News

Komentari 25

Marić: Očekuje se smanjenje javnog duga na 86 posto BDP-a

Marić: Očekuje se smanjenje javnog duga na 86 posto BDP-a

Iako postoje očekivanja da se neke grane gospodarstva vrate na razinu iz 2019. već iduće godine, to neće biti slučaj s turizmom koji će se oporavljati duže vrijeme.

Hrvatska bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2023. godine, a ministar financija Zdravko Marić je za HRT rekao kako je ispred Hrvatske jako puno posla, ali je datum ulaska u eurozonu realan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istaknuo je kako je Vlada radila na smanjivanju javnog duga, ali je pandemija korona virusa ipak utjecala na njega. Hrvatski javni dug je sad gotovo na 90 posto BDP-a.

- Stopa rasta je za ovu godinu preko pet posto, a očekuje se i ponovno smanjivanje udjela javnog duga na razinu od 86 posto BDP-a - rekao je Marić.

Dodao je i kako postoje očekivanja da se iduće godine BDP u potpunosti vrati na razinu 2019., ali pojedine grane, uključujući turizam, ne prije 2023., odnosno 2024. godine.

- Očekivanja su i da bi ova godina mogla biti bolja nego prošla u turizmu, ali je to još uvijek ispod razine od 2019. - rekao je Marić.

Govoreći o poreznim prihodima rekao je kako su neki porezni prihodi iznad 2019. godine.

- Prati se i fiskalizacija iz dana u dan te se vide razlike među sektorima. Trgovina na malo je s indeksima i preko sto u odnosu na 2019., ali ugostiteljstvo i turizam su znatno ispod - istaknuo je Marić te dodao da se do kraja godine ne očekuje novi rebalans proračuna.