Obavijesti

Promo sadržaj

Međunarodno violinističko natjecanje 20.05. u Vinkovcima

Međunarodno violinističko natjecanje 20.05. u Vinkovcima
2

U Hrvatskoj postoji mnogo glazbenih natjecanja, no ovo natjecanje potpuno se razlikuje od njih

Prvo međunarodno natjecanje u povijesti Vinkovaca, violinističko natjecanje Franjo Krežma, održava se od 20. do 24. svibnja 2019. godine u prostorima Glazbene škole Josipa Runjanina.
Organizatori natjecanja su Grad Vinkovci i Glazbena škola Josipa Runjanina.
Violinist i skladatelj Franjo Krežma jedinstvena je pojava u povijesti hrvatske glazbe. Svijet ga je pamtio kao izuzetno nadarenog mladića koji je svojom virtuoznošću stao uz samog Paganinija, a cijenili su ga i slavni umjetnici G.Verdi i F.Liszt. Godine 1879. B.Bilse mu nudi mjesto koncertnoga majstora u svom orkestru u Berlinu (poslije Berlinska filharmonija). Želja organizatora je da ime Franje Krežme, njegova posvećenost umjetnosti, njegova djela ostanu u trajnom sjećanju, a mladi natjecatelji da u njemu traže uzor i inspiraciju. 


Ocjenjivački sud čini pet izuzetnih profesora - Lidija Bobić, Goran Končar, Brian Finlayson, Victor Abramian i  Milan Čizmić. Natjecatelji se moraju prijaviti najkasnije do 19. travnja 2019. što je ujedno i zadnji datum za slanje nota ako trebaju službenog korepetitora. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na službenom web-u natjecanja www.krezma.eu.


Lidija Bobić rođena je u Varaždinu  gdje završava Srednju glazbenu školu. Nakon toga upisuje studij violine u klasi profesora Tarasa Pechenija na Državnom Konzervatoriju “Petar Iljič Čajkovski” u Kijevu, gdje je diplomirala kod profesora Igora Andrievskog 1994. godine. Na Glazbenoj školi u Varaždinu radi od 2007.godine i vodi rad s djecom predškolske dobi – Malu školu violine, prvu takve vrste u Hrvatskoj. Sa svojim učenicima osvojila je veliki broj nagrada u Hrvatskoj, Srbiji i Italiji. 


Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi.
Međunarodnu solističku karijeru započeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu.
Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta.
Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. 


Brian Finlayson  završio je studij violine u Melbourneu, u klasi Briana Blakea i Dorothy Gledall. Nakon završenog studija, nastavio se usavršavati kod Valerya Klimova (studenta i nasljednika poznatog Davida Oistracha), što je dodatno popratio studiranjem u Kolnu, od 1980. do 1983. s Igorom Ozimom.  


Iako po nacionalnosti nije Rus, Victor Abramian jedan je od modernih predstavnika prestižne ruske violinske škole. Strand magazin je pisao o njegovom zvuku kao “dubokom i šarolikom” – njegova virtuoznost i neizmjerna tehnička potkovanost su nadopunjene dubokim emocijama i predivnim tonom. Diplomirao je na Središnjoj glazbenoj školi državnog konzervatorija P. I. Tchaikovsky u Moskvi. 


Milan Čizmić organizator je i predavač na ljetnim seminarima violine u Srbiji gdje sa svojim kolegama okuplja i radi s talentiranim i uspješnim mladim violinistima. Pojedini učenici su već godinama stipendisti Orkestralnog i komornog seminara u Norveškoj. Od 2015. god. predsjednik je Vojvođanskog gudačkog odjela, instrument-violina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu