Obavijesti

News

Komentari 18

'Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin'

'Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin'

Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Vukovara i njegovih stanovnika i podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se ovdje dogodio i koji se više nikad ne smije ponoviti - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da je od Domovinskog rata prošlo puno godina i da se trebamo okrenuti prema naprijed te poručio da je dobro što na obilježavanju Dana sjećanja sudjeluje i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, predstavnik srpske manjine.

- Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin. Svima je jasno što se ovdje dogodilo - da je na brutalan način režim Slobodana Miloševića i velikosrpska politika pokušala osvojiti teritorij Republike Hrvatske. Istovremeno, prošlo je jako puno godina, trebamo se okrenuti prema naprijed, razmišljati o budućnosti i novim naraštajima. Smatram da je dobro da je potpredsjednik Vlade Milošević ovdje s nama - poručio je Jandroković  iz Vukovara na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Riječi Siniše Glavaševića koje odzvanjaju i 29 godina nakon pada herojskog Vukovara
Riječi Siniše Glavaševića koje odzvanjaju i 29 godina nakon pada herojskog Vukovara

Istaknuo je da je Vukovar postao simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, dodavši da će brutalnost projekta Velike Srbije i Miloševićevog režima ostati trajno upisano u sjećanju hrvatskog naroda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika i podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se ovdje dogodio i koji se više nikad ne smije ponoviti - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Izrazio uvjerenje da će obilježavanje proći u najboljem redu s epidemiološke strane i da će se ljudi držati mjera i pravila.

- Danas ne možemo obilježiti ovaj Dan kao i inače, jednako brojni, uz pozdrave, dodire, kontakte koje inače imamo. Ovoga puta bit će to na drugačiji način, ali važno je da smo ovdje i da odajemo počast Gradu Vukovaru - rekao je Jandroković. 

Ili će se viti il’ nas neće biti, govorio je heroj Ivan Ivanika
Ili će se viti il’ nas neće biti, govorio je heroj Ivan Ivanika

Na obilježavanju je i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.  

- Dobro je da se pokloni žrtvama Grada Vukovara, to je korak naprijed i to je dobro. Vjerujem da je ta isprika i njegova pojava ovdje iskrena i da će pridonijeti da se odnosi između dviju zemalja u budućnosti stabiliziraju i poprave - istaknuo je Jandroković.

Govoreći o nestalima u ratu, rekao je da je to jedno od najbolnijih pitanja i najtežih rana koje hrvatski narod osjeća te da moramo inzistirati na tome da saznamo istinu.

Vezano za predsjednika Republike Zorana Milanovića koji nije sudjelovao na službenom protokolu u Koloni sjećanja, već će položiti vijence kod Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari, Jandroković je rekao da danas ne bi inzistirao na razlikama, već na onome što povezuje.

Dramatične snimke prije pada Vukovara: Dedaković je tražio pomoć, Tuđmana ne žele buditi
Dramatične snimke prije pada Vukovara: Dedaković je tražio pomoć, Tuđmana ne žele buditi

- Povezuje nas obaveza da iskažemo poštovanje i sjećanje na žrtvu. Predsjednik je odlučio položiti vijenac na Ovčari, to je njegova odluka i ja ju poštujem - poručio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a