Obavijesti

News

Komentari 51

Matija Posavec: Andrea Zlatar Violić mora dati sama ostavku

Matija Posavec: Andrea Zlatar Violić  mora dati sama ostavku
2

Međimurski župan slično misli kao i Josipović, tj. da dva lijeva pola mogu zajedno imati veći rezultat, nego da se vežu na SDP i da se tako može pobijediti HDZ

VIDEO

Član predsjedništva HNS-a i međimurski župan Matija Posavec rekao je u utorak gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV kako na temelju dostupnih informacija njegova stranačka kolegica Andrea Zlatar Violić treba dati ostavku.

- Svaka osoba koja se bavi politikom, samim time snosi odgovornost veću nego svi ostali. Ukoliko želimo vratiti povjerenje građana, jedini način je da ministrica sama da ostavku - rekao je Posavec u emisiji Veto na Jabuci TV.

No, po njemu konačna odluka će se izglasati na sjednici Vlade u četvrtak, čime je indirektno i potvrdio da Zlatar Violić odbija sama dati ostavku.

Jabuka TV

Uspoređujući slučaj ministrice Zlatar Violić i gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića, dvoje članova predsjedništva HNS-a, Posavec je rekao kako niti jedan, a niti drugi čin nije u redu.

- Ali Vlahušić je s pravosudnom presudom izašao na izbore i dobio povjerenje Dubrovčana. Andrija je procijenio da mu presuda neće naštetiti, niti biti teret, građani daju sud, nagradili su ga i to je to - rekao je Posavec koji smatra da ova dva slučaja nemaju previše zajedničkog.

No, ustvrdio je kako po njemu ljestvica premijera Milanovića nije jednako podignuta.

- U slučaju gospođe Holy vidjeli smo da je otišla s  ministarske pozicije zbog maila koji je bio zamolba. Svaki čovjek je u politici odgovoran za svoje postupke, ja te stvari ne bi radio. Moramo razlikovati kategorije, ne možemo izjednačavati sve krivice. Na premijeru je da odredi krivicu ministara Jakovine i Varge koji su bili u sukobu interesa - rekao je Posavec.

Matija Posavec je inače prošlog tjedna predstavio inicijativu da HNS izađe iz Kukuriku koalicije i na parlamentarne izbore izađe u savezu stranaka na centru. Kaže da i dalje smatra da je stav ispravan.

- Nije fer niti prema HNS-u koja postoji oko dvadeset godina i dobro funkcionira da javnost misli da je to klijentelistička stranka. Mi moramo biti istinska stranka centra koja će ponuditi novu vjeru ljudima u politiku. U interesu je SDP-u i HDZ-u, ali i samih građana da imaju alternativnu na političkom centru. Mislim da treba otvarati prostor za savez centrističkih stranaka poput IDS-a, HSU-a i Laburista, ali i manjih regionalnih stranaka koje imaju svoj prostor na političkoj sceni - rekao je Posavec koji kaže da negativnih reakcija nije bilo na njegovu ideju, a da mu je širok spektar ljudi dao podršku.

Jedan od njih, potvrdio je u emisiji Veto, jest i bivši predsjednik Ivo Josipović s kojim je, priznaje, u redovnom kontaktu.

- Razgovarali smo, u kontaktu smo i Josipoviću se sviđa ta ideja - potvrdio je Posavec koji slično misli kao i Josipović, tj. da dva lijeva pola mogu zajedno imati veći rezultat, nego da se vežu na SDP.

- Ali konačnu odluku hoće li biti vođa ili dio te ideje Ivo Josipović će donijeti sam. Ja sam izašao sam, imenom i prezimenom sa tom i idejom, pogotovo jer mislim da je to pravedno. Na sjednici predsjedništva HNS-a smo već izlagali stavove, nisam se skrivao. Konačne odluke nema ni dan danas. Izbori će biti vrlo tijesni i bojim se da SDP i HDZ sa partnerima neće moći osvojiti većinu i doći predsjednici po mandat. Zato mislim da alternativa postoji u ovoj ideji - rekao je Posavec koji nije razgovarao o tome sa vodstvom drugih stranaka poput IDS-a ili HSU-a, ali očekuje i njihov stav.

Ako HNS odluči da će ipak ići u Kukuriku koaliciji na parlamentarnim izborima, Posavec ne smatra da mora odmah istupiti iz stranke.

- Vidjet ćemo, ja ne doživljavam da ako ne bude po mom mišljenju da moram izlaziti iz stranke. Pravo svakoga je da donese svoju odluku. Spreman sam poštivati i volju većine - rekao je Posavec.

Smatra kako je mogući put HNS-a i samostalan izlazak na izbore, po uzoru na Zagreb gdje je njihov kandidat Anka Mrak Taritaš.

- Anka Mrak Taritaš je dobra organizatorica i zaslužuje biti kandidat u najmanju ruku, a odlično će voditi Grad Zagreb. Ako HNS izađe samostalno, prošli bi u puno izbornih jedinica, na sjeveru gdje imamo snažno uporište možemo osvojiti najmanje dva mandata tamo, također u Dubrovniku, u Primorsko-goranskoj županiji koja je dio sedme izborne jedinice. U Gradu Zagrebu se jedan mandat isto sigurno može dobiti, kao i Slavoniji odakle je ministar Vrdoljak - rekao je Posavec koji smatra da u trećoj izbornoj jedinici može napraviti bolji rezultat nego Radimir Čačić.

Na kraju emisije kritički se osvrnuo i na novi izborni zakon.

- Preferencijalni glasovi su odlična stvar, ali nismo trebali svesti sve na izbor jednog zastupnika. Trebalo je biti najmanje tri zastupnika kao opcija za zaokružiti jer je dosta skrivanja iza velikih stranaka. Pa neki naši članovi koji su u trećoj izbornoj jedinici ušli u Sabor nisu kasnije uopće obišli tu izbornu jedinicu - rekao je Posavec na kraju u emisiji Veto na Jabuci TV.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje