Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
130 komentara

Medveđa usluga: Plenki Tomu 'izribao', ali čuva mu fotelju

SAMO NEK' PROĐE.. Ministar Tomo Medved tražio je od HRT-a skidanje filma Ministarstvo ljubavi zbog branitelja. Premijera je to razbjesnilo. No Tomi Medvedu ne može ništa

Premijer i Vlada smatraju da je nedopustivo što je ministar Tomo Medved tražio skidanje filma “Ministarstvo ljubavi” s HRT-a i zato je ministar dobio pravu “jezikovu juhu”.

Tvrde nam to neslužbeno u Vladi i HDZ-u, ali nam više sugovornika potvrđuje da je Medvedova pozicija i dalje sigurna. Nakon što su udovice branitelja i dio udruga prosvjedovali protiv komedije koja tematizira odnos države prema udovicama koje žive u izvanbračnim zajednicama i dobivaju novac od države, Medved im je dao potporu. I ne samo to nego je tražio od javne televizije da uopće ne prikaže film. HRT ga je ipak emitirao, ali pritisak je urodio plodom, pa je emitran u kasnom terminu.

DALIBOR MATANIĆ: 'Ministarstvo ljubavi je fikcija, ljudi, to nije dokumentarni film'

- Iako je Plenković bio ljut i na Medveda i na Nadu Murganić, oboje je samo nazvao i “izribao” ih. Medved je pritiskao i Ministarstvo kulture, ali radio je samostalno. Pomogao je prošli tjedan s najavljenim prosvjedom Petra Janjića Tromblona, pa je samo upozoren - opisuje nam pozadinu upućeni sugovornik.

Kako saznajemo, ovo nije prvi put da je premijer Plenković došao u raskorak s Medvedom. Najviše je problema bilo kad su u vrhu Vlade shvatili da bi prema novom Zakonu o hrvatskim braniteljima previše bivših vojnika moglo tražiti invalidnine jer im je omogućeno ponovno da traže status ratnih vojnih invalida ako svoju današnju bolest povežu s ratom.

Kako je pisao tjednik Express, tad je u tišini Plenković uz pomoć ministra rada Marka Pavića ubacio amandmane koji propisuju znatno dulju i kompliciraniju proceduru.

Medvedova bliskost s određenim vođama braniteljskih udruga, poput Đure Glogoškog i Josipa Klemma, dvosjekli je mač. S jedne strane, Vlada preko Medveda drži pod kontrolom taj dio desne populacije, ali s druge Plenković ne želi ovakve ekscese i prevelike ustupke, objašnjava nam drugi sugovornik.

BURNO NA PRISAVLJU Udovice branitelja: Tko na HRT -u ima veću moć od Medveda?

Nadalje, koliko god ministri zabrljali, čuvat će im leđa i pokušavati umanjiti štetu jer se boji da bi smjene u Vladi mogle izazvati nove potrese i destabilizaciju.

- Jednostavno ne želi dopustiti rušenje jednog HDZ-ova ministra jer se onda boji domino efekta. Kakav god Medved bio, s njim se i razjedinjene braniteljske udruge mogu identificirati i zato je potreban Plenkoviću. Dok je spreman prihvatiti kritiku za svoj potez premijera, on je siguran - objašnjava nam drugi sugovornik iz HDZ-a. Ističe i Medvedove zasluge u mirnome micanju HOS-ove ploče iz Jasenovca.

TEŠKE ODLUKE HRT uklonio film s programa: Pobunile se udovice branitelja?

I nije tu Medved jedini. Jednako je bilo s ministricom Nadom Murganić, ali i kad su Most i SDP zaljuljali fotelju ministru Zdravku Mariću. I ministar zdravstva Milan Kujundžić samostalno je izašao s najavom novih poreza, izjavama da država ne može liječiti svu bolesnu djecu, te nije proveo nikakve reforme u svom sektoru.

Osim što je Plenkovićev stil da ne reagira na prvu nego ozbiljnije poteze povlači tek kad nema izbora, svjestan je i tanke većine u Saboru.

PLENKOVIĆ O TOMAŠEVIĆU: 'Reagirali smo odlučno, a izjava ministrice nije bila najsretnija'

Svako micanje, a zatim i izbor novog člana Vlade, u Saboru je riskantna igra u koju ne želi ulaziti. Pogotovo kad se radi o ministrima poput Medveda ili Kujundžića, koji su dobili velik broj preferencijalnih glasova. Kad bi ih maknuo, oni bi se mogli vratiti u saborske klupe i ne davati potporu Plenkoviću. Premijer jučer na skupu HDZ-a u Splitu nije komentirao Medvedov pritisak na HRT, što je dokaz kako želi da se epizoda što brže zaboravi.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message