Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
78 komentara

Medo je šampion: 'Najveći je u Hrvatskoj. Ne dam ga nizašto!'

OBITELJSKA MAZA Josip Kolibaš (76) iz Bjelovara posebno brine o hrani pa tako godišnje za ljubimce kupi 100 bala sijena. Za svoje šampione dobio je mnogo nagrada koje ne stanu na zid

Foto: Bogdan Blotnej/24sata
78 komentara

Ma ne bih ga prodao nizašto. Nudili su mi na izložbi novce, no odbio sam. On je dvostruki šampion i najdraži kunić kojeg imam, ponosno je rekao Josip Kolibaš (76) iz Bjelovara.

POGLEDAJTE SPECIJAL:

Kunić Medo je ujedno i najveći kojeg ima te vjerojatno i najveći u Hrvatskoj. Prema zadnjem mjerenju, dug je 73 centimetra i ima 10 kilograma. Od zadnjeg natjecanja u prosincu udebljao se za cijeli kilogram.

- Njegov brat je kraći za centimetar. Oni pripadaju pasmini belgijski orijaš. Rastu do prve godine i, naravno, vole puno jesti - ispričao je Josip dok je ljubimca držao u naručju. U njemu je bio potpuno miran, a dok su zajedno pozirali, nestašni kunić mu je grickao rukav jakne.

Foto: Bogdan Blotnej/24sata

Kako bi uopće postao šampion, kunića pregledavaju strogi suci. Mora biti potpuno zdrav, ne smije biti klempav i ne smije imati ispod sedam kilograma. Gledaju, naravno, i kako skače, kako mu se miču noge te kakvu dlaku i podlaku ima.

Obiteljska maza

Kunić Medo je i mirne naravi. Postao je prava maza te ga posebno obožava Josipova unuka. Iako je Josipu prvo pitanje bilo koliko njegovi kunići pojedu mrkve, rekao je da im je ne daje često jer bi morao odmah kupiti cijelu prikolicu. Naravno, na svojoj “ergeli” ne štedi:

- Imam 70 kunića. Oni otprilike godišnje pojedu 600 kilograma ječma i 400 kilograma zobi te za njih kupim i 100 bala sjena. Također, mjesečno kupim i barem 50 kilograma smjese za kuniće.

zecevi | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Hobi s kunićima podržava i Josipova žena, no kaže kako bi mu zbog godina bilo lakše kad bi ih bilo manje.

- Ma doktor mi je rekao da se moram kretati. To je jako bitno i stalno sam u pokretu kad sam sa svojim ljubimcima - dodaje Josip kroz osmijeh, ali i ponos.

Hobi koji traje 44 godine

Za svoj rad dobio je mnoge plakete i odličja za koje više nema mjesta na zidovima. Osim toga, četiri puta su ga proglašavali majstorom uzgajivačem Hrvatske.

- Životinje sam zavolio kao dječak. Odrastao sam na selu s puno krava, konja i kunića koji su slobodno šetali po štali. Čistokrvne kuniće počeo sam uzgajati kao ljubimce 1977. i ta ljubav je ostala do danas - kaže Josip.

Od prodaje kunića nabavlja nove kako bi sačuvao najbolje od njihovih gena. Zato povremeno odlazi i do uzgajivača u inozemstvu, a potom dio njih dolazi i k njemu po šampione.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message