Obavijesti

News

Komentari 18

Meteoalarm za cijeli Jadran: 'Čuvajte se, puše olujno jugo'

Meteoalarm za cijeli Jadran: 'Čuvajte se, puše olujno jugo'
3

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati, upozorili su iz DHMZ-a...

VIDEO

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za cijeli Jadran, Liku i Gorski kotar. Upozoravaju kako puše jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo, s najačim udarima i do 95 kilometara na sat.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - poručuju iz DHMZ-a.

Glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula upozorava da će neke rive vjerojatno biti poplavljene ne samo zbog obilne kiše u kratkom vremenu, nego i zbog velikih valova.

Oluja zahvatila cijelu Istru: U idućim satima očekuju još kiše
Oluja zahvatila cijelu Istru: U idućim satima očekuju još kiše

U novome će tjednu biti stabilnije i sunčanije nego za vikend, ali i hladnije, osobito poslije utorka, kada će u mnogim mjestima kopnenog područja ponovno biti jutarnjih "minusa".

Detaljniju prognozu za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

- U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno, uz kišu uglavnom od sredine dana. Uz umjeren južni i jugoistočni vjetar jutro će biti toplije nego u petak, a najviša dnevna temperatura oko 13 ili 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, uz povremenu kišu i umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će uglavnom između 9 i 14 °C.

Česte kiše, mjestimice i obilne, bit će u gorju i na sjevernom Jadranu. Kasno poslijepodne vjerojatno prestanak kiše i smanjenje naoblake, uglavnom na sjevernom Jadranu. Jako jugo tijekom dana okretat će na jugozapadnjak, koji će puhati i u gorju. Temperatura u gorju između 8 i 13 °C, na Jadranu od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji će prevladavati oblačno i dalje iznadprosječno toplo. Povremeno će biti kiše, mjestimice i obilnije, a ponegdje može i zagrmjeti. Puhat će jako i vrlo jako jugo koje će sredinom dana okrenuti na jak južni i jugozapadni vjetar. Pritom će more biti umjereno valovito i valovito.

Jače valovitog mora može biti prema otvorenom južnog dijela, uz jako i olujno jugo, koje će poslijepodne malo oslabjeti i okrenuti na južni vjetar. Pritom će prevladavati oblačno uz povremenu kišu, lokalno moguće i obilniju. Bit će relativno toplo, uz temperaturu između 14 i 18 °C.

U nedjelju će u kopnenom području i dalje prevladavati oblačno, uz povremenu kišu, koja osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije može biti obilnija. Zapuhat će sjeverozapadni vjetar pa će se temperatura, uz djelomično razvedravanje, sljedećih stabilnijih i sunčanijih dana ipak sniziti.

I na Jadranu će u nedjelju još biti obilnije kiše, pa i u obliku izraženijih pljuskova koje ponegdje može pratiti i grmljavina, a prema kraju dana naoblaka će se raskinuti, oborine prestati, najprije na sjevernom dijelu. Barem djelomice sunčano bit će u prvim danima sljedećeg tjedna. Jako jugo će u nedjelju postupno okrenuti na zapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar. Bit će malo hladnije, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..