Obavijesti

News

Komentari 40

'Migranti borave u neljudskim uvjetima u grčkim pritvorima'

'Migranti borave u neljudskim uvjetima u grčkim pritvorima'

Ističe se da je velik broj migranata koji ulaze u zemlju "velik izazov" za grčke vlasti koji zahtijeva "usklađen europski pristup", no ocjenjuju da to "ne može osloboditi grčku državu obveze glede ljudskih prava"

VIDEO

Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja (CPT) u izvješću objavljenom u četvrtak oštrim je riječima osudio uvjete u pritvorima u kojima grčke vlasti drže migrante, ocijenivši ih "neljudskima".

CPT ipak ističe da je velik broj migranata koji ulaze u zemlju "velik izazov" za grčke vlasti koji zahtijeva "usklađen europski pristup".

No ocjenjuje da to "ne može osloboditi grčku državu obveze glede ljudskih prava" i žali zbog "kaznenog pristupa" vlasti.

- Čini se da postoji mišljenje da će teški uvjeti odbiti migrante od dolaska u Grčku, a zanemaruju se okolnosti koje potiču te ljude da stave život na kocku kako bi ušli u zemlju - žale autori izvješća. 

Promatrači su posjetili Grčku u ožujku, nedugo pošto je predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio turske granice prema Europi, što je potaknulo masovan priljev migranata.

Oni osuđuju uvjete u pritvoru, napose uz rijeku Maricu (Evros)  kojom ide kopnena granica s Turskom i na otoku Samosu koji od Turske dijeli tjesnac Mycale, širok tek 1,6 km.

Sedam migranata krenulo je iz Srbije preko Rijeke za Milano. Tijela im pronašli u Paragvaju
Sedam migranata krenulo je iz Srbije preko Rijeke za Milano. Tijela im pronašli u Paragvaju

- CPT ne razumije kako grčke vlasti mogu mjesec dana i dulje držati u pritvoru sasvim malu i stariju djecu u tako ponižavajućim uvjetima - ističe se u izvješću.

U luci u Samosu promatrači su posjetili dvije ćelije površine 42 i 32 četvorna metra u kojima je bilo natiskano 43, odnosno 50 migranata, bez grijanja, svjetla i postelja.

Iz začepljenih zahoda koji nisu bili odvojeni od ostatka ćelije širio se "nepodnošljiv smrad". U vrijeme posjeta migranti nisu imali pristup tuševima "već nekoliko tjedana".

Migrantima su oduzeli mobitele i nisu imali "nikakvu vezu s vanjskim svijetom".

- Takvi uvjeti su očito neljudski i ponižavajući - zaključuje CPT i traži od grčkih vlasti da "poduzmu korake", upozorivši na prijetnju javnom zdravlju.

U prvom pisanom odgovoru grčka vlada navodi da je stanje na Samosu povezano s preopterećenjem kapaciteta u pritvoru i da je liječnik preventivno pregledao migrante.

Autori izvješća usto žale zbog toga što grčko pravosuđe kazneno goni mnoge migrante zbog "ilegalnog ulaska" na teritorij i izriče im kazne koje mogu ići do 4 godine zatvora i 10.000 eura.

CPT također ističe da je "ponovo dobio pouzdane i vjerodostojne informacije o vraćanju migranata u Tursku". Izrazivši "zabrinutost zbog postupanja grčke obalne straže koja brodove s migrantima sprječava da se iskrcaju na grčkim otocima", pita se o "ulozi i sudjelovanju Frontexa (europske agencije) u takvim operacijama".

U šatorima pored Pariza bez vode i struje živjelo 2800 ljudi
U šatorima pored Pariza bez vode i struje živjelo 2800 ljudi

Grčka policija pak ističe da su "tvrdnje o vraćanju na (istočnu) granicu neutemeljene i potpuno pogrješne".

Kroz Grčku je 2019. u Europu ušlo najviše tražitelja azila, a na njezine je otoke tada stiglo gotovo 45.000 migranata iz Afganistana, Sirije, Iraka i Pakistana.

Taj je broj u prvih devet mjeseci 2020. pao na gotovo 13.000 zbog ograničenja povezanih s epidemijom covida-19 i veće zaštite granice koju nadziru Frontex i grčka vlada.

Vijeće Europe, paneuropska organizacija osnovana 1949. sa sjedištem u Strasbourgu, ima 47 zemalja članica, među kojima su Rusija, Turska i Grčka. Bavi se promicanjem vladavine prava, demokracije i ljudskih prava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...