Obavijesti

News

Komentari 0

Međimurje otvara knjižnice i centre za igru za djecu koja odrastaju u teškim okolnostima

Međimurje otvara knjižnice i centre za igru za djecu koja odrastaju u teškim okolnostima

Aktivnosti u centrima osmišljavaju i provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta "Korak po korak", UNICEF-ova provedbenog partnera

VIDEO

Dva nova Centra igre i knjižnice igračaka za djecu koja odrastaju u teškim okolnostima otvaraju se u veljači u Međimurskoj županiji, projekt je financiran EU novcem, a dodatno je prilagođen za romsku djecu i obitelji.

Pilot-program provodi se u sedam zemalja EU, a u sklopu programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", kojega provodi UNICEF s 11 partnera, želi se osigurati dječji pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja te usluge brige o djeci.

Usmjeren je prvenstveno na djecu s teškoćama, onu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te pripadnike nacionalnih manjina.

Međimurska županija financirat će asistente za predškolsku djecu s teškoćama u razvoju
Međimurska županija financirat će asistente za predškolsku djecu s teškoćama u razvoju

Provodi se u sedam međimurskih općina, gdje čak 40 posto djece u dobi od tri do šest godina nije uključeno u predškolski odgoj. Kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Aktivnosti dodatno prilagođene za romske obitelji

Novootvoreni centri igre, uz već postojeći, mjesta su za neformalno obrazovanje djece i učenje kroz igru. Kroz centre igre i knjižnice igračaka obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za obitelji romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta.

Djeca se trebaju igrati vani dva sata dnevno: To im pomaže u učenju i sagorijevanju energije
Djeca se trebaju igrati  vani dva sata dnevno: To im pomaže u učenju i sagorijevanju energije

Aktivnosti u centrima osmišljavaju i provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta "Korak po korak", UNICEF-ova provedbenog partnera.

Igračke i knjige namijenjene novim lokacijama ovih se dana katalogiziraju u praktikumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu koji je, ususret novoj akademskoj godini, opremljen inkluzivnim didaktičkim materijalima i vrtićkim namještajem.

Važnost društvene pravde i uvažavanja različitosti

Uz aktivnosti u centrima organizirane su i tri pomno osmišljene edukacije za 55 stručnjaka iz područja ranog predškolskog odgoja i obrazovanja iz raznih vrtića.

Stručnjaci su učili o važnosti društvene pravde, uvažavanja različitosti, razvoja inkluzivne svijesti te prevladavanja predrasuda i stereotipa u radu s djecom predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

Djeca s invaliditetom sa chefom Vedranom Habelom pripremaju odlične adventske specijalitete
Djeca s invaliditetom sa chefom Vedranom Habelom pripremaju odlične adventske specijalitete

"Izuzetno je važno doprijeti do najranjivije djece i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal. Provedbom pilot-programa EU 'Jamstvo za svako dijete' želimo povećati broj djece uključene u predškolski odgoj, omogućiti da više djece s teškoćama u razvoju ima pristup uslugama koje su im potrebne, osnažiti više roditelja vještinama koje su im potrebne da bi bili spremniji u roditeljskoj ulozi", izjavila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović