Obavijesti

News

Komentari 237

Miče Tita, a vraća Lolu Ribara: 'Stiže bista narodnog heroja'

Miče Tita, a vraća Lolu Ribara: 'Stiže bista narodnog heroja'
1

Milan Bandić rekao je da je sramotno da Ivo Lola Ribar ima ulicu u Beogradu, a da mu u Zagrebu 'trgaju glavu'. Pozvao je Vladu da ukloni ploču s natpisom 'Za dom spremni' iz Jasenovca...

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je u petak da će Zagreb ponovno dobiti brončanu bistu narodnog heroja Ive Lole Ribara, a bit će postavljena na mjestu s kojega je uklonjena na Črnomercu, uz Prilaz baruna Filipovića, ulice koja je do 1991. nosila ime Ive Lole Ribara.  

Od autora biste, poznatog kipara Koste Radovanija bit će otkupljena prava za izradu identične biste, izjavio je Bandić novinarima na Šumarskom fakultetu, nakon svečanog uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za učenike s teškoćama u razvoju.

Podsjetio je da su četnici na Glamočkom polju ubili Ivu Lolu Ribara, koji u Beogradu ima ulicu, "a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju". "To nije dobro", rekao je Bandić. 

Poručio je da svi spomenici iz bliže i dalje prošlosti govore o hrvatskoj povijesti i da je njihovo očuvanje stvar civilizacijske odgovornosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Svaki narod koji nije izvukao pouke iz bliže i dalje povijesti, morat će je ponovno proživljavati, a ja ne bih ponovno proživljavao ono što smo prolazili '45. i '91.", dodao je. 

Nakon što je noćas u Gradskoj skupštini  izglasan prijedlog o promjeni imena Trga maršala Tita, Bandić nije odgovorio "kada će doći do fizičke promjene imena toga trga", ustvrdivši da se gradonačelnik time ne bavi, te da će sve biti provedeno u skladu s procedurom i zakonom.

Vezano za troškove, smatra da će troškovi biti minimalni u odnosu na to da se "raskine s totalitarnim obilježjima bilo koje vrste". 

Ujedno je ponovio poziv Vladi da ukloni sve znakove totalitarnih sustava, pa i onaj "Za dom spremni" iz Jasenovca.  "U Zagrebu toga nema, niti će biti dok sam ja gradonačelnik", poručio je Bandić.

Odluku o micanju Trga maršala Tita otvoreno je kritizirao bivši predsjednik RH Ivo Josipović.

- Apsolutno podržavam Hasanbegovićevu inicijativu da se ploče s Trga maršala Tita pohrane u muzeju. Tako nećemo morati raditi nove kad Titovu trgu već nakon idućih izbora vratimo ime, komentirao je Josipović usred noći na svom facebook profilu.

Jutro nakon te odluke objavio je fotografiju gradskih zastupnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića uz citat nobelovca Ive Andrića: 'Dok je mraka, bit će i svanuća'.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a