Obavijesti

News

Komentari 16

Marina (31) je osnovala judo klub za djecu s invaliditetom

Marina (31) je osnovala judo klub za djecu s invaliditetom

Marina Drašković (31) iz Velike Gorice je omogućila djeci psihofizički razvoj u okruženju u kojemu svako dijete napreduje kako može. Njezini treninzi imaju i listu čekanja

VIDEO

Marina Drašković (31) iz Velike Gorice prije pet godina je osnovala judo klub Fuji za osobe s invaliditetom. U radu kluba sudjeluje 35 djece s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, intelektualnim poteškoćama, motoričkim poteškoćama i poremećajima autističnog spektra, a raspodijeljeni su u osam grupa. 

Blizanke Lana (14) i Mia (14) Mrćanović, djevojčice s cerebralnom paralizom, svoju trenericu i prijateljicu Marinu do početka treninga nisu ispuštale iz zagrljaja. Grupa u kojoj treniraju sestre, intelektualno je ispred svojih vršnjaka, ali ih bolest koči u  drugim segmentima. 

- Svaka grupa zahtijeva različit angažman, ali pristup je jednak. Gonim ih i tjeram da prelaze vlastite granice. Kod mene nema popuštanja i to je razlog zbog kojeg se oni ovdje osjećaju kao i svi ostali koji nemaju teškoće. Ipak, kad je primjerice dijete s autizmom na treningu, on zahtijeva i svog trenera. Nakon tih sat vremena, fizički sam pregažena, ali emotivno popunjena. Nakon svakog treninga mi je euforija kao i na prvom - rekla je Marina, kojoj je nagrada Ponos Hrvatske omogućila da svoj klub promovira i van granica Velike Gorice. 

Inače profesionalna sportašica, najprije je pomagala kolegi iz udruge CeDePe u Zagrebu, a kad je program izgubio financiranje, Marina je odlučila otvoriti klub u Velikoj Gorici. 

- Svaka grupa trenira jedanput na tjedan. Članarina se inače plaćala 100 kuna, ali sam se potrudila za svako dijete pronaći donatora. Besplatne su im i klupske majice, trenirke, ruksaci, kape i kimona - rekla je. 

Neizmjerno je povjerenje koje uživa od roditelja. U pet godina iz kluba se ispisalo tek troje djece, a toliko ih ima i na listi čekanja. 

- Ovaj posao radim prvenstveno jer sam se u njega zaljubila. Pronašla sam se u tome i želja mi je razviti ovaj klub najviše što mogu. Prioritet nam je imati svoju dvoranu u Velikoj Gorici jer bi onda svaka grupa mogla imati treninge dva puta tjedno. To je petogodišnji plan u kojem želim i pronaći sponzore - rekla je. 

Osam članova je iz Zagreba, jedan iz Jaske, a ostatak iz Velike Gorice. Iza nje su brojne edukacije. Prije tri godine educirala se za voditelja sportsko-rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom, a ove godine je završila sličan program koji se odnosi na treninge juda. Svoje polaznike jako voli i cijeni. 

- Otvoreniji su i iskreniji za razliku od djece koja nemaju teškoće. Kao da nisu stigli biti iskvareni. Ti kod njih ne možeš blefirati. Ne smijem imati loš dan jer oni to osjete - rekla nam je Marina kroz smijeh.

Trenira i djecu bez teškoća

Marina vodi judo treninge i za djecu bez teškoća. Razlika je, kaže ona, što se s njima ne grli i ljubi prije i nakon treninga. Osim manje nježnosti, angažman uključuje više edukacije za rad s djecom s teškoćama. Svakodnevno uči i radi na sebi. 


Reportažu o Marini gledajte danas u emisiji “Dobar dan, Hrvatska” na HTV1 ili na www.ponoshrvatske.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...