Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Marić: Preporuke Barclaysa nisu signal za kreditni rejting

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako preporuke analitičara britanske Barclays banke nisu nikakav nagovještaj ili signal po pitanju hrvatskog kreditnog rejtinga

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15 komentara

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak kako preporuke analitičara britanske Barclays banke nisu nikakav nagovještaj ili signal po pitanju hrvatskog kreditnog rejtinga. 

"Analitičari Barclays banke, kao i mnogi drugi analitičari banaka, analiziraju relativne odnose tržišnih cijena hipotetskih portfelja. Dakle, u ovom slučaju se radi o usporedbi tržišnih prinosa iz tri različita rejting razreda. Hrvatska, Srbija i Mađarska nisu u istoj kategoriji po pitanju kreditnog rejtinga pa je to teško uspoređivati, ali njihova preporuka ne znači ništa u smislu toga da je to nekakvo nagovještavanje ili signal po pitanju kreditnog rejting", izjavio je Marić za Meda servis, komentirajući najnovije preporuke Barclays banke. 

Jutarnji list u petak je objavio kako je Barclays banka u svom posljednjem izvješću vrlo kritična prema posljednjim događanjima te preporuča veliki oprez pri ulaganju u hrvatske obveznice, s obzirom da aktualni događaju mogu samo usporiti provođenje potrebnih reformi i financijsku konsolidaciju. Analitičari Barclaysa u izvješću pod nazivom "Hrvatska: potresena krhkom politikom" ulagačima preporučuju da umjesto u hrvatske u pojedinim slučajevima ulažu u srbijanske i mađarske vrijednosne papire, prenosi list. 

U Hrvatsku tijekom lipnja dolaze analitičari kreditnih agencija, a ministar Marić već je nekoliko puta izjavio kako je pred Vladom veliki izazov da obrani kreditni rejting. 

"Mi smo još na samom početku mandata Vlade rekli da nam je za ovu godinu na neki način cilj stabilizirati izglede hrvatskog kreditnog rejtinga. Mislim da u ovom trenutku imamo dobre argumente i razloge, imamo dobre makroekonomske fundamente, izvršavanje proračuna je u skladu s očekivanjem, a i sam proračun je općenito na tragu onoga što su kreditne agencije tražile za stabiliziranje, a potom i povećanje kreditnog rejtinga", istaknuo je Marić i u današnjoj izjavi za Media servis.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message