News

Komentari 5

Mare ide u 4. razred: Želim cijelu godinu biti u školi, učiti je zabavnije kad si s prijateljima

Mare ide u 4. razred: Želim cijelu godinu biti u školi, učiti je zabavnije kad si s prijateljima

Plan je da škole ostanu otvorene što dulje, maske će morati i dalje nositi učenici starijih razreda, cijepljenje nije obavezno, a nastavnici neće trebati ni Covid potvrde, što je već propisano u nekim državama EU

Ljetni praznici su pri kraju. Većina roditelja već nabavlja školske potrepštine za svoje školarce, dodatni pribor, oprema, odjeća, obuća. Osnovce će udžbenici plaćeni iz proračuna i ove godine dočekati na klupama u cijeloj Hrvatskoj. Napokon su i nadležne institucije potvrdile, školska godina započet će u školama.

U domu pulske obitelji Bužimkic-Uzelac sve je kupljeno na vrijeme jer, kako kažu, ništa ne prepuštaju slučaju. Njihova kćerkica Mare Uzelac kreće u četvrti razred Osnovne škole “Vidikovac”. Mare se već veseli novim školskim obavezama, ali i prijateljima iz razreda.

- Jedva čekam ići u školu. Radne bilježnice smo kupili i malo sam ih već prelistala. Zanimljive su. Ima tu svega što ću morati naučiti. Ali nije mi teško jer je moja učiteljica jako dobra i sve nam objasni - govori nam Mare, koja najviše voli matematiku i hrvatski jezik, ali i glazbeni. Kao i ostali učenici u Hrvatskoj, i ona je iskusila online nastavu.

- Prošle godine smo zbog korone nekoliko puta morali raditi od kuće, a sad se nadam da više nećemo morati ići online. To je teže i nije mi zabavno kao u razredu. Zanimljivije je učiti zajedno s prijateljima iz razreda. Znam da ću proći s pet, jer stalno prolazim s pet - rekla nam je Mare.

'Cijepili smo se, tako ćemo moći normalno funkcionirati'

Mama Sanijela pridružila se rečenicom kako se također nada da školska godina neće biti kompliciranija od prošle i da bi bilo dobro da djeca cijelu godinu imaju normalnu nastavu.

- Suprug i ja smo se cijepili protiv korona virusa jer smatram da ćemo samo na taj način moći normalno funkcionirati. Djeca jako pate kad je online nastava jer je takav način rada kompliciraniji i roditelji se trebaju uključiti u sve školske obaveze te učiti s njima. To je nekad teško jer i suprug i ja radimo, a onda nas bi nas nakon posla čekao dodatni, raditi s najmlađom kćeri zadano gradivo - priča nam Sanijela o onome što je iskusila većina roditelja školske djece posljednje dvije godine. Imaju i stariju kćer, koja je maturantica ove godine, pa se nadaju da će ova školska sezona biti bezbolnija.

- Sada smo u fazi ponavljanja prošlogodišnjeg koje se samo nadovezuje na gradivo ove školske godine. Treba se prisjetiti najvažnijih lekcija, a na svu sreću Mare je puno toga zapamtila, pa nam je lakše. Djeca vole biti djeca i unatoč tome što korona još hara, nadam se da će se uvažiti i njihovo mišljenje da je školi mjesto u ustanovi i da je djeci mjesto u školi - rekla je Sanijela.

Mare ipak ističe da ne voli zaštitne maskice i da bi voljela da vidi osmijehe prijatelja. S time se slaže većina učenika, ali i nastavnika, kako je pokazalo upravo objavljeno istraživanje Instituta za društvena istraživanja. Tumačenje novog gradiva, posebno u predmetima poput stranih jezika, teže je pod maskama.

- Brojim dane kad ću krenuti opet u školu jer ću imati puno obaveza i treninga i neće mi biti dosadno - ističe Mare.

Stožeri će i ove godine odlučivati o online nastavi

Ona će ipak izbjeći nošenje maske u razredu, ako lokalni Stožer ne odluči drugačije. Prema preporukama HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ponešto ublažene epidemiološke mjere ipak će i dalje uključivati nošenje zaštitnih maski u razredima za učenike od petog razreda na dalje. Time će se izbjeći brojnije samoizolacije ako se neki od učenika zarazi koronom.

No otvorena je mogućnost da se o mjerama odlučuje i na lokalnim razinama. I dalje će se provoditi mjere poput razrednih “mjehurića”, iako opuštenije. Blok-satovi ostaju koliko god se mogu organizirati. Mnoge je razveselila i vijest da će učenici opet moći trenirati u školskim dvoranama u miješanim grupama.

Više o novoj školskoj godinu pročitajte OVDJE