Obavijesti

News

Komentari 233

Budimpešta će sagraditi kamp za izbjeglice pokraj kolodvora

Budimpešta će sagraditi kamp za izbjeglice pokraj kolodvora
39

Tisuće izbjeglica prespavalo je pred kolodvorom Keleti nadajući se da će im dopustiti da se ukrcaju na vlakove za Njemačku i Austriju. Policija čuva kolodvor

VIDEO

Tisuće izbjeglica i dalje se nalaze ispred kolodvora u Budimpešti, i to nakon što im je policija u utorak blokirala nastavak putovanja prema Zapadu Europe za one koji nemaju valjane dokumente.

Mnogi od njih prespavali su pred ulazom na kolodvor, koji i dalje čuva policija, nadajući se da će im biti dozvoljen ukrcaj na vlakove za koje su kupili kartu. Izbjeglice uzvikuju: "Sloboda, Sloboda!" i "Glad, ne - Njemačka, da!" Neki prijete da će započeti štrajk glađu.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice u borbi s policijom

Pokretanje videa...

24sata Video 00:16

Manji metež nastao je kad je skupina izbjeglica tražila da im se vrati novac za kupljene karte koje nisu iskoristili. Nisu u tome uspjeli jer im policija nije dopustila da uđu u zgradu kolodvora.

Grupe volontera pokušavaju izbjeglicama osigurati hranu, odjeću i medicinsku pomoć. Mađarski helsinški odbor upozorio je ranije da je situacija “vrlo napeta i nepredvidiva”.

Gradsko vijeće Budimpešte danas je donijelo odluku da će graditi izbjeglički kamp pored željezničkog kolodvora Keleti. Kamp bi trebao biti gotov za dva tjedna, a moći će primiti između 800 i 1000 izbjeglica . U tu svrhu osigurano je 1,2 milijuna eura (odnosno 373 milijuna forinti).

Podsjetimo, mađarska policija zatvorila je kolodvor u utorak oko 9 sati i potjerala izbjeglice u tzv. tranzitnu zonu. Do daljnjega im je zabranjen pristup kolodvoru, a policija je oko 11 sati ponovno otvorila kolodvor za promet.

Mađarske su vlasti objasnile kako su kolodvor zatvorile jer su se držale zakona prema kojem se građani iz zemalja Bliskog istoka Europskom unijom smiju kretati samo ako imaju valjanu putovnicu i "Schengensku" vizu.

U međuvremenu , OE24 javlja kako se austrijska željeznica priprema za dolazak novih vlakova s izbjeglicama iz Mađarske.

REUTERS/PIXSELL

Izbjeglice iz Srbije stigle u Mađarsku

Istovremeno, oko 100 izbjeglica koji su došli iz prihvatnog centra u blizini granice sa Srbijom, sjedi na platformi željezničke stanice odbijajući da se ukrcaju na vlak koji bi ih trebao odvesti do izbjegličkog kampa u Debrecinu.

Policija je navela u priopćenju da ta grupa "zahtijeva da im bude dozvoljeno da otputuju u Njemačku... ali da je policija poduzela neophodne mjere da osigura nesmetano odvijanje željezničkog prometa.

Usprkos bodljikavoj žici na granici između Srbije i Mađarske, u utorak je u Mađarsku ušlo 2284 novih izbjeglica.

U Srbiji je od početka ove godine registrirano oko 115.000 izbjeglica, a samo u utorak u državi se zadržalo 7800 izbjeglica, rekao je Vučić.

REUTERS/PIXSELL

Merkel: Svi moraju preuzeti teret izbjegličke krize

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će Europa kakvu želimo nestati ako pojedine zemlje budu inzistirale na uvođenju kontrola na granicama umjesto da prihvate izbjeglice, piše Independent .

-  Ne bude li moguće postići pravedni razmještaj izbjeglica unutar Europe, neki će tražiti da se Schengen stavi na dnevni red . To nije naš cilj. Mi želimo pravednu raspodjelu izbjeglica i onda nećemo imati raspravu o Schengenu - rekla je Merkel te naglasila da sve europske zemlje, sukladno svojim mogućnostima, moraju preuzeti teret izbjegličke krize.

