Obavijesti

News

Komentari 32

Meduze okupatori: U požeški ribnjak 'doselilo' ih na tisuće

Meduze okupatori: U požeški ribnjak 'doselilo' ih na tisuće
4

Ovo je prvi put u povijesti da su se pojavile u Požeško-slavonskoj županiji. Riječ je o invazivnoj vrsti iz istočne Azije čija je pojava u Europi prvi put zabilježena 1880.

VIDEO

Članovi ronilačkog kluba Požega nedavno su na ribnjaku u Brestovcu otkrili meduze. Šokirali su se jer su bili uvjereni kako one mogu živjeti samo u slanoj morskoj vodi.

- Ovo je prvi put u povijesti da su se pojavile u Požeško-slavonskoj županiji. Riječ je o invazivnoj vrsti iz istočne Azije čija je pojava u Europi prvi put zabilježena 1880. godine - rekao je Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove zaštićenog područja Požeško-slavonske županije.

U ribnjaku ih je nekoliko tisuća

Kako nam je otkrio, nekoliko tisuća meduza nalazi se u plitkoj vodi uz rubne dijelove ribnjaka u koji su došle poribljavanjem šaranskom mlađi ili migracijama ptica.

Najaktivnije su rano ujutro ili navečer kad ih se može i najbolje vidjeti. Hrane se životinjskim planktonom i žive od tri do šest mjeseci. Sastoje se od 95 posto vode, kaže Ivica Samardžić

- Najaktivnije su rano ujutro ili navečer kad ih se može i najbolje vidjeti. Hrane se životinjskim planktonom i žive od tri do šest mjeseci. Sastoje se od 95 posto vode - pojasnio nam je Samardžić.

Slavonske meduze nemaju mozak, srce, organe za disanje ni krvožilni sustav, za razvoj i rast potrebna im je topla voda, a razmnožavaju se poput biljaka u 14 stadija. 

Samardžić je siguran da meduze s brestovačkog ribnjaka pripadaju rodu Craspedacustra, a nastale su u oceanima prije 650 milijuna godina.

Meduze su pokazatelj da je voda čista

- Riječ je o rodu žarnjaka bijele prozirne boje. Iako imaju puno pipaka, bezopasni su za ljude jer su mekani i ne mogu prodrijeti u kožu - kaže Ivica.

Slavonske meduze su, uvjeravaju nas stručnjaci, pokazatelji da je voda čista.

Nije prvi put da ih pronalaze u središnjoj Hrvatskoj

Ivica Samardžić kaže kako je ovo vrlo rijetka pojava, no već ih je bilo u Hrvatskoj. Prije sedam godina pronašli su ih u đakovačkom Bajeru te u rukavcima Save i Dunava jer je ondje stajaća voda. U brestovačkom ribnjaku najviše bi ih trebalo biti u kolovozu jer im pogoduje visoka temperatura.

- Postoje muške i ženske jedinke, ali ih je gotovo nemoguće razlikovati - rekli su u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"