Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Marijini obroci dnevno nahrane skoro 12.000 djece u svijetu

Globalni pokret Marijini obroci službeno je počeo s djelovanjem 2002., no MacFarlane-Barrow se prisjetio i samih početaka volonterskog rada kada je potaknuo prikupljanje novčanih sredstava u Škotskoj

Foto: Pixell
0 komentara

Deseta obljetnica osnutka Marijinih obroka Hrvatska obilježena je u subotu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a poseban gost bio je osnivač Marijinih obroka Magnus MacFarlane-Barrow.

Zahvalio je volonterima i uzvanicima na svim djelima ljubavi koji su omogućili da se brojna djeca nahrane, ali i da se kvalitetno školuju.

Upravo će ta djeca, istaknuo je MacFarlane-Barrow, biti ta koja će nositi promijene u svojim sredinama.

- Uvijek tvrdimo da su Marijini obroci plod molitve - istaknuo je.

Predsjednica Marijinih obroka Hrvatska Zrinka Prica izvijestila je kako 15 hrvatskih gradova aktivno sudjeluje u akcijama Marijinih obroka. U proteklih 10 godina, zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske, otvorilo se 15 kuhinja gdje se dnevno hrani više od 11 800 djece.

Marijini obroci Hrvatska, rekla je, planira nastaviti s omogućavanjem dnevnog toplog obroka za djecu u državi Malavi te u Liberiji, Keniji, Siriji, u Zambiji, Haitiju, Ugandi, Južnom Sudanu, Tajlandu i Indiji.

10 GODINA U HRVATSKOJ 'Tek 120 kn dovoljno da dijete jede cijele godine u svojoj školi'

- Idući korak bi nam bio zajednički prostor za rad volontera i same udruge - dodala je.

Na programu su nastupali Marija Husar Rimac, klapa Fjabula, Antonella Malis te đaci iz Osnovne škole Antun Branko Šimić.

Globalni pokret Marijini obroci službeno je počeo s djelovanjem 2002., no MacFarlane-Barrow se prisjetio i samih početaka volonterskog rada kada je potaknuo prikupljanje novčanih sredstava u Škotskoj za ratom pogođenu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

- Priča o Hrvatskoj je počela u Međugorju kada sam imao 15 godina. Nekoliko godina poslije na tim je područjima počeo rat i željeli smo na neki način pomoći. Počeli smo prikupljati donacije u Škotskoj i slali smo ih u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Tako smo stekli brojne prijatelje u Hrvatskoj. Godinama poslije naša je organizacija rasla i počeli smo pomagati djeci u dalekim zemljama Afrike, a naši prijatelji u Hrvatskoj odlučili su nas poduprijeti i formirati Marijine obroke Hrvatska - rekao je MacFarlane-Barrow.

Marijini obroci hrane oko 1,5 milijuna djece svakoga dana u 18 različitih zemalja, a u 10 godina je hrvatska podružnica omogućila topli obrok za više od 30 000 djece.

Prosječan je trošak jedno dijete kroz cijelu školsku godinu je 120 kuna.

- Naša je vizija da svako dijete u svijetu bude u mogućnosti pojesti barem jedan topli obrok dnevno u školi. Oko 66 milijuna djece ne odlaze u školu zbog gladi. Tek smo počeli, no cilj nam je fokusirati se na jedno dijete, na jednu školu - zaključio je MacFarlane-Barrow, a prenosi IKA.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message