Ovo je prvi put da je i ona spomenula mogućnost dovođenja u pitanje Schengena , što su prije nje učinili mnogi drugi europski političari.

Njemačka se priprema za izbjeglički val

I dok stižu prve izbjeglice iz golemog izbjegličkog vala na njemačke kolodvore , vlada u Berlinu procjenjuje da će fondovi potrebni za integraciju novopridošlica skočiti za milijarde eura.

Na kolodvore u Stuttgartu i Frankfurtu u utorak je zasad stiglo 2000 izbjeglica. Dužnosnici u Stuttgartu, koji su preuzeli migrante iz vlaka München-Dortmund , kažu da nikad nisu vidjeli tako veliku skupinu izbjeglica koja je došla odjednom.

"Molimo ne donosite više, pretrpani smo"

Za razliku od Budimpešte, dočekuju ih transparentima dobrodošlice , a policija im dijeli vodu i hranu te ih upućuje u obližnji privremeni centar za prihvat, u kojem rade volonteri.

Policija u Münchenu je u utorak javila da je na glavni gradski kolodvor stiglo oko 590 izbjeglica i na Twitteru napisala da je "svaka pomoć dobrodošla".

Do 13 sati policija i lokalne vlasti su prebacivale izbjeglice u prihvatne centre, a pomoć je stigla u enormnim količinama da se na društvenoj mreži pojavila molba: "Molimo da ne donosite više" i uz zahvalnicu svim građanima ovog grada u Njemačkoj.

REUTERS/PIXSELL

Zajedničke patrole za kontrolu vlakova

Mađarska, njemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontroliraju vlakove od Budimpešte preko Beča do Münchena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vlakove koji idu za Bratislavu.

U Mađarskoj je osnovana i Direkcija pogranične policije, koja će funkcionirati u sklopu Policije u pripravnosti, i kojom će zaštita grani ce sa Srbijom biti pojačana s 2106 osoba, a u sklopu te nove organizacije postojat će i šest odreda “graničnih lovaca”.

Izbjeglice blokirale promet u La Mancheu

Šest vlakova Eurostar moralo se noćas zaustaviti ili vratiti u polaznu stanicu zbog ljudi, najvjerojatnije izbjeglica, koji su bili na tračnicama u tunelu ispod La Manchea, na francuskoj strani.

- Kada se vlak zaustavio, redarstvene snage su intervenirale kako bi ih evakuirale. Eurostar koji je išao u London morao je zbog toga stajati, a iz sigurnosnih razloga morala se isključiti struja. Promet je opet moguć, pošto je policija oslobodila to područje oko 1.30 sati - rekao je glasnogovornik francuskih željeznica.

Oko 3000 izbjeglica , uglavnom iz Afrike, došlo je u Calais i okolicu, odakle pokušavaju ući u Englesku koju smatraju 'obećanom zemljom'.

REUTERS/PIXSELL

U Grčku samo noćas stiglo 4200 izbjeglica

Tisuće izbjeglica ne prestaje pristizati na obale Europe. Na grčku obalu, točnije u Pirej , noćas su pristala dva broda sa 4200 izbjeglica.

- Morate nam pomoći. Mi smo ljudska bića - rekao je jedan od putnika, 27-godišnji sirijski učitelj Isham koji je u Turskoj ostavio suprugu i dvoje djece.

Samo prošloga tjedna u Grčku je stiglo 23 tisuće izbjeglica , što je povećanje od 50 posto u odnosu na tjedan ranije, izvijestila je Europska agencija za kontrolu granica Frontex.

Ukupno je ove godine u Grčku stiglo 160 tisuća izbjeglica , što već sada nadmašuje prošlogodišnju brojku ljudi koji su stigli u Europu tražeći bolji život, javlja BBC .

REUTERS/PIXSELL
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...