Obavijesti

News

Komentari 18

Medicinski fakultet u Zagrebu najbolji je studij u cijeloj EU

Medicinski fakultet u Zagrebu najbolji je studij u cijeloj EU
1

Certifikat je dodijelila agencija Europske komisije CeQuint, i to prvi put u u EU. Studij pohađa oko 250 studenata iz 29 zemalja, od EU, preko SAD-a, do Kanade

VIDEO

Jedanaest godina nakon što je Medicinski fakultet u Zagrebu pokrenuo studij biomedicine na engleskom jeziku, tom je programu dodijeljen prestižni certifikat za iznimnu kvalitetu internacionalizacije.

Certifikat je dodijelila agencija Europske komisije CeQuint, i to prvi put u u cijeloj EU. Studij pohađa oko 250 studenata iz 29 zemalja, od članica EU, preko SAD-a, do Kanade. Programe medicine nude i neka druga sveučilišta u Hrvatskoj, poput medicine u Splitu, a od ove godine i Stomatološki fakultet u Zagrebu, što je na predstavljanju certifikata istaknuo zagrebački rektor Damir Boras.

- Sveučilište u Zagrebu spada u četiri posto najboljih na svijetu, a zagrebačka medicina perjanica je tog sveučilišta, odnosno čak je i bolja od tog prosjeka. Davor Ježek, koji vodi studij na engleskom jeziku, pokazao je da se koji put i u nedostatnim uvjetima može postići vrhunska kvaliteta - rekao je rektor Boras.

Profesor Ježek je objasnio da su pripreme za takav studij počele još 2002. kako bi fakultet što spremniji dočekao ulazak Hrvatske u EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U prvoj generaciji, 2003/04., upisali smo 20 studenata. Otprilike podjednako je bilo upisnika iz dijaspore i onih koje nazivamo “pravim strancima”. Upisana kvota danas je 50, relativno je niska u odnosu na slične programe, ali je održavamo kako bismo održali kvalitetu - kazao je profesor Ježek.

Danas se kvalifikacijski ispiti za taj studij održavaju, osim u Zagrebu, u Hannoveru, Stockholmu, Tel Avivu, a u pripremi su i London te New York. O kakvoj rigoroznoj proceduri i provjeri za dodjelu certifikata je riječ, rekao je dekan Medicinskog fakulteta Davor Miličić, pokazuje podatak da je dokumentacija koju su morali podnijeti, osim 24 točke, sadržavala 1000 stranica teksta i raznih dokumenata.

- Diplome našeg fakulteta i inače su bile vrlo cijenjene, nužno je reći, na europskom i svjetskom tržištu rada. Hrvatski liječnici su, nažalost, najbolji hrvatski izvozni proizvod. Mi ih školujemo prvenstveno za to da ostanu u Hrvatskoj. Pa i strance koji pohađaju ovaj studij nastojimo ih integrirati u hrvatsko društvo kako bi tu ostali - kazao je dekan.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da predavači, jasno, rade i u bolnicama, što znači da se kvaliteta znanstvenog segmenta direktno prenosi i na kvalitetu zdravstvene skrbi pacijenata.

- Ovime pratimo korak sa svjetskim trendovima, tehnologijama i načinima liječenja. Zdravstvo u Hrvatskoj u budućnosti stoga ima dobre izglede - rekao je ministar.

Zamjenik ministra znanosti Roko Andričević rekao je i to da internacionalizacija i ovakvi certifikati omogućavaju studentima, ali i profesorima, uvid u znanstvena dostignuća u svijetu.

- A time se onda stvaraju i bolji uvjeti, ne samo za ostanak mladih liječnika nego i povratak iz inozemstva - zaključio je Andričević. Predsjednik HAZU Zvonko Kusić zagrebačku medicinu nazvao je najvećom i najkompleksnijom visokoobrazovnom institucijom u Hrvatskoj.

- Ovo priznanje pokazuje da u vremenima u kojima smo suočeni s gospodarskom krizom, krizom duha i sustava vrijednosti, kad smo zatrpani vijestima po kojima smo najgori u mnogočemu, postoji i nešto u čemu smo prvi - rekao je on i zaključio da je riječ o posljedici njegovanja 100 godina tradicije visokoobrazovnog rada na Šalati. Polaznik certificiranog studija Ariel Beri iz Izraela objasnio nam je da je u Zagreb došao sa sestrom jer je Izrael toliko pritisnut problemima s visokim školstvom da svake godine 50 posto željnih studija odlazi vani. Pun je hvale za Zagreb, za koji se odlučio jer nudi diplomu priznatu u SAD-u, EU i Izraelu. 

Nadav Badel također iz Izraela Zagrebu je dao prednost pred Pragom. Plaća školarinu od 7000 eura godišnje i možda ovdje i ostane. Christopher Lambers iz Njemačke je otišao na studij u London, a prije tri i pol godine skrasio se u Zagrebu. A Stephanie Šalamunec, Hrvatici druge generacije iz Kanade, država Ontario plaća studij. Zbog toga će u Kanadi morati raditi nekoliko godina, ali se svakako namjerava skrasiti u Hrvatskoj.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1