Obavijesti

News

Komentari 80

Milanović: Doći ovdje, pridružiti se Hrvatima u proslavi, to je arhitektura srca, nije mala stvar

Milanović: Doći ovdje, pridružiti se Hrvatima u proslavi, to je arhitektura srca, nije mala stvar

Čast mi je, ali zaista čast, i posebna prilika, govoriti na 25. godišnjici na oslobođenja Hrvatske. 25 godina je jako dugo razdoblje, započeo je svoj govor predsjednik Milanović...

VIDEO

Počeo je govor Zorana Milanovića. 

- Čast mi je, ali zaista čast, i posebna prilika, govoriti na 25. godišnjici na oslobođenja Hrvatske. 25 godina je jako dugo razdoblje. Djeca koja su tada rođena su danas već formirana. U ovih 25 godina mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina. U tome dobro govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam i nadam se da će se pretvoriti u kulturu srca koji će nas obilježavati kao naciju - rekao je. 

- 25 godina je voda duboka i vrijeme je da se u njoj pogledamo i ne nužno da govorimo o zajedništvu jer ono ponekad nije moguće. Ali da budemo zajedno, da govorimo o stvarima koje nas spajaju i dijele. Pogledom Hrvata ili pogledom Srbina, to nisu uvijek isti pogledi. Bitno je da se o problemima govori i stavlja ih se na stol - rekao je. 

- Jedan veliki državnik je definirao, opisao, put svoje države do pobjede. Pa kaže, u ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja. Kako univerzalno i kako primjenjivo na naš put. U ratu koji je nametnut, u ratu u kojem su nas napali oružjem koje smo plaćali mi i Slovenci, bili smo suočeni u situaciji za koju nitko nije bio spreman. 

- Oni momci koji su došli da služe državi nisu znali što ih čeka. Voljeli su Hrvatsku i rat se dogodio u treptaj oka. Jako je teško bilo, jako teško, a to govorim i kao čovjek i kao dužnosnik, graditi hrvatsku vojsku. To je predvodio prvi hrvatski, a i ratni, predsjednik Franjo Tuđman - rekao je. 

- Ta pobjeda nije pala s neba, nije slučajna. 

- Kao i u svakim ratovima, razliku čini malo dobrih ljudi. 

- Taj rat je počeo porazom i teškim patnjama, mukama. I onima kojima nisu imali dovoljno vjere i snage je izgledao kao poraz. U porazu prkos! U tom ratu otpor je na početku izgledao kao uzaludan, a kasnije su se počele vidjeti konture pobjede i uspjeha. I tu fazu Hrvatska je odživjela na moćan način - poručio je. 

- I pobjeda je postignuta i u toj pobjedi trebali smo biti velikodušniji nego što smo bili. Nikada, srećom, nismo potonuli u ponor moralne katastrofe, a to nekim narodima i nacijama događalo. Grešaka je bilo, bilo je zločina, koštali su nas. Sve te priče o zajedničkom zločinačkom pothvatu, sve je to posljedica grešaka koje smo napravili činjenjem, ali i nečinjenjem u prvim mjesecima. Velika je to lekcija u ljudskom smislu, da paziš u svakom trenutku i da ti koncentracija nikada ne popušta. Hrvatska je kasnije ispravila tu grešku. I zato posebno cijenim nazočnost potpredsjednika Vlade, jer doći ovdje i slaviti, jer ovo je proslava, a ne komemoracija, doći ovdje i pridružiti se Hrvata, to je arhitektura srca i to nije mala stvar. 

Knin: Proslava je završila nakon programa skupine Krila Oluje
Knin: Proslava je završila nakon programa skupine Krila Oluje

- U miru dobra vjera i dobra volja. Mi smo odmakli na svom putu. Europska smo država, sve smo bolji u javnim poslovima, i trebamo biti još bolji i uzeti svaki euro europskog novca. 

- Više od stotine godine odnosi su komplicirani. Bila je Jugoslavija koja više nikada neće biti. U početku, jedina moguća brana hrvatskom narodu, da ne bude raskomadan, da budemo svi u jednoj državi. Izjalovio se taj napor vrlo brzo. Bilo je sukoba, ratova, agresija. I nakon toga, nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa. Kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posljedice agresije 90-ih godina. Znam da govorim očima Hrvata i da će to biti tumačeno Hrvata i hrvatskog predsjednika, ali mi smo tu, naša dobra volja i dobra vjera postoji. Želimo raditi, poslovati, želimo znati da kada naši ljudi rade u Srbiji i ako dođe do problema, da će taj sud biti nepristran. Jer odnosi ta dva naroda su jako važni, a kada se međusobno natežemo, drugi nas uopće ne primjećuju. Ti odnosi moraju biti bolji i ja ću dati sve što mogu i smijem dati. Dati ću sve da to bude bolje. Na drugoj strani je da to isto pokuša - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa