Obavijesti

News

Komentari 1

Marija (100): Nikad nisam bila bolesna niti sam pila tablete

Marija (100): Nikad nisam bila bolesna niti sam pila tablete
4

Marije Perović iz Zadra je proslavila 100. rođendan u krugu obitelji. Isto toliko godina napunila je i Marija Krčelić koja je rođendan proslavila u Domu za starije u Sisku

VIDEO

Na proslavu stotog rođendana majke Marije Perović u Zadar je došlo svih sedam kćeri i sinova sa svih krajeva svijeta. Dvoje ih živi u Francuskoj, jedan u Americi, Njemačkoj i Srbiji, a dvoje ih je u Hrvatskoj ostalo čuvati staru majku.

- Ako ti Bog da, doživit ćeš stotu, a ako ne da- nećeš! - odgovorila  nam je slavljenica na pitanje što nam je činiti da doživimo njezine okrugle godine. Ipak, dodala je da će Bog nagraditi dobre, poštene i vrijedne, pa je bolje zaigrati na tu kartu nego biti zločest, jer takve Bog kažnjava. Anđelo Perović, sin stogodišnjakinje kazao nam je da je tajna u dobrim genima i dobroj prehrani jer da baka cijeli život jede isključivo kuhanu hranu i voće, a svaki dan, bez obzira na godišnje doba, jede grožđe. 

- Ležim, sjedim i ne mogu puno hodati. Ne ćutim da me išta boli, ali me hvata ledenica - kazala nam je žena koja je preživjela stoljeće. 

Brojna obitelj Perovićevih ima čak 65 članova, od čega je 14 unučadi i 18 praunučadi bake Marije. Najmlađi unuk Nino ima šest godina pa je razlika između njega i bake pune 94 godine. Razlika u godinama očito ih ne sprečava u dobrom razumijevanju, jer nam je mali  Nino kazao da mu je baba Marija skroz poslušna.  

- Do prije tri godine mama je heklala i čitala. Sad joj ipak trebaju naočale, ako slova nisu jako velika. Vodili smo je liječniku zbog vida, a ona nije htjela ići. Rekla nam je da doktori ne vole stare ljude i da će joj sigurno dati nešto da umre. Nikad nije bila bolesna. U cijelom životu vadila je anginu i jednom imala herpes. Ni dan danas ne pije nikakve tablete, a tlak i krv su joj tako dobri da nam je liječnik rekao da bi mislio da  gleda nalaze 20-godišnjeg atletičara da ne vidi staru baku ispred sebe - kazala nam je Slobodna Marija Kienle (68), najstarije Marijino dijete.

- Mene je prvu rodila 1944. godine i to jako kasno za to vrijeme, u svojoj 32. godini. Potom je nanizala ostale, brata Anđela rodila je 1947., Auroru 1949, Umberta 1950., Ecia1952., Nina 1954., a zadnju u nizu, Ciciliju rodila je 1956. sa svoje 44 godine. U ta teška vremena bio je raritet da sva djeca ostanu živa kao što smo to mu uspjeli - kazala nam je Slobodna Marija. 

Vitalna baka Marija zna napamet jako puno starih molitava te će u suradnji s mjesnim svećenikom uskoro snimiti CD kako bi molitve, koje ne pamti niti ima zapisane itko u župi, ostale zabilježene. 

Vitalna Marija Krčelić proslavila stoti rođendan

Rijetko je kada u sisačkom Domu za starije i nemoćne bilo veselo kao ove subote. U čast najstarije korisnice doma Marije Krčelić, koja upravo slavi stoti rođendan, iz doma se čula i pjesma zbora, i tamburice sisačkih Goranovaca i zvuk sisačke Limene glazbe.

A vedra, vitalna i duhovita Marija, koja već 20 godina živi u domu, zajedno je sa svojim zborašima zapjevala rođendansku pjesmu. Na obećanje muških članova zbora da će joj opet pjevati, duhovito odgovara: "Ak' nebute mreli". U rezanju velike rođendanske torte pomogle su joj sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel i ravnateljica doma Ružica Čakširan.

Na mnoge upite u čemu je tajna dugog života, jubilarka rođena u pokupskom Vratečku, odgovara da treba živjeti skromno i mirno, nikomu ne činiti zlo. Prijatelji u domu kažu kako je ova stogodišnjakinja, koja je već tri desetljeća udovica, vrlo organizirana i vrijedna. Voli slušati tamburašku glazbu, pjevati i gledati televiziju. Vjeruje da ju je dugim životom nagradio dragi Bog, kojem se obraća svako jutro moleći krunicu. Budući da je noge izdaju, žao joj je što više neće moći na hodočašće u Mariju Bistricu.

- Moji najmiliji me drže na životu, sin i njegova obitelj. Uvijek smo se voljeli i slagali. Iako smo skromno i teško živeli, život mi je bio ispunjen. I ovdje mi je lijepo, bolje nego doma, tu sam se navčila. Jako sam zadovoljna, samo mi je žal što više ne mogu otići na plac - kaže gospođa Mara, pomalo zbunjena velikom pažnjom kojom je okružena ovih dana.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa