Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Migranti se iskrcali u Italiji, a Rim ne želi primati izbjeglice

Italija je preuzimala sve migrante spašene iz nesigurnih i prenatrpanih čamaca pored libijske obale dok na vlast prošle godine nije došla populistička vlada koja je zatvorila luke za humanitarce

Foto: Sea Watch/Twitter
14 komentara

Migranti koji su bili prisiljeni ostati na brodu koji ih je spasio blizu libijske obale prije gotovo dva tjedna stupili su u četvrtak na tlo Sicilije, dok je talijanska vlada i dalje tvrdog stava da neće dopuštati ulazak humanitarnim brodovima u talijanske luke.

Brod Sea-Watch 3, koji vodi njemačka humanitarna organizacija a plovi pod nizozemskom zastavom, uplovio je u luku u Cataniji kako bi se iz njega iskrcalo 47 ljudi, među kojima je 15 maloljetnika, koji su spašeni 19. siječnja.

Spasili ih na moru, a nitko ih neće preuzeti

Nakon zagrljaja s članovima posade, maloljetnici su izišli prvi. Migranti su se zatim ukrcali u autobuse koji su ih odvezli u skloništa gdje će moći službeno podnijeti zahtjeve za azil.

To je drugi put u mjesec dana da je Sea Watch prisiljen provesti nekoliko dana na moru dok su se zemlje Europske unije pogađale oko toga tko će primiti te ljude.

Italija je preuzimala sve migrante spašene iz nesigurnih i prenatrpanih čamaca pored libijske obale dok na vlast prošle godine nije došla populistička vlada koja je zatvorila luke.

Ta najnovija skupina bit će raspoređena među osam država članica, uključujući Italiju, o čemu je u srijedu postignut dogovor.

- Nadamo se da ih Europa može primiti i i dopustiti im da žive životom koji zaslužuju - napisao je Sea Watch na Twitteru.

Nakon što je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini pozvao da se nad humanitarcima provede kaznena istraga, Sea Watch je također pozvao na pomoć zbog potencijalnih pravnih troškova.

- Nadamo se najboljemu i pripremamo za najgore - napisali su na Twitteru.

Političari prijete pravnim mjerama

Salvini, koji vodi nacionalističku stranku Ligu, upozorio je da će talijanske luke ostati zatvorene za humanitarna plovila.

- Dođe li još koji veliki čamac ilegalno do talijanske obale, ponovno ću učiniti istu stvar - rekao je novinarima u parlamentu u srijedu.

- Bude li tko zainteresiran za otvaranje istrage o mogućim nezakonitostima koje su počinile nevladine skupine, bit ću sretan - rekao je.

Sea Watch je rekao da se sve vrijeme drži međunarodnih zakona, a tužitelj obližnjeg grada Syracuse gdje se Sea Watch usidrio na nekoliko dana kako bi se sklonio od nevremena, rekao je da humanitarci nisu učinili ništa pogrešno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message