Obavijesti

News

Komentari 752

Premijer poručio Vukovarcima: "Rat je gotov, prihvatite to..."

Premijer poručio Vukovarcima: "Rat je gotov, prihvatite to..."
3

Ne mislim da je HDZ direktno naputio ljude da razbijaju ploče čekićima, ali nosi političku odgovornost koja je ogromna. Cijeli dan ih nije bilo!, rekao je Milanović

VIDEO

Premijer Zoran Milanović u intervjuu za Hrvatski radio prvi put je komentirao jučerašnje incidente u Vukovaru. 

- Molim sve one koji su ovih dana na jedan, po meni i po zakonu, neprihvatljiv način prosvjedovali, da naprosto prihvatimo to da je rat gotov! Da je prošlo više od 20 godina od Zakona o amnestiji i da Hrvatska u pobjedi mora pokazati velikodušnost, a u miru dobru vjeru i dobru volju te poštivati zakone - rekao je premijer, dodavši kako ne može konkretno optužiti HDZ za nasilje u Vukovaru, ali da je jasno kako na najjačoj oporbenoj stranci leži odgovornost. 

- HDZ je politički odgovoran za ovo. Ne mogu optužiti HDZ da je naputio ljude da čekićima razbijaju table, da razbijaju državnu imovinu, da u biti, napadaju policajce.. Ne mislim da je HDZ to direktno napravio, ali politička odgovornost je ogromna. Cijeli dan ih nije bilo! Dakle, cijeli dan su gospoda iz državnog vrha HDZ-a izbjegavali odgovornost i komentar. I to prepuštali lokalnim kabadahijama - kazao je Milanović. 

Istaknuo je kako nema mogućnosti da se odgodi postavljanje dvojezičnih ploča. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nekome je to nažalost, meni to nije na sreću. Ja mogu shvatiti i prihvatiti da jedan broj ljudi nije oduševljen s time, ali ako ćemo biti civilizirana država, koja štiti nacionalne manjine, koja poštuje zakone, onda to moramo učiniti i učinit ćemo! - poručio je premijer, piše HRT.

Savjetnici ministra Matića: Hitna odgoda postavljanja ploča  

Deset članova Savjeta ministra branitelja Predraga Matića su u priopćenju situaciju u Vukovaru ocijenili vrlo opasnom, koja može naštetiti stabilnosti Hrvatske, te su zatražili hitnu odgodu svih aktivnosti oko postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru. 

- Mi ovu trenutnu situaciju u Vukovaru ocjenjujemo vrlo opasnom i eksplozivnom, a koja može naštetiti stabilnosti Hrvatske te tražimo hitnu odgodu bilo kakve aktivnosti po pitanju postavljanja tabli s dvojezičnim natpisima - kažu potpisnici priopćenja, njih deset od ukupno 17 članova tog ministrovog savjetodavnog tijela. 

Ističu kako su se na priopćenje, kojim se obraćaju svih građanima, braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, odlučili nakon  telefonske sjednice tog tijela u povodu aktualnih događaja u Vukovaru, te privođenja članova Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara i člana Savjeta Tomislava Josića, koje najoštrije osuđuju. 

- Najoštrije osuđujemo drastičnu upotrebu represivnih mjera u vidu sprovođenja u pritvor, a isto tako i istražni zatvor članova Stožera za obranu Vukovara - stoji u priopćenju.  

Na sjednici u utorak ministar Matić nije sudjelovao, a potpisnici priopćenja napominju kako je Matić na zadnjoj sjednici Savjeta 12. ožujka, na temu dvojezičnih natpisa u Vukovaru, zatražio pojedinačno mišljenje svakog od tada nazočnih 12 članova, koji su se izjasnili za trajnu odgodu uvođenja ćirilice u Vukovaru. Ministar je pritom, kažu, tražio da se ugasi audio snimanje sjednice.

Ostojić: Ploče nisu vrijedne sukoba

Vukovar zaslužuje da se tamo gradi život, a ne suživot. Svi trebaju sudjelovati u tome, deset godina se čekalo da se utvrdi da je više od trećine stanovnika srpske manjine u Vukovaru i zato se zakon počeo primjenjivati, kazao je ministar unutarnjih poslova za Dnevnik HTV-a Ranko Ostojić

Na pitanje do kada će dodatne policijske snage čuvati postavljene ploče, Ostojić je rekao kako vjeruje da će razum prevladati te da će se sve smiriti nakon sankcioniranja onih koji su u ponedjeljak napravili nered. 

