Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
92 komentara

Pucar novi šef Podravke: Za njega je bio Marić, ali i Most?

Novi šef uprave Podravke Marin Pucar rekao je da nije Marićev čovjek dodavši kako bi htio da Upava bude homogen tim. Postoje špekulacije kako je on bio i tajni Mostov kandidat

Foto: Davor Visnjic/Zarko Basic/PIXSELL
92 komentara

Ministri Goran Marić i Damir Krstičević bili su u ratu oko imenovanja novog šefa uprave Podravke. Kako saznaje 24sata, iskre između dva jaka ministra u Plenkovićevoj vladi počele su frcati još prošlog tjedna. 

Ministar državne imovine Marić želio je da Marin Pucar, bivši direktor Zvečeva, postane šef Podravke, dok je istu funkciju, ali za Gordana Kolaka, namijenio ministar obrane Damir Krstičević. Nakon jučerašnje maratonske sjednice izabran je Pucar. Prije toga navodno su obojica ministara urgirala kod premijera želeći da on presječe i odluči tko će naslijediti Zvonimira Mršića. Plenković se, saznajemo, nije htio miješati. Koliko je sve skupa bilo dramatično pokazuje i to da se nadzorni odbor našao na tajnoj lokaciji. Lokalni, pak, navodno, HDZ nije bio ni za Pucara ni za Kolaka, nego za Ljiljanu Šapinu, članicu HDZ-a iz Novigrada Podravskog. 

- S obzirom na to da je svađa između Marića i Krstičevića poprimila žestoke razmjere, Plenković je u jednom trenutku rekao da on neće odlučivati, nego da o šefu Podravke treba odlučiti ministar pod čijim je okriljem to imenovanje. Prevedeno, on je Mariću dao ovlasti. Na to je, čujem, Krstičević navodno poludio. Počeo je govoriti kako je on donio pobjedu HDZ-u u X. izbornoj jedinici i da će dati ostavku. Ostavkom je prijetio i Marić - kaže nam sugovornik blizak HDZ-u.

No priča navodno ima i dodatni zaplet. Naime, pojavile su se špekulacije kako Pucar, inače bivši HSS-ovac, nije bio samo kandidat Marića, nego i navodno tajni kandidat Mosta. 

- Uvjeravam vas da je to sto posto - kaže naš sugovornik i dodaje da Most tako ojačava poziciju u tom dijelu zemlje i mimo kvote dobiva na upravljanje jednu od najsnažnijih tvrtki u državi.

Novi šef uprave Podravke Marin Pucar rekao je da nije Marićev čovjek dodavši kako bi htio da Upava bude homogen tim. Naglasio je kako će mu prioritet biti snaženje Podravkinih brendova.

Nasljednik Zvonimira Mršića već je bio u upravi Podravke i to u doba afere Spice. Prije sedam godina smislio je i plan prema kojem bi Podravku razbio na pet kompanija pa prodao 25 posto udjela. Prema njegovoj  tadašnjoj procjeni, prodaja udjela u ključnim Podravkinim biznisima generirala bi četverostruko povećanje vrijednosti kompanije. Stručnjaci su tada upozoravali kako nije do kraja jasno kako se to namjerava provesti i da Pucarov plan izgleda tek kao pokušaj da se kompanija na burzi domogne u tom trenutku prijeko potrebnog novca. U isto vrijeme, 2010. godine, Pucar je čudom preživio prometnu nesreću, za koju je prema policijskom izvješću, bio i odgovoran, a u kojoj su poginula dva mladića. 

Jakšić: Cilj je uništiti ili unovčiti Podravku

Ovakav način biranja čelnog čovjeka Podravke dovoljno govori o premijeru Plenkoviću, koji se iz jedne uljuđene osobe, mentalno vratio u vremena od prije nekih sedam godina kada se kompaniju koju nije stvarao on niti ministar Marić „čerupalo“. O tome najbolje svjedoči i afera „Spice“ kada su nestali deseci pa i stotine milijuna kuna. U tadašnjoj Upravi je bio i novoizabrani predsjednik, koji doduše nije kazneno gonjen, ali je bio u tom društvu - kazao je za 24 sata, Mišel Jakšić, zamjenik koprivničke gradonačelnice koji obavlja tu funkciju.

Jakšić je kazao kako je dodatna pljuska upućena svim građanima Koprivnice i Podravine još u utorak kada je ministar Marić odlučio da vodi Skupštinu dioničara naša najveće prehrambene kompanije, kao da u njoj ili cijelom kraju nema osobe sposobne da to odradi. 

- Nije se uopće raspravljalo o poslovnim rezultatima Podravke, o njezinim strateškim planovima, već je ministru Mariću jedini cilj bio da Skupština što prije smijeni dva člana Nadzornog odbora i imenuje nova četiri. To dovoljno govori o neozbiljnosti ljudi koji vode ovu državu. Stoga mi s punim pravom negodujemo na odnos središnje vlasti prema Koprivnici, koja se zakida na svakom projektu, a sada je izgleda cilj uništiti ili unovčiti Podravku kako bi se ostvarile neozbiljne vizije Vlade bez kompasa – ogorčen je Jakšić.

Jakšić je na kraju kazao da je nečuveno da se sjednica NO održi izvan Koprivnice i to na tajnim lokacijama. To najviše govori o onima koji žele uzeti Podravku Koprivnici, a time su cijeloj Podravini iščupali srce. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message