Obavijesti

News

Komentari 3

Mike Pence u Varšavi u povodu 80. godišnjice od početka rata

Mike Pence u Varšavi u povodu 80. godišnjice od početka rata
3

Američki potpredsjednik Mike Pence boravit će u nedjelju u Poljskoj u povodu obilježavanja 80. godišnjice početka Drugoga svjetskog rata, potvrđujući dobre odnose Varšave i Washingtona

VIDEO

U Varšavu je prvotno trebao otputovati američki predsjednik Donald Trump, ali je otkazao u četvrtak posjet Poljskoj zbog uragana Doriana koji prijeti Floridi. Rekao je kako želi biti siguran da se federalna američka vlada dobro pripremila za dolazak uragana.

Trump, koji se u ponedjeljak vratio u Washington iz Francuske gdje je nazočio skupu G7, najavio je da će potpredsjednik Mike Pence umjesto njega otputovati u Varšavu gdje će sudjelovati u obilježavanju 80. obljetnice početka Drugoga svjetskog rata. Dodao je da će on Poljsku posjetiti drugom prilikom.   

U.S. Vice President Mike Pence visits the truce village of Panmunjom

Pence će nazočiti obilježavanju izbijanja globalnog sukoba u kojem je poginulo 50 milijuna ljudi, uključujući šest milijuna Poljaka, od čega su polovica bile židovske žrtve holokausta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SAD je u rat ušao tek nakon japanskog napada na Pearl Harbour u prosincu 1941.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel neće sudjelovati na svečanosti u Varšavi. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije ni pozvan. 

Sporna pitanja

Poljski vladajući konzervativci imaju nekoliko sporova s EU-om, ponajprije u vezi kontroverzne reforme pravosuđa.

- Budući da poljska vlada ima poteškoća s EU-om, nastoji se približiti Sjedinjenim Državama. I u tom smislu to je recipročno, rekao je politički analitičar Marcin Zaborowski.

Poljska bi da im Njemačka plati odštetu za Drugi svjetski rat
Poljska bi da im Njemačka plati odštetu za Drugi svjetski rat

- Trump voli ljude koji ga vole, njega osobno, a sadašnje poljsko vodstvo ga obožava. Također, poljska vlada cijeni što ima tretman bliskog partnera najmoćnije zemlje na svijetu. Blisko prijateljstvo s Trumpom omogućuje joj da se riješi dojma međunarodne izolacije, dodao je.

Nacistička Njemačka i SSSR potpisali su 23. kolovoza 1939. pakt Molotov-Ribbentrop čiji je tajni aneks sadržavao međusobnu podjelu istočne Europe.

Njemačka agresija počela je 1. rujna mornaričkim bombardiranjem poljskog garnizona na poluotoku Westerplatte na Baltičkom moru i zračnim bombardiranjem gradića Wieluna.

Poljski predsjednik Andrzej Duda i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier sudjelovat će u nedjelju od 4 do 5 sati ujutro na svečanosti u Wielunu, dok će premijer Mateusz Morawiecki i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans biti na Westerplatteu.

Francuska i Velika Britanija, poljske saveznice, proglasile su 3. rujna 1939. rat Njemačkoj, ali bez pokretanja većih akcija. SSSR je 17. rujna napao istočnu Poljsku.

Suradnja između nacista i Sovjeta okončana je napadom Hitlera na SSSR 22. lipnja 1941. Rat se nastavio između saveznika, kojima su se pridružili SSSR i SAD, i njemačko-talijansko-japanske osovine, koja je naposljetku poražena 1945.

Vojni ugovori

Po uredu poljskog predsjednika, na svečanosti u nedjelju sudjelovat će četrdesetak stranih izaslanstava, a polovicu će ih predvoditi šefovi država.

Među njima bit će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Varšava smatra da je pozicioniranje Ukrajine izvan moskovske sfere utjecaja važno za sigurnost Poljske.

U Poljskoj je stacionirano oko 5000 američkih vojnika, uz druge vojnike NATO-a.

Trump je u lipnju najavio da će u Poljsku poslati dodatnih tisuću vojnika i tijekom posjeta mogao bi precizirati njihovu misiju.

SAD, koji je već sklopio nekoliko ugovora o prodaji oružja Poljskoj, želio bi tome dodati i lovce F-35, rekao je Zaborowski.

No postoji i sjena nad odnosima između Poljaka i Amerikanaca, a to je potpora američkog Senata zahtjevima za povrat imovine židovskih žrtava holokausta u Poljskoj, što je pitanje koje poljska vlada smatra zatvorenim. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a