Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

'Mi smo doprinose odavno platili i ne želimo ponovno'

Stanaka umirovljenika revoltirana je prijedlogom reforme zdravstva. Zahtijevaju da se odustane od plaćanja doprinosa na mirovine te participacija

Davor Puklavec
Foto: Davor Puklavec
12 komentara

Namicanje dodatnog novca nema veze sa zdravstvenom reformom. Prijedlog je rađen prema principu uzmimo malo radniku, malo umirovljeniku, malo pušaču, a poslodavcima ništa, iznervirano je rekao Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika. Prema prijedlogu reforme, umirovljenicima koji imaju mirovinu veću od 2600 kuna, država bi uzimala tri posto zdravstvenog doprinosa. Uz to, svaki umirovljenik bi trebao plaćati i policu dopunskoga zdravstvenog osiguranja kako bi izbjegao velike participacije za preglede i pretrage. Prema važećem zakonu, dopunsko osiguranje je dobrovoljno, ali kako naglašavaju u HSU, na ovakav način, kad su ga ljudi prisiljeni uzeti, ono zapravo postaje obvezno. Umirovljenici naglašavaju da su oni svoje doprinose davnih dana već platili, a jednako misli i Spomenka Avberšek iz SSSH, koja se pita kako je moguće da će umirovljenici drugi put u životu morati plaćati doprinose. I dok ministar Milinović stav argumentira time da je samo 11 posto umirovljenika odradilo puni staž, u HSU kažu da je taj podatak netočan i da je onaj koji ga je iznio zaboravio da muškarci idu u mirovinu s 40 godina staža, a žene s 35. Drugim riječima, ministar je zaboravio na žene, a točan podatak iznosi da je 22,7 posto umirovljenika odradilo puni staž prije odlaska u mirovinu.


ZDRAVLJE POSTAJE ROBA KOJU ĆE MOĆI KUPITI BOGATI
Očekivali smo da će nam zdravstvena reforma donijeti rješenja za liste čekanja i za stavljanje svih bolničkih kapaciteta u pogon, a o tome na kraju ni riječi. Iz ovog se prijedloga jedino vidi da zdravlje postaje roba koju će moći kupiti onaj tko ima novca, a onaj tko nema, bit će prisiljen čekati zakon biologije, kaže Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, koji skreće pozornost na to da će novi nameti onemogućiti dostupnost zdravstvene zaštite mnogim građanima. Drlje se protivi ideji da se umirovljenicima uzimaju doprinosi te se pita kako je moguće nekom ponovno uzimati doprinos ako je prije prema nekom drugom važećem zakonu otišao u mirovinu.
Plaćanje police dopunskog, smatra Drlje, imalo bi smisla samo kada bi ljudima bilo zajamčeno da će to izdvajanje riješiti sve probleme zdravstvenog sustava.

ZAŠTO NISMO PREUZELI ODLIČNE SUSTAVE SKANDINAVACA?
Skandinavci imaju fantastičan sustav prema kojem građani izdvajaju za zdravstvo iz plaća, ali se taj novac koristi samo za zdravstvo. Prema načelu solidarnosti, zdravstvene su usluge svima jednako dostupne i besplatne. Švicarci, primjerice, izdvajaju od plaće na račune koji glase na osobna imena. S njih se skida novac za iskorištene usluge, a sve što ostane, vraća im se nakon odlaska u mirovinu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message