Obavijesti

News

Komentari 65

Megaklizište: Pogledajte kako izgleda rascjep dug čak 4 km

Megaklizište: Pogledajte kako izgleda rascjep dug čak 4 km
8

Blizu Koprivnice klizište duboko 3 m odnosi vinograde. Vlasnici vinograda misle da je uzrok u bivšem rudniku koji je bio u 10 km udaljenom Vojakovačkom Kloštru

VIDEO

Sve je počelo lani u rujnu kada mi je ženin otac kazao da je vidio napuklinu široku nekoliko centimetara. Kao da zemlja klizi, kazao nam je Dario Belošević (35) koji nas je od naselja Reka sa sinom Franom (4) odvezao u nekoliko kilometara udaljeni vinograd. No to je bio samo početak jer se klizište širilo i, prema mnogima, uzelo apokaliptični zamah jer su uvjereni da će cijelo brdo, široko gotovo četiri kilometra, nestati u dolini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 01:24

Upravo se prvo i najveće klizište vidjelo kod Kramarićevih, koji vinograd imaju generacijama, i njihova prvog susjeda. Nakon ovotjednih kiša zemlja je još više “otputovala” i sada je rascjep dva do tri metra u pojasu koji obuhvaća brdo od četiri kilometara. Mnogi vlasnici klijeti i vinograda misle da je uzrok u nekadašnjem rudniku lignita koji je bio u desetak kilometara udaljenom Vojakovačkom Kloštru. Odnosno da zemlja propada u podzemne hodnike nekadašnjeg rudnika. No Ivan Kramarić , koji je po struci inženjer rudarstva i ujedno pročelnik koprivničkog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, misli sasvim drukčije.

Tvrdi da su za sve krive podzemne vode i goleme količine kiše koje su cijele prošle godine “stvarale” uvjete da zemlja počne kliziti.

- Uz to, tamo su i dva izvora vode koja pospješuju tu pojavu. Lani se nekoliko puta doslovce nebo otvorilo i na sat je palo i 50 litara kiše po četvornom metru. To je uzrokovalo i velike poplave. Na sreću ove godine je najveća količina izmjerena neki dan iznosila 108 litara na istu površinu, ali u roku 48 sati. Nije došlo do poplava, ali je ostavilo traga na zemlji gdje se pojavljuje sve više klizišta - zaključio je Kramarić.

Letovanić se sprema za novi vodeni val iz Kupe

Jake kiše diljem zemlje poplavile su brojne ceste koje su zatvorene za promet. Među njima je i županijska cesta Žažina - Mala Gorica. U Žažini su zbog stalnog rasta vodostaja rijeke Kupe radnici Vodoprivrede vrećama pijeska počeli zatvarati tzv. Obedski kanal, kojim voda iz Kupe može doći do Letovanića, koji je trenutačno najugroženiji, i ponovno ugroziti kuće koje su bile poplavljene i lani.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk