Obavijesti

News

Komentari 201

Karamarko o prognozi BDP-a: Počinjemo ulijevati povjerenje

Karamarko o prognozi BDP-a: Počinjemo ulijevati povjerenje
4

Sigurno na korekciju prognoze BDP-a Europske komisije veliki utjecaj ima i nova Vlada i najave koje smo stavili i sam program, ustvrdio je novi ministar financija

VIDEO

Procjenama Europske komisije predviđen je gospodarski rast veći nego što je bio prije i to je dobra vijest, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ispred Banskih dvora.

- To je impuls koji je nastupio nakon stupanja nove Vlade . Ova Vlada očito počinje ulijevati povjerenje svojom spremnošću na sve reforme, da oslobodi prostor dobrim investicijama i svemu onome što smo trebali ranije načiniti - izjavio je Karamarko.

VIDEO

Na pitanje je li ovo rezultat rada i prošle Vlade, Karamarko je uzvratio da su sama pojava nekih ljudi, njihovi nastupni govori te pitanje međunarodne snage i težine premijera Oreškovića otvorili perspektivu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ova prošla vlast je planirala 1 posto rast BDP-a 2015, 2016. 1,4 posto međutim događa se ipak ubrzanje. Sve one mjere koje smo isplanirali i koje počinjemo provoditi ulijevaju povjerenje našim partnerima . Naravno da će nas oni promatrati šest mjeseci i to usporavanje rasta javnog duga je isto dobra najava - izjavio je.

Na konstataciju da je Komisija podignula prognozu rasta i za kraj 2015. godine te da su procjene da će ona završiti gospodarskim rastom od 1,9 posto, a ne prvotno procijenjenih 1,1 posto, prvi potpredsjednik Vlade je uzvratio:

- Mislim da sam bio jasan. U ovih deset dana pokazali smo da želimo nešto mijenjati. Pokazali smo da imamo stručnu i kompetentnu Vladu po svim segmentima. Pokazali smo da je Vlada stručna i da nije stranački koncipirana na način podobnosti i da vrh neke stranke mora biti u Vladi. Pogledajte u Vladi, a članovi HDZ-a su ljudi koje manje više ne poznajete, a dokazani su u svom poslu i radu do sada. To je očito ta percepcija koju u EU imaju sada o nama i to je bitna predispozicija za napredak i uspjeh naših planova - zaključio je Karamarko.

Marić: I nova Vlada ima utjecaj na veću prognozu rasta

Povoljne prognoze Europske komisije koje za Hrvatsku predviđaju u ovoj godini rast od 2,1 posto BDP-a umjesto ranijih 1,4 posto prokomentirao je ministar financija Zdravko Marić . Napomenuo je da je u odnosu na ostale članice EU to najveća korekcija na više.

- Ta korekcija gospodarskog rasta, na koji gledamo pozitivno, je dobra početna osnova. No, to nije stopa rasta s kojom se mi možemo zadovoljiti u našem mandatu i srednjem roku . Ova Vlada će učiniti sve što može da ubrza taj gospodarski rast. Mjere koje ćemo i uskoro prezentirati koje su prvenstveno usmjerene na jačanje domaće ukupne potražnje prije svega investicijsku aktivnost koju smatramo da bi trebala biti jedan od glavnih, ako ne i glavni pokretač i motor rasta u nadolazećem razdoblju - izjavio je Marić.

POGLEDAJTE VIDEO: Ministar Marić zadovoljan korekcijom na bolje

Pokretanje videa...

24sata Video 01:24

Na pitanje koliko je to rezultat vjere u ovu Vladu, a koliko rezultat rada prošle, ministar je uzvratio da je to teško kvantificirati.

- Sigurno na korekciju veliki utjecaj ima i nova Vlada i najave koje smo stavili i sam program - ustvrdio je.

Marić idućeg tjedna ima prvi dijalog s predstavnicima Europske komisije, a krajem sljedećeg tjedna odlazi i na za njega prvi sastanak ministara financija EU. U projekcijama EK očekuje deficit u visini od 3,9 posto BDP-a.

- Nedavno sam rekao da je naša namjera proračunski deficit svesti na nižu razinu . Mi planiramo već za ovu godinu svesti deficit na razinu do 3 posto BDP-a. Projekcije EK napravljena je uz pretpostavku da neće biti promjene politika i ikakvih mjera. Mi smo tu da napravimo te promjene i da napravimo mjere koje će proračunski deficit za ovu godinu već dodatno sniziti prema razinama od tri posto. Namjera nam je i već ove godinu stabilizirati javni dug - poručio je ministar financija.

Kada je riječ o javnom dugu, Marić je kazao i kako je cilj ove Vlade svesti ga u četiri godine na razinu do 80 posto BDP-a .

S obzirom da su ministri obrazovanja i turizma izjavili da se i njihovim proračunima nema što rezati, postavilo se pitanje može li tko od ministara odahnuti.

- Razgovarat ćemo sa svim kolegama u sljedećih nekoliko dana, dogovorili smo određeni terminski plan. Neću još izlaziti s detaljima, ali mislim da su i ove poruke koje smo dobili od EK jedan dobar pokazatelj da Hrvatska definitivno mora napraviti napore kako bi proračunski deficit dodatno smanjila , a u isto vrijeme učinila napore u pojačavanju gospodarske aktivnosti - rekao je.

1000 eura za dijete? 'Razmatrat ćemo'

Novinare je zanimalo i hoće li u ovom proračunu biti novca za jedno od predizbornih obećanja HDZ-a, a to je naknada od 1000 eura po novorođenčetu.

- To ćemo svakako staviti u razmatranje u sastavljanju državnog proračuna za 2016. - izjavio je.

Vrdoljak: Zemlja je u boljem stanju nego što je bila

Prognozu Komisije komentirao je i Ivan Vrdoljak.

- Najbitnija je struktura rasta, industrijska proizvodnja, izvoz i trgovina na malo. Bitno da nemamo rasta na temelju zaduženja i kredita koje će vraćati neke druge generacije. Još jedna je to potvrda da je zemlja u boljem stanju nego što je bila . U mandatu smo uspjeli podići BDP za 3 posto, ja novoj vlasti želim taj uspjeh - kazao je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Šuker: To je vjetar u leđa Vladi

Svoj komentar dao je i HDZ-ov Ivan Šuker.

- S obzirom na sve, to je logično, obzirom na prezentaciju novog premijera, nove Vlade. To je na neki način vjetar u leđa Vladi i vladajućoj većini - kazao je bivši ministar financija Ivan Šuker.

Grčić: Brojke imaju temelje u radu naše vlade

- Sve što smo govorili u konačnici se ostvarilo. Sve što piše u izvješću ima temelje u radu naše vlade. Velika su očekivanja ove Vlade da trendove održi, da tako nastavi i da zaista realizira ove prognoze za 2016. - kazao je Grčić.

VIDEO


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom