Obavijesti

News

Komentari 44

Mesić: Možda smo razgovarali o općini Sibinj, ne sjećam se

Mesić: Možda smo razgovarali o općini Sibinj, ne sjećam se
7

Bivši predsjednik Stjepan Mesić svjedočio je u četvrtak na suđenju umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu kojega se tereti za malverzaciju zemljištem u općini Sibinj

VIDEO

General Mladen Kruljac je imao najbolje ocjene za svoj rad i potpuno logično je bilo da postane zapovjednik kopnene vojske. Koliko znam, na njegov rad nikakvih primjedbi nije imao ni načelnik Glavnog stožera Josip Lucić. Štoviše, cijelo vrijeme sam imao osjećaj da general Lucić priprema generala Kruljca za svojeg nasljednika. Ovim riječima se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (80) obratio sucu Županijskog suda u Osijeku kao svjedok obrane u suđenju umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu kojega se tereti za malverzaciju zemljištem u općini Sibinj nedaleko Slavonskog Broda. 

Mesić je u svom svjedočenju objasnio sustav izvođenja građevinskih radova pod okriljem Hrvatske vojske. 

Na upit branitelja prisjetio se domjenka za Dan državnosti "2007. ili 2008. godine" u organizaciji njegova Ureda, a na kojemu su bili svi visoki časnici Hrvatske vojske te brojni uzvanici koji su na bilo koji način bili povezani s oružanim snagama.

- Sjećam se da mi je bio prišao gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i pitao može li očekivati da mu vojska odradi neke infrastrukturne radove. Rekao sam mu da se obrati generalu Luciću, dok ga je general Lucić uputio na generala Kruljca. Lucić mu je pritom rekao da mu se ubuduće više ne treba obraćati za te stvari te da za sve izravno pregovara s Kruljcem. Kruljac mu je rekao da je praksa da lokalna zajednica mora platiti sve troškove koji premaše planirane gabarite. No, ne sjećam se da smo na tom susretu spomenuli općinu Sibinj, ali dopuštam mogućnost da smo i o tome razgovarali, rekao je Stjepan Mesić.

58 milijuna teška "afera Sibinj"

U aferi Sibinj optuženi su i načelnik Sibinja Ivica Batinić, tadašnji član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, poduzetnici Ivan Rimac i Željko Garić te bivši čelnik Županijske skupštine Zdravko Sočković. 

Tereti ih se za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem. Riječ je o vrijednom građevinskom zemljištu koje je država 2008. darovala Sibinju za gradnju zone malog gospodarstva. 

Optuženici su, smatra USKOK, omogućili povoljnu kupnju parcela određenim osobama i tvrtkama. Kako bi im povećali vrijednost, dogovoreno je s Mladenom Kruljcem da vojska uredi prometnicu. Radovi su stajali tri milijuna kuna, a za taj je iznos, navodi USKOK, oštećen državni proračun. 

Mesić je za Kruljca rekao da ga nije poznavao prije nego što je postao predsjednik države te da ga je u tom desetgodišnjem razdoblju upoznao kao vrlo savjesnog zapovjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21