Obavijesti

News

Komentari 1

Meteorolozi upozorili: 'Dolaze olujne kiše, moguće su poplave, najgore na jugu Dalmacije'

Meteorolozi upozorili: 'Dolaze olujne kiše, moguće su poplave, najgore na jugu Dalmacije'
5

Iz DHMZ-a kažu da zbog obilnih kiša postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka i urbanih poplava, moguće su i poplave krških polja u dalmatinskom zaleđu i porast vodostaja rijeka u Dalmaciji

VIDEO

Meteorolozi  DHMZ-a upozorili su na intenzivne i obilne kiše koje će pratiti grmljavina, moguće bujične poplave i olujno jugo. Najgore će biti na Jadranu gdje je moguće i više od 100 litara kiše po četvornom metru, osobito u Dalmaciji i unutrašnjosti, dok bi u BiH moglo biti i više od 200 litara kiše po četvornom metru između srijede i petka.

Vrijeme u četvrtak

Kako prognozira Državni hidrometeorološki zavod u Hrvatskoj će sutra biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponajprije na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Pritom će kiša lokalno biti obilna, osobito u Dalmaciji. Sredinom dana u zapadnim predjelima djelomično smanjenje naoblake. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jako i olujno jugo te južni i jugozapadni vjetar, u drugom dijelu dana će malo oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom između 13 i 18, na Jadranu od 17 do 20 °C.

Južina će večeras donijeti obilnu kišu: Za većinu obale i otoke pali se narančasti meteoalarm
Južina će večeras donijeti obilnu kišu: Za većinu obale i otoke pali se narančasti meteoalarm

Obilne kiše prvi tjedan studenog

Prvi tjedan mjeseca studenog bit će obilježen ciklonalnom aktivnošću u Sredozemlju - što znači kišovito i tmurno vrijeme, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Posljedično se u našim krajevima očekuju velike količine oborine uz mogućnost bujičnih poplava i porasta vodostaja nekih rijeka, ali i još jedna epizoda juga.

U jugozapadnoj struji na prednjoj strani prostrane visinske doline nad zapadnom Europom, preko Hrvatske se na sjeveroistok već premjestila jedna ciklona i donijela kišu, na Jadranu i uz njega mjestimice i obilniju.

Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, druga ciklona istom će se putanjom preko naših krajeva premjestiti sa srijede na četvrtak. Pratit će ju jako do olujno jugo, zatim nove i često obilne oborine, a s njezinim odlaskom zapuhat će bura.

Velike akumulirane količine kiše u razdoblju od srijede do petka predviđaju se na Jadranu i predjelima uz Jadran te u istočnoj Hrvatskoj.

Najobilnija oborina, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledna je u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti, te u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm.

Pritom će oborina povremeno biti praćena grmljavinom i intenzivna u kratkom vremenu.

Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava.

Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje).

Očekivana oborina bi sljedećih dana mogla uzrokovati i porast vodostaja na desnim pritokama Save.

Moguć je porast vodostaja rijeka u Dalmaciji - Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

U opisanoj situaciji s očekivanim opasnim vremenskim pojavama preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja, posebice za obilnu oborinu, a na moru i jak do olujan vjetar te mogućnost gmljavinskog nevremena.

Državni meteorološki zavod poslao je i upozorenje na opasne vremenske pojave koje bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle zahvatiti splitsko područje.

U srijedu navečer se očekuje lokalno obilna kiša u splitskoj regiji. Žuto upozorenje izdano je za grmljavinsko nevrijeme u Dalmaciji kao i za jako jugo na Jadranu (udari veći od 17 metara u sekundi).

Još veće padaline u splitskoj regiji očekuju se tijekom četvrtka (više od 50 milimetara) za kada je izdano narančasto upozorenje. Za Dalmaciju je sutra izdano žuto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme te jako, na udare olujno jugo na Jadranu.

Otkazane vožnje katamarana

Zbog olujnog juga, koje ometa plovidbu, u srijedu poslijepodne otkazne su sve tri katamaranske veze koje povezuju Split s otocima, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.

- Udari olujnog juga mjestimično na moru stvaraju povećane valove pa su zbog toga danas otkazane katamaranske linije Split - Hvar - Vela Luka (Korčula) - Ubli (Lastovo), Split - Vis i Split - Bol (Brač) - Jelsa (Hvar) - rekla je za Hinu voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić.

Dodala je kako trajekti između Splita i otoka danas plove bez zastoja. Jedino će, dodala je, trajekt koji je poslijepodne isplovio iz splitske Gradske luke prema - Veloj Luci (Korčula) i Ublima (Lastovo) ploviti samo do Vele Luke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina