Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Miki, kaj se dela? Zagreb sam sebi ne plaća milijunske dugove

Holding i Ministarstvo financija nama utjeruju novac za Bandića, a sami ne plaćaju svoje obveze

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26 komentara

Zagrebački holding u ime svog vlasnika, Grada Zagreba, svaki mjesec od Zagrepčana ubire komunalnu naknadu za svaki kvadrat nekretnine koju imaju.

Neplaćanje znači opomenu, kamate i na kraju ovrhu. Ali isti taj Zagrebački holding ne plaća komunalnu naknadu za svoje nekretnine. Na popisu 919 dužnika, koji duguju 516 milijuna kuna, Holding je među većim dužnicima s dugom od 9,39 milijuna kuna. Taj popis je službenim putem dostavio gradonačelnik Milan Bandić zastupniku Renatu Peteku. Dug je sa zadnjim danom studenog, ali Holding tvrdi da je na kraju prosinca pao na “tek” 3,1 milijun kuna.

- Dug se odnosi na nekretnine koje nisu u funkciji, uložili smo žalbe na visinu naknade, koje su u postupku - pravdaju se u Holdingu.

Ali Holding nije jedini. Gradu 21 milijun duguje i gradski ured za imovinu?! Oni upravljaju nekretninama Grada za koje moraju plaćati naknadu, ali eto, nisu je platili sami sebi. Naknadu redovno Zagrebu ne plaća niti Ministarstvo financija, čija Porezna uprava naplaćuje porez i za Grad Zagreb. Prema popisu, ostali su dužni gotovo 145.000 kuna, što svakako nije dobar primjer porezne discipline. Iz ministarstva Zdravka Marića odgovorili su da je Carinska uprava dužna 72.884 kune, ali da se oko toga vodi spor jer smatraju da su po tadašnjem zakonu trebali biti oslobođeni plaćanja. Komunalnu naknadu ne plaća ni državni ured (danas ministarstvo) za imovinu. Ostali su dužni 53.000 kuna. Općinski građanski sud u Zagrebu, koji dijeli pravdu u ime države, duguje više od 55.000 kuna.

I Zagrebački velesajam, tvrtka kojoj je vlasnik također Zagreb, ostala je dužna više od 10,5 milijuna kuna. Samo su poručili da se “dinamika plaćanja usklađuje s priljevom sredstava”.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message