Obavijesti

News

Komentari 35

Maturanti su lošije napisali hrvatski, a bolje matematiku, 14.144 jedinica na maturi

Maturanti su lošije napisali hrvatski, a bolje matematiku, 14.144 jedinica na maturi
1

Privremeni rezultati državnih matura objavljeni su u podne. Maturanti su lošije napisati i ispit iz biologije u odnosu na lani. Ravnatelj NCVVO-a kaže, loši rezultati na medicini prema ovome nisu posljedica online nastave

VIDEO

Prvi privremeni podaci pokazuju kako su pristupnici ove godine bolje napisali matematiku i engleski jezik u odnosu na lani, a lošije hrvatski, gdje su zabilježene 1122 jedinice. Od izbornih predmeta bolje su napisali fiziku i kemiju, dok je biologija bila lošija. Stoga mogu reći da ovi rezultati ne potkrepljuju tvrdnje da su loši rezultati prijamnog ispita na Medicinskom fakultetu posljedica online škole, štrajka i ostalih problema u posljednje dvije godine, kazao je za 24sata Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Iz matematike je bilo 1927 jedinica manje nego lani, a ukupno je na 100.918 ispita iz svih 28 predmeta bilo 14.144 jedinica, što je 14%. Odličnom ocjenom ocijenjeno je 8418 ispita, odnosno 8,3 posto.

Prag prolaznosti snižavat će se za neke predmete

Filipović ističe kako nije bilo smanjivanja kriterija kod sastavljanja ispita, te da su rađeni kao i ranijih godina. Priznaje ipak da će se u nekim predmetima vjerojatno smanjivati ljestvica prolaznosti, za koju mnogi smatraju da je ionako preniska.

- U nekim predmetima ćemo ih korigirati, sniziti, zbog okolnosti u kojima su učenici posljednje dvije godine išli u školu. No moram istaknuti da je od 2010. prag prolaznosti u matematici na A razini isti, a na B razini ga nismo mijenjali devet godina. Za matematiku je taj prag prolaznosti 25 posto, za jezike, među kojima je i materinji 35-37 posto, te za društvene predmete oko 30 posto - ističe Filipović.

Na pitanje je li na lošije rezultate utjecao famozni esej iz hrvatskog jezika, oko kojeg je bilo dosta rasprave u posljednje dvije godine, Filipović kaže kako ne može to pouzdano reći. Podsjetimo, ove godine esej nije bio uvjet za pozitivnu ocjenu iz hrvatskog jezika, ali je mogao utjecati na višu ili nižu ocjenu. I ove je godine bilo predanih praznih eseja, no ti učenici ipak nisu nužno dobili negativnu ocjenu iz hrvatskog.

- Esej je važan dio ispita iz hrvatskog jezika i učenici koji su mu pristupili ozbiljno sigurno su dobili bolju ocjenu - kaže Filipović.

Potpisali ispit punim imenom i prezimenom

S mobitelom na ispitu uhvaćeno je sedam učenika, od kojih je jedan polagao u jednom od ispitnih centara za pristupnike iz susjednih država ili one koji nisu polagali odmah nakon završene srednje škole. Svima je poništen ispit, odnosno cijela državna matura. Za 34 pristupnika jedan od ispita nije priznat jer su ga potpisali punim imenom i prezimenom, a što može dovesti do netransparentnosti u ocjenjivanju. Zbog toga će morati ponovo polagati cijelu državnu maturu. Još 18 poništeno ispita zbog prepisivanja i drugih razloga, a kod 52 maturanta nisu priznati ispiti.

Svi oni će moći izaći već na jesenski rok državne mature jer NCVVO još nije pooštrio kriterije polaganja kako se najavljivalo. Najesen će maturu polagati i 19 učenika koji su bili covid pozitivni. Samo sedmero učenika došlo je polagati državnu maturu iz samoizolacije.

 

Filipović ističe kako se radi o privremenim rezultatima, te da slijedi rok za žalbe, a s obzirom na to da je, primjerice, lani bilo više od 4000 prigovora, konačni rezultati će biti nešto drugačiji. Ti konačni rezultati bit će objavljeni 21. srpnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je