Obavijesti

News

Komentari 9

Marijana Petir tražila zaštitu prava za 10.000 malih ribara

Marijana Petir tražila zaštitu prava za 10.000 malih ribara
1

Petir je Europskom parlamentu istaknula da je Jadransko more iznimno vrijedan resurs koji zbog svojih posebnosti zaslužuje zaštitu, kako je rekla, čak i kao „nacionalni park EU“

VIDEO

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila je u srijedu na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu u Bruxellesu zaštitu prava 10.000 malih ribara u Hrvatskoj koji su potkraj 2014. ostali bez dozvola jer je mali ribolov ukinut, objavio je ured zastupnice.


Kako je priopćeno, na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane raspravljalo se o izvješću Europske komisije Parlamentu i Vijeću o napretku u uspostavi zaštićenih morskih područja u skladu s člankom 21. Okvirne direktive o pomorskoj strategiji 2008/56/EZ. 

Tim je povodom Petir istaknula da je Jadransko more iznimno vrijedan resurs koji zbog svojih posebnosti zaslužuje zaštitu, kako je rekla, čak i kao „nacionalni park EU“, te da proglašenje održivih zaštićenih morskih prostora treba pratiti i održiv eko-turizam i otvaranje novih radnih mjesta kroz korištenje zelenih tehnologija.

No, dodala je da prilikom svake zaštite treba istovremeno voditi računa o onima koji žive na moru i od mora. U tom kontekstu, Petir je podsjetila kako je krajem 2014. godine mali ribolov u Hrvatskoj ukinut kao kategorija ribarstva jer je završilo prijelazno razdoblje predviđeno u poglavlju 6. Ribarstvo te je zbog toga 10.000 malih ribara ostalo bez dozvola čime je dodatno pogoršan njihov svakodnevni život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom na to da mali ribolov predstavlja stoljetnu tradiciju u Hrvatskoj i da je bitna sastavnica identiteta hrvatskog primorskog prostora, ali i način rješavanja egzistencije stanovnika na otocima i u priobalju Jadrana, Petir je zatražila od Komisije da mali ribolov u Hrvatskoj uvrsti kao iznimku u novi prijedlog europskog zakonodavstva o ribarstvu.

Petir je u veljači ove godine uputila ministru kulture RH prijedlog da mali ribolov proglasi kulturnim dobrom jer je to dio svakidašnjeg života s kojim su povezani običaji, vještine i drugi oblici materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Na sjednici odbora, Komisija je prezentirala napretke u uspostavi zaštićenih morskih područja u EU, koja bi do 2020. godine trebala pokrivati 10 posto područja. Taj prag još nije postignut iako beneficije koje takva zaštita nosi državama članicama trenutno iznose više od 1,5 milijarda eura na godišnjoj razini, a realna je pretpostavka da taj iznos bude dvostruko veći do 2020. godine.

Naglašen je nedostatak homogenosti u smislu postotka zaštićenih morskih područja u pojedinim državama članicama EU-a. Tako određene države imaju iznadprosječnu pokrivenost zaštićenih morskih područja i do 20 posto, dok s druge strane neke članice imaju ispod 2 posto zaštićenih područja.

Koherentnost NATURA 2000 morskih područja jedan je od glavnih prioriteta na kojem će se morati uložiti dodatni napor kako bi se učinkovitije gospodarilo navedenim prostorima. Općenito, zaključeno je da je Europa ostvarila kontinuirani napredak u proglašenju zaštićenih morskih prostora i istaknuto da su na raspolaganju različiti fondovi Europske unije za zaštitu i pravilno gospodarenje morskih ekosustavima koji imaju socioekonomsku i gospodarsku važnost. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.