Obavijesti

News

Komentari 5

Matteo Salvini ju opstruira: U Italiji se sprema odlazak vlade

Matteo Salvini ju opstruira: U Italiji se sprema odlazak vlade

Matteo Salvini koji će se također obratiti Senatu, mogao bi ponovo pokušati srušiti vladu tražeći glasovanje o povjerenju, premda taj korak matematički nema velikih izgleda

VIDEO

Populistička koalicija na vlasti u Italiji koju opstruira predsjednik Lige Matteo Salvini, najvjerojatnije će u utorak prestati postojati nakon veoma iščekivane izjave predsjednika vlade Giuseppea Contea u Senatu i njegove vjerojatne ostavke.

U 15 sati sve će oči biti uprte u Contea koji bi u Senatu mogao uputiti oštre riječi Salviniju, svom potpredsjedniku s krajnje desnice, nakon 14 mjeseci dosad neviđene populističke vladavine. Conte će, očekuje se, nakon govora predati ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli. Tako će privesti kraju 65. vladu Talijanske Republike i utrti put konzultacijama radi formiranja nove vlade.

Matteo Salvini koji će se također obratiti Senatu, mogao bi ponovo pokušati srušiti vladu tražeći glasovanje o povjerenju, premda taj korak matematički nema velikih izgleda.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon - Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti, koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se taj postupak provede u parlamentu.

Ovih dana mu je prekipjelo kada je Salvini odbio dopustiti iskrcavanje maloljetnicima s broda španjolske nevladine organizacije Open Arms.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Ljutit, Matteo Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi moći sastaviti koaliciju samo "preko njega mrtvog".

Ipak, sve je moguće u veoma kreativnom talijanskom političkom krajoliku čiji će izgled odrediti političke stranke: vlada M5S - PD, prijevremeni izbori najesen ili na proljeće 2020., pa i nova koalicija M5S i Lige.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)
TRAŽILI NOVAC

VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)

BiH - Policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku tvrdili da znaju gdje je djevojčica Danka (2), koja je ovog tjedna nestala kod Bora u Srbiji. Uhićeni su na području Hadžića. Naime, trojica muškaraca su tražili 50.000 KM za informacije o nestaloj Danki. Uhićenje je zatražio beogradski Interpol, a odjel za Cyber kriminal locirao je muškarce s pomoću njihove IP adrese. U kuću u kojoj su se nalazili upala je specijalna policija.