Obavijesti

News

Komentari 0

Mesić prvi put predvodio sjednicu Vijeća sigurnosti

Mesić prvi put predvodio sjednicu Vijeća sigurnosti
1

Hrvatska je kao predsjedatelj VS u prosincu za prvu temu odabrala "Prijetnje međunarodnome miru i sigurnosti izazvane terorističkim djelima"

VIDEO

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je, u predsjedničkoj izjavi, izrazilo duboku zabrinutost zbog nastavka terorističkih napada diljem svijeta i pozvalo članice UN-a na obnovu solidarnosti i jačanje napora na suzbijanju globalnog terorizma.
- Vijeće sigurnosti poziva sve države članice UN-a da udvostruče napore u rješavanju problema globalnog terorizma - rekao je na kraju tematske rasprave predsjedavajući Stjepan Mesić. Države se poziva na privođenje pravdi počinitelja, pomagača i organizatora terorističkih djela. Vijeće sigurnosti UN-a potvrdilo je kako terorizam predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji međunarodnome miru i sigurnosti te da su sva teroristička djela zločinačka i bez opravdanja, bez obzira na motive počinjenja. Tema "Prijetnje međunarodnome miru i sigurnosti izazvane terorističkim djelima", koju je Hrvatska kao predsjedatelj Vijeća sigurnosti UN u prosincu, odabrala za mjesečnu tematsku raspravu, pobudila je znatan interes članica UN-a pa je u njoj sudjelovalo ukupno 47 zemalja, 15 članica Vijeća sigurnosti i 32 članice UN-a. Svi sudionici rasprave odali su priznanje Hrvatskoj za odabir teme i uložene napore u pripremi rasprave.
Mesić se u utorak u New Yorku sastao s bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright, vanjskopolitičkom savjetnicom novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame. Predsjednik Mesić je s Albright razgovarao o regiji jugoistočne Europe i potrebi njezina daljnjeg stabiliziranja i sigurnosti, doznaje se iz izvora hrvatskog izaslanstva. Također je bilo riječi o putu Hrvatske u NATO savez i Europsku uniju te o ulasku zemalja regije u EU i partnerstvu Sjedinjenih Država s ujedinjenom Europom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović