Obavijesti

News

Komentari 2

Medved na komemoraciji za generala Skendera: 'On je bio Vojnička i moralna vertikala'

Medved na komemoraciji za generala Skendera: 'On je bio Vojnička i moralna vertikala'

U povodu smrti general bojnika Zvonimira Skendera u Zagrebu je u utorak održana komemoracija, a izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je velike zasluge generala

VIDEO

General Zvonimir Skender umro je 14. travnja u Zagrebu u 84-godini, a komemoraciji su, uz članove obitelji i potpredsjednika Vlade ministara Medveda nazočili i izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, general HVO-a Vlado Šoljić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i ratni prijatelji generala Skendera, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar Medved naglasio je kako svi koji su imali priliku upoznati generala Skendera, a napose hrvatski branitelji koji su zajedno s njim služili domovini, znaju da je uvijek bio ozbiljan i odgovoran, pouzdan i odvažan, profesionalac, vojnička i moralna vertikala.

„No, da bismo razumjeli zašto se vratio u Hrvatsku da bi je branio, treba znati zašto je otišao iz svoje domovine, kao i mnogi drugi koji su nakon Drugog svjetskog rata bili prisiljeni napustiti svoju domovinu. Još kao dijete ostao je bez oca, kojega su komunističke vlasti ubile, što je njega i njegovu obitelj trajno obilježilo. Ne želeći služiti vojsku komunističke Jugoslavije, s nepunih 20 godina odlazi u Francusku, a nedugo potom pristupio je Legiji stranaca, gdje je služio sve do trenutka kada se mogao staviti na raspolaganje svojoj domovini,“ poručio je Medved, navodi se u priopćenju.

Dodao je kako je general Skender bio jedan od onih koji su sanjali neovisnu hrvatsku državu i doživio povijesnu priliku biti dionikom ostvarenja stoljetnih težnji hrvatskog naroda za stvaranjem samostalne i suverene Hrvatske.

General Skender dao je veliki doprinos i u redovima Hrvatskog vijeća obrane, najprije u ustrojavanju postrojbi HVO-a te potom i kao zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad, a poseban pečat je ostavio u 1. hrvatskom gardijskom zboru, ističu iz Ministarstva hrvatskih branitelja.
 

Odlikovan Redom hrvatskog trolista, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od generala Skendera u ime Hrvatskog generalskog zbora oprostio se predsjednik Marinko Krešić, a u ime hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine te u ime pripadnika Hrvatskog vijeća obrane general HVO-a Vlado Šoljić.

Prigodne skladbe izvela je klapa Sveti Juraj, a program je moderirao brigadir Dario Matika.

General Zvonimir Skender rođen je 1939.  u Zagrebu, bivši je pripadnik Legije stranaca s činom pukovnika. Tijekom Domovinskog rat imenovan je za zapovjednika Operativne zone Tomislavgrad, a 1994. započinje s radom u 1. hrvatskom gardijskom zboru gdje je obavljao dužnost načelnika stožera-zamjenika zapovjednika zbora 1. hrvatskog gardijskog zbora.
 
Za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom hrvatskog trolista, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina