News

Komentari 78

Merkel u posjetu Srbiji: 'U Vučiću sam prepoznala čovjeka koji ne daje lažna obećanja'

Merkel u posjetu Srbiji: 'U Vučiću sam prepoznala čovjeka koji ne daje lažna obećanja'

Srbijanski predsjednik je, uz brojne komplimente njemačkoj kancelarki, istaknuo da je Srbiji učinila veliku čast svojim dolaskom na kraju svoje političke karijere te da je Srbije "njezina druga kuća"

Članstvo država zapadnog Balkana u Europskoj uniji cilj je Berlina, ali do prijema još je dug put, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Beogradu i poručila da inicijativa Otvoreni Balkan mora biti otvorena za sve zapadnobalkanske zemlje.

Posjetom Beogradu Merkel je počela oproštajnu turneju Zapadnim Balkanom, a poslije bilateralnih razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji istaknula je geostrateški interes sadašnjih članica Unije da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže eurobloku. 

"Predstoji još dug put prije nego što Srbija i cijela regija konačno postanu članicama Europske unije, što je i naš zajednički cilj", rekla je Merkel. 

Njezina ranija stajališta su da šest država zapadnog Balkana - Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo - vidi kao buduć́e članice EU.

"Neka pitanja rješavat će se na kraju procesa", odgovorila je Merkel na pitanje je li članstvo Srbije u EU uvjetovano priznanjem neovisnosti Kosova.

"Nisu ni sve države članice EU-a priznale Kosovo", rekla je.

Njemačka kancelarka poručila je i da inicijativa Otvoreni Balkan, koju su ranije pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, mora biti otvorena i za ostale zemlje regije.

Press conference after the meeting of German Chancellor Angela Merkel and the President of the Republic of Serbia Aleksandra Vucic.

Konferencija za medije posle sastanka nemacke kancelarke Angela Merkel  i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vucic.

Ta inicijativa, po njezinu sudu, može dovesti do napretka, ali ona ne bi bi željela kako "neki imaju dojam da postoji neki  zaseban klub".

"Procesi moraju biti otvoreni. Ako od šest (zapadnobalkanskih) zemalja tri kažu kako žele napraviti neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da i ona želi sudjelovati. Uvijek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja", naglasila je Merkel.  

Komentirajući budućnost Berlinskog procesa, koji je ona inicirala radi bržeg približavanja Zapadnog Balkana  EU, Merkel je rekla da s optimizmom gleda na to da će njezin nasljednik na dužnosti kancelara, tko god to bio, nastaviti razvijati tu njezinu ideju.

Srbijanski predsjednik je, uz brojne komplimente njemačkoj kancelarki, istaknuo da je Srbiji učinila veliku čast svojim dolaskom na kraju svoje političke karijere te da je Srbije "njezina druga kuća".

Vučić zna koji su uvjeti Srbije za pristupanje EU i rekao je da se u rješavanju odnosa Beograda i Prištine zalaže za dijalog i kompromisno rješenje.

"Mi smo spremni razgovarati uvijek i o svim mogućim kompromisnim rješenjima. Kompromisno rješenje, a ne koje će biti poražavajuće i ponižavajuće za Srbiju, poručio je.

Svjestan je da njegova zemlja neće postati članicom EU prije nego što problem s Kosovom bude riješen.

Srbija je posvećena dijalogu s Prištinom jer drži da "zamrznut konflikt nije dobro rješenje" i da treba doći do kompromisa.

Kompromisno rješenje je dobro i za Srbe i Albance. Samo u miru vidimo budućnost, rekao je Vučić.

Press conference after the meeting of German Chancellor Angela Merkel and the President of the Republic of Serbia Aleksandra Vucic.

Konferencija za medije posle sastanka nemacke kancelarke Angela Merkel  i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vucic.

Merkel je upozorila i na važnost pravnog sustava na putu kao EU. Vučić je o tome dao obećanje, rekla je i dodala da je u njemu prepoznala osobu koja "ne dalje lažna obećanja".

Vučić je istaknuo da je njemačkoj kancelarki "predao izvješća" o tome što je vlada do sada učinila, no "stvari su daleko od idealnih", jer je potrebna reforma pravosuđa i medijskog sektora, priznao je.

Merkel se prije bilateralnog susreta s Vučićem sastala s predstavnicima civilnog sektora zapadnobalkanskih zemalja, javili su beogradski mediji.

Vučić je ranije popodne njemačku kancelarku dočekao u beogradskoj zračnoj luci, a potom joj je priređen i svečani doček uz najviše državne i vojne počasti, ali je bilo primjetno da je Merkel tijekom ceremonije intoniranja državnih himni sjedila, a Vučić stajao te su potom zajedno pozdravili zastavu i počasnu postrojbu garde Vojske Srbije.

Vučić je priredio svečanu večer njemačkoj kancelarki koja zapadnobalkansku turneju nastavlja u utorak sastankom u Tirani s premijerom Albanije Edijem Ramom te nizom bilateralnih susreta s premijerima država Zapadnog Balkana.