- Zaključak je da te ploče nisu vrijedne sukoba i nemira, niti nasilja prema hrvatskim policajcima - rekao je Ostojić.  

Postavljena nova dvojezična ploča na policijsku postaju Vukovar

U utorak tijekom poslijepodneva postavljena je nova dvojezična ploča na policijsku postaju Vukovar. Čuvaju je trenutno interventna policija, kao i ostale četiri koje su još čitave. Prva ploča na policijsku postaju postavljena je u ponedjeljak oko 5 sati ujutro, a istu je poslije naleta prosvjednika čekićem razbio Marijan Živković koji je poslije bio priveden na obavijesni razgovor.

Matić o  Vukovaru: 'Pravo i pravda ne idu uvijek zajedno'

Ministar branitelja Predrag Matić Fred je u čudnoj situaciji. Kao ministar mora pozivati na poštivanje zakona, kao Vukovarac i branitelj smatra da vrijeme za ćirilicu još nije sazrelo. U razgovoru za Media Servis pojasnio je zašto stalno ponavlja uzrečicu: 'Pravo i pravda ne idu uvijek zajedno'. 

- Bio sam strahovito tužan i razočaran jučer kada sam vidio što se događa u Vukovaru - rekao je Matić za Media Servis. Mislio je, kaže, da smo to sve dosada 'prevladali i nadvladali', a tek nešto malo lakše bilo mu je kada je vidio da nasilje sinoć neće eskalirati. 

- Svakako da se sve ovo moglo izbjeći da je postojala dobra volja obiju strana. Trebalo je sjesti, razgovarati, dogovoriti, pregovarati, vidjeti... Ponekad zakon ne odgovara svakome, i pravo i pravda ne idu često ruku pod ruku. Iako je zakon iznad svega, on se ne mora uvijek kruto provoditi, to govorim pod navodnim znakovima. Može se pronaći rješenje koje odgovara svakome. Ali nasilje nikako - kazao je Matić. 

Upitan koje bi to bilo rješenje koje u Vukovaru odgovara 'svakome', Matić objašnjava: 'Ono u sredini, s kojim nitko nije u potpunosti zadovoljan, to je uvijek najbolje rješenje.'

'Ploče se moraju uvesti, ali se ne moraju odmah sve postaviti' 

- Ne moraju se odmah uvesti automatski sve dvojezične ploče, ali isto tako ne može se da se ne uvede ništa jer to je Ustavni zakon, to smo potpisali i to se mora primijeniti. Ali dinamika, dinamika se može dogovoriti - pojašnjava Matić. 

Na izravno pitanje znači li to onda da je prerano za ćirilicu u Vukovaru, odgovorio je da mu jako teško na to pitanje odgovoriti jer je i ministar i branitelj i Vukovarac. 

'Do rješenja se može doći samo razgovorom, nikako nasiljem'

- Gledajte, ćirilica kao ćirilica sigurno nikome ne smeta, ali konotacija koju ona donosi. To je ljude uzbudilo i asociralo na negativne događaje. Trebalo se pronaći više razuma i volje s obje strane - ponavlja ministar.  Prosvjednicima, među kojima je velik broj njegovih suboraca Matić je poručio: 'Razgovor, razgovor, razgovor. Nikako ne nasilje. Kada se razgovara uvijek se dođe do nekakvog rješenja'.

Matić: Vukovarac sam, ali prisegnuo sam poštivati zakone

Matić je za RTL Danas rekao kako će se odazvati svakome tko treba njegovu pomoć, ali i istaknuo kako kao Vukovarac ima podvojene osjećaje o dvojezičnosti. 

- Ja sam član Vlade, prisegnuo sam pred Saborom da ću poštovati zakone, a zakoni su ispred osjećaj. Zakon je zakon, ali ljudski osjećaji također su bitni - rekao je Matić.

- Naravno da postoji problem, mi smo pružili ruku pomirenja, a srpska zajednica nije uvijek uzvratila. Hrvati, žrtva je prva pružila ruku, ćirilica nikome nije problem, kada je pismo nekog ubilo? Ali nosi određene konotacije i zbog njih razumijem Vukovarce - istaknuo je ministar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 752
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS