Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

'Mi u HDZ-u nemamo saznanja o tvrdnjama Šeksa o Kolindi'

Predsjednik Kluba HDZ-a kaže da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kandidaturu objaviti kada ocijeni da je najprikladnije. Tvrdi da će tada imati punu podršku HDZ-a i pobijediti na izborima.

Zagreb: Sabor nastavio sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu zakona o željeznici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21 komentara

Nemam nikakvih saznanja o onome što je Vladimir Šeks rekao, da bi tijekom kampanje mogli biti objavljeni neki kompromitirajući detalji o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, rekao je Branko Bačić (HDZ). 

- Koliko ja imam informaciju, a sudjelujem u radu svih najviših tijela HDZ-a, u stranci o tome nemamo nikakvih saznanja. Nemam potrebe to komentirati, upućujem vas na gospodina Šeksa - kazao je.

Kazao je da će predsjednica kandidaturu objaviti kada ocijeni da je najprikladnije vrijeme i tvrdi da će tada imati punu podršku HDZ-a i pobijediti na izborima.

- Na njoj je ta odluka. Rekao sam da HDZ stoji iza toga, a moj je stav je da ćemo je podržati, pa pričekajmo njenu konačnu odluku - rekao je Bačić. 

VLADIMIR ŠEKS: 'Predsjednici netko želi prišiti nešto da bi ju kompromitirali'

Nije htio komentirati eventualnu predsjedničku kandidaturu SDP-ovca Zorana Milanovića „dok ga ne čuje“, ali ponavlja da će i u tom slučaju Grabar Kitarović pobijediti.

Ponovno je govorio o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i smatra da Visoki upravni sud nije tijelo koje treba odlučivati o izuzeću Nataše Novaković. Naveo je kako HDZ želi sačuvati neovisnost Povjerenstva nasuprot SDP-u koji je, kaže, pokušao Sabor uvući u politikantstvo tražeći da o tome odlučuje saborski odbor. 

- Mi u Odboru imamo većinu i lako smo mogli reći donijeti odluku da je Novaković u sukobu interesa. Nama bi to bilo najjednostavnije, no, nama politikantstvo nije bilo ni na kraj pameti. Htjeli smo sačuvati neovisnost Povjerenstva i reći 'ne, politička tijela, Sabor i njegova radna tijela ne mogu odlučivati o tome' i svatko tko zna kako funkcionira demokratski sustav ne smije dozvoliti da političko tijelo odlučuje o pojedinačnoj pravnoj stvari drugog državnog tijela kao što je Povjerenstvo - navodi Bačić. Pozvao je povjerenstvo da odluči je li njihova predsjednica u sukobu interesa po zahtjevu Andreja Plenkovića ili nije. 

- Kada to odluči, neka nastavi voditi postupak, s ili bez gospođe Novaković, ovisno kakvu odluku o sukobu interesa donesu. Dužnosnik će na kraju postupka ocijeniti hoće li pred Visokim upravnim sudom tražiti zadovoljštinu ako ocijeni da Povjerenstvo nije pravilno postupilo - kazao je Bačić koji je stava da u slučaju da o tome ne odluči Povjerenstvo, onda mora odlučiti Ustavni sud.

- Pozivam Povjerenstvo i predsjednicu da se prihvate posla i da rade prema zakonu, a ne provode predmete kroz medijski prostor Hrvatske. Otkako je premijer Plenković zatražio izuzeće Novaković, od toga se napravila nepotrebna afera koja nanosi nepotrebnu političku štetu i predsjedniku Vlade i Vladi i HDZ-u, i to zbog toga što su u Povjerenstvu pogrešno tumačili zakon - poručio je Bačić. 

O inicijativi Mosta da se Ustavom uredi pravo na pitku vodu Ustavom kao ljudsko pravo, Bačić podsjeća da su vode i prirodna bogatstva već zaštićena Ustavom ističući kako nije dobro samo zbog toga ići u izmjene Ustava. Ako ikada dođe do promjene Ustava RH, može se i neće biti višak i posebna zaštita pitke vode kao nova norma koja do sada nije bila napisana, smatra Bačić.
Naveo je i kako to nije originalna ideja Mosta  već da su je kopirali od HSLS-a koji je takvu inicijativu klubovima poslao prije godinu i pol dana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message