Obavijesti

News

Komentari 62

Marija iz Zadra: 'Otplatila sam dugove, a ipak su me ovršili...'

Marija iz Zadra: 'Otplatila sam dugove, a ipak su me ovršili...'
1

MI SMO ČISTI Marija Kožul iz Zadra otpisala je dio dugova, ali tvrtka za naplatu nije priznala njezinu dokumentaciju i ipak je pokrenula ovrhu računa

VIDEO

Digla sam kredit, odnosno ušla u minus u banci kako bih platila autoškolu kad sam imala 18 godina. Ali me je u trgovini u kojoj sam radila ubrzo nakon toga napao razbojnik i udarcem mi izbio dva zuba. To me je prestrašilo toliko da šest godina nisam uopće izlazila iz kuće, pa tako nisam ni radila. Dugove sam vratila kad mi je Centar za socijalnu skrb odobrio otpis dugova. Napravila sam što je trebalo, ispunila formulare i poslala ih. Banka mi je sve normalno prihvatila, ali iz tvrtke Aurus ulaganje, koja utjeruje dugove, to ne priznaju.

'Sad opet peglam kartice'

Kažu mi da sam dužna 4000 kuna za nekakav mobitel koji sam navodno imala 2011. godine, a da se toga i ne sjećam. Jednostavno ne priznaju otpis i tvrde da sam zakasnila s papirologijom. Njima sam papire faksirala kad i banci, u kojoj je to najnormalnije prošlo, a stvar je u tome da nikakvih rokova nema. I u Centru za socijalnu skrb su mi rekli da rokovi ne postoje, čak su djelatnici zvali Aurus da im to objasne, ali ovi su neumoljivi. Još mi tvrde da nisam predala sve papire, a neće mi reći koji mi nedostaju! Ne znam koja je svrha tog otpisa dugovanja ako ga ne priznaju, pita se Marija Kožul (28) iz Briševa kraj Zadra.

Kako Marija radi za 3000 kuna plaće u trgovini, kaže da je to veliki novac za nju i njezinu obitelj sa šestogodišnjom djevojčicom, nezaposlenim suprugom i svekrvom te svekrom koji radi, ali “plaću primi tu i tamo”. Od svibnja nije primio plaću. No pravi udarac tek je uslijedio.

- Polovicom rujna su mi skinuli 1500 kuna s plaće, a imala sam 2600 kuna na računu! Nisam dobila nikakvu prethodnu obavijest kako bih barem dio novca prebacila na zaštićeni račun da imam od čega preživjeti mjesec, platiti struju i vodu, kupiti hranu... Kako me mogu samo tako ovršiti i odnijeti polovicu plaće kad se zakonski smije ovršiti najviše četvrtina? Ljuta sam i na žene iz Fine koje se prave da ništa ne znaju i dopuštaju ovakve stvari. Vratite mi barem 1000 kuna pa neka vam ostane tih 500, što je četvrtina moje plaće, neka vam. Samo da imam čime skrpati kraj s krajem - očajna je Marija koja će, da preživi, do kraja mjeseca “peglati” karticu i opet ići u kredit da pokrije novi dug. Ostaje joj još 2500 kuna duga prema Aurusu te se boji da će se sljedeći mjesec dogoditi ista stvar i da će joj s računa opet bez najave skinuti 1500 kuna.

'Ne možemo ništa komentirati'

Iz Aurusa nisu ni nama odgovorili zašto su odbili otpis duga. Iz Fine ovaj slučaj nisu htjeli komentirati.

- Financijska agencija nije u mogućnosti komentirati pojedinačni slučaj jer je riječ o podacima koji se odnose na građanina i koji su tajni te se na njih primjenjuju zakoni kojima se uređuje zaštita osobnih podataka. Sukladno Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Pravilniku o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, Fina daje podatke, preslike i potvrde iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje na temelju pisanog zahtjeva nadležnog tijela, ovrhovoditelja, ovršenika i banke za njezine klijente, neinformativni su u Fini.

Kad se ustupa dugovanje, dužnika treba obavijestiti

Zakonom o obveznim odnosima regulirano je da vjerovnik može prenijeti svoju tražbinu na trećeg zaključivanjem ugovora o ustupu tražbine. Za ustupanje tražbine nije potreban pristanak dužnika, ali ga je ustupitelj dužan o tome obavijestiti. U ovom slučaju je telekomunikacijska tvrtka prodala potraživanje tvrtki Aurus ulaganje, no Marija Kožul tvrdi da je nitko nije obavijestio o tome.

Ovršit će sve račune i bez pristanka ovršenika

Fina provodi ovrhu na novčanim sredstvima ovršenika po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti i bez obzira na to ako u osnovi za plaćanje nije određena ovrha na novčanim sredstvima po svim računima i oročenim sredstvima. Postupak je propisan zakonom i ne treba pristanak ovršenika, piše u brošuri Fine.

Treba sam ići u banku i otvoriti zaštićeni račun

Nakon što dužnik shvati da mu je račun blokiran, treba otići u Finu, gdje će mu usmeno, bez naknade, reći zašto je blokiran i tko je ovrhovoditelj. Potvrda o tome se plaća. U banci treba otvoriti zaštićeni račun. Finu treba obavijestiti o računu i o vrstama primanja jer se neka, poput doplatka za djecu i socijalne pomoći, ne smiju ovršiti. Izuzeto je i tri četvrtine plaće ako je manja od 5664 kune, odnosno najviše 3776 kuna.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca