju slučaju. Njihova kćerkica Mare Uzelac kreće u četvrti razred Osnovne škole “Vidikovac”. Mare se već veseli novim školskim obavezama, ali i prijateljima iz razreda.

Fuchs objavio za mjere škole: Moći će se mijenjati učionice, vraćaju se sportske aktivnosti...
Fuchs objavio za mjere škole: Moći će se mijenjati učionice, vraćaju se sportske aktivnosti...

- Jedva čekam ići u školu. Radne bilježnice smo kupili i malo sam ih već prelistala. Zanimljive su. Ima tu svega što ću morati naučiti. Ali nije mi teško jer je moja učiteljica jako dobra i sve nam objasni - govori nam Mare, koja najviše voli matematiku i hrvatski jezik, ali i glazbeni. Kao i ostali učenici u Hrvatskoj, i ona je iskusila online nastavu.

- Prošle godine smo zbog korone nekoliko puta morali raditi od kuće, a sad se nadam da više nećemo morati ići online. To je teže i nije mi zabavno kao u razredu. Zanimljivije je učiti zajedno s prijateljima iz razreda. Znam da ću proći s pet, jer stalno prolazim s pet - rekla nam je Mare.

'Cijepili smo se, tako ćemo moći normalno funkcionirati'

Mama Sanijela pridružila se rečenicom kako se također nada da školska godina neće biti kompliciranija od prošle i da bi bilo dobro da djeca cijelu godinu imaju normalnu nastavu.

- Suprug i ja smo se cijepili protiv korona virusa jer smatram da ćemo samo na taj način moći normalno funkcionirati. Djeca jako pate kad je online nastava jer je takav način rada kompliciraniji i roditelji se trebaju uključiti u sve školske obaveze te učiti s njima. To je nekad teško jer i suprug i ja radimo, a onda nas bi nas nakon posla čekao dodatni, raditi s najmlađom kćeri zadano gradivo - priča nam Sanijela o onome što je iskusila većina roditelja školske djece posljednje dvije godine. Imaju i stariju kćer, koja je maturantica ove godine, pa se nadaju da će ova školska sezona biti bezbolnija.

- Sada smo u fazi ponavljanja prošlogodišnjeg koje se samo nadovezuje na gradivo ove školske godine. Treba se prisjetiti najvažnijih lekcija, a na svu sreću Mare je puno toga zapamtila, pa nam je lakše. Djeca vole biti djeca i unatoč tome što korona još hara, nadam se da će se uvažiti i njihovo mišljenje da je školi mjesto u ustanovi i da je djeci mjesto u školi - rekla je Sanijela.

Boris Jokić: Djeca su loše, držite škole otvorene! Ministar Fuchs: Ne mogu škole liječiti učenike
Boris Jokić: Djeca su loše, držite škole otvorene! Ministar Fuchs: Ne mogu škole liječiti učenike

Mare ipak ističe da ne voli zaštitne maskice i da bi voljela da vidi osmijehe prijatelja. S time se slaže većina učenika, ali i nastavnika, kako je pokazalo upravo objavljeno istraživanje Instituta za društvena istraživanja. Tumačenje novog gradiva, posebno u predmetima poput stranih jezika, teže je pod maskama.

- Brojim dane kad ću krenuti opet u školu jer ću imati puno obaveza i treninga i neće mi biti dosadno - ističe Mare.

Stožeri će i ove godine odlučivati o online nastavi

Ona će ipak izbjeći nošenje maske u razredu, ako lokalni Stožer ne odluči drugačije. Prema preporukama HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ponešto ublažene epidemiološke mjere ipak će i dalje uključivati nošenje zaštitnih maski u razredima za učenike od petog razreda na dalje. Time će se izbjeći brojnije samoizolacije ako se neki od učenika zarazi koronom.

No otvorena je mogućnost da se o mjerama odlučuje i na lokalnim razinama. I dalje će se provoditi mjere poput razrednih “mjehurića”, iako opuštenije. Blok-satovi ostaju koliko god se mogu organizirati. Mnoge je razveselila i vijest da će učenici opet moći trenirati u školskim dvoranama u miješanim grupama.

Više o novoj školskoj godinu pročitajte OVDJE

ŠTO NAS JOŠ ČEKA OD PONEDJELJKA?
Došlo je i do promjene vezane uz testove. Nastavnici pisane provjere odsad mogu učenicima najaviti 14 dana unaprijed. Dosad je taj rok bio mjesec dana.
Od ove školske godine baš svi razredi idu po novim kurikulima.
Informatika ostaje obavezna u 5. i 6. razredu, dok je u ostalima izborna.
Školski udžbenici i ove su godine besplatni za sve učenike osnovnih škola, no radne bilježnice negdje plaćaju osnivači, a negdje roditelji.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu