Obavijesti

Promo sadržaj

Metković – mjesto susreta brda i doline, rijeke i mora za odmor iz snova

Metković – mjesto susreta brda i doline, rijeke i mora za odmor iz snova
6

Oduševit će vas gastronomska i enološka ponuda, fotosafari izleti neretvanskom lađom kroz netaknutu močvaru, berba mandarina i razni drugi turistički programi

VIDEO

Dobrodošli u Metković, drugi najveći grad Dubrovačko–neretvanske županije koji se prostire uz obale rijeke Neretve i koji je administrativno, gospodarsko i kulturno središte doline Neretve.

Do Metkovića možete doći autocestom A1, Jadranskom turističkom cestom (D8-D9), ili ako više volite ploviti, u samom središtu grada je pristanište na Neretvi.

Metković je u blizini poznatih turističkih destinacija, primjerice Dubrovnika od kojeg je udaljen nešto više od sata vožnje.

Područje grada Metkovića bilo je i ostalo važno prometno čvorište još iz antičkih vremena, luka u Metkoviću, kao i željeznica, u 19. i 20. stoljeću bile su od iznimne važnosti ne samo za dolinu Neretve i Dalmaciju, nego i šire. Jedan od prvih hotela na istočnoj obali Jadrana bio je hotel „Austria“ koji je otvoren u Metkoviću davne 1890. godine. Iz toga možemo zaključiti da je Metković već tada svojim putnicima i gostima mogao ponuditi puno toga, a što sve nudi danas predlažemo da provjerite sami.

Metković, kao i cijela dolina Neretve, područje je bogato različitim biljnim i životinjskim vrstama. Unatoč melioraciji koja je od močvare napravila plodno tlo, sačuvano je bogatstvo životinjskoga svijeta u ornitološkim rezervatima Pod gredom, Prud i Orepak, a na brdu iznad Metkovića je značajni krajobraz Predolac–Šibanica.

Područje Metkovića bilo je naseljeno od najstarijih vremena, o čemu nam svjedoče ilirske gomile, no najvažnije nalazište je arheološki lokalitet antičke Narone u Vidu. Arheološki muzej Narona, prvi je in situ muzej u Hrvatskoj, sagrađen iznad Augusteuma, hrama posvećena caru Augustu. Postav muzeja čini savršeno očuvana skupina skulptura koje predstavljaju julijevsko-klaudijevsku carsku dinastiju, ali isto tako i mnoštvo drugih artefakata kao što su ostatci keramike, stakla, novca, nakita i sl. koji će vas uputiti u značenje i bogatstvo stare Narone, drugog po veličini i važnosti rimskog grada na istočnoj obali Jadrana, a koji datiraju od kraja 3. st. pr. Kr. do 15. st. po. Kr.

Prirodoslovni muzej Metković, koji se razvio iz Ornitološke zbirke u Metkoviću, savršeno dočarava bogatu raznolikost flore i faune doline Neretve. U muzeju su izložene herbarske zbirke, zbirke kukaca, leptira, školjki i ihtiološka zbirka. Preparati su razmješteni po staništima te pružaju pregledan uvid u nekadašnju bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama i kamenjaru, kao i na obrađenim površinama.

Tijekom cijele godine u Metkoviću se odvijaju različite manifestacije, od kojih su najpoznatije Smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“, Metkovsko kulturno ljeto, Rimska noć u Naroni, Maraton lađa, Dani Neretvanske kneževine, Božić u Neretvi, Ledena bajka na Neretvi…

Uz bogatu kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu, oduševit će vas gastronomska i enološka ponuda, fotosafari - izleti neretvanskom lađom kroz netaknutu močvaru, berba mandarina i drugi turistički programi, ali prije svega istinska srdačnost Metkovki i Metkovaca.

Istražite u miru i bez gužve grad povijesti, kulture, prirode i tradicije. Doživite na svoj način mjesto susreta brda i doline, rijeke i mora!